Ognjanović u prisluškivanom razgovoru govorio o vezama Hrkalović sa kriminalcima

Ognjanović u prisluškivanom razgovoru govorio o vezama Hrkalović sa kriminalcima

Ilustracija KRIK

Dijana Hrkalović naredila je da se izbriše gotovo 40 minuta prisluškivanog razgovora advokata Dragoslava Ognjanovića, piše u optužnici do koje je došao KRIK. U tom razgovoru Ognjanović je pričao da se Hrkalović viđa sa kriminalcem Darkom Elezom, da je uticala da se iz postupka protiv Veljka Belivuka koji se vodio zbog slučaja „ubistva na šinama“ uklone dokazi, ali i o njenom privatnom životu, otkriva KRIK. Ognjanovića je policija posmatrala kao deo kriminalne organizacije Filipa Koraća. Ubijen je dva meseca nakon ovog razgovora, a njegovo ubistvo nije rasvetljeno. 

Pišu: Bojana Jovanović, Bojana Pavlović

Sredinom maja 2018. godine poznati beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović našao se svojim poznanikom, kriminalcem Dragoslavom Miloradovićem. Dvojica muškaraca sela su u „Pizza bar“ na Vračaru, restoran koji se nalazi tik uz zgradu u kojoj je u tom periodu bilo sedište svih beogradskih sudova. 

Nisu ni slutili da ono o čemu pričaju tajno snimaju policajci neprimetni među drugim gostima restorana. Njihova „meta“ bio je Miloradović, odranije poznati član podzemlja, koga su pratili i prisluškivali od početka marta te godine. 

Dragoslav Ognjanović (foto: Medija centar)

Isti odnos policija je, međutim, imala i prema Ognjanoviću.

Iako advokat, Ognjanović je u to vreme u policiji bio posmatran kao kriminalac i to kao član kriminalne grupe koju je predvodio Filip Korać, najbliži saradnik čuvenog kriminalca Luke Bojovića. Ognjanović je obojicu godinama branio na sudu. Policija je advokata obrađivala u okviru operacije „Mangusta“ kako je to ispričao bivši policijski načelnik Dejan Milenković.

Ovakav stav prema advokatu policija je imala od oktobra 2016. godine, kada je u Beogradu ubijen osuđivani kriminalac i vođa huligana Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi čija je grupa imala dobre veze u političkom vrhu i među bitnim ljudima u policiji. Država je kao reakciju na njegovo ubistvo proglasila rat mafiji i usmerila se na razbijanje suparničkih kriminalnih grupa – među kojima su bili Bojović i Korać.  

Ognjanović i Miloradović razgovarali su o različitim stvarima. Advokat je sagovorniku opisivao situaciju u podzemlju i ključne odnose i igrače, ali mu je pominjao i ljude iz politike i bezbednosnog sektora. 

Deo razgovora ticao se Dijane Hrkalović, u to vreme državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova i jedne od najmoćnijih ljudi srpske policije. 

Ognjanović je Miloradoviću navodno pričao detalje iz njenog ljubavnog života, rekao da ima „psihoze“ i da je „drži slinavi (pogrdni nadimak bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića)“.

Govorio je, međutim, i o njenim navodnim vezama u podzemlju. 

Kazao mu je da se Hrkalović sastaje sa Darkom Elezom, kriminalcem koji je predvodio grupu ubica, a  pominjao je i „Velju“, odnosno Veljka Belivuka, koji je svega četiri dana ranije oslobođen optužbi da je učestvovao u ubistvu Vlastimira Miloševića, slučaju u javnosti poznatom kao „ubistvo na šinama“: 

Ognjanović je svom poznaniku rekao da je Hrkalović bila umešana u ovaj slučaj i da je u pitanju „njena igranka“. 

„Ostalo je dva od sedam mesta, ona je radila na tome, sto advokata to nije moglo“, kazao je, između ostalog, Ognjanović. 

Ovaj razgovor pominje se u optužnici koju je Tužilaštvo za organizovani kriminal krajem prošle godine podiglo protiv Dijane Hrkalović i dvojice njenih kolega – Dejana Milenkovića i Milorada Šušnjića. 

Tužilaštvo tvrdi da se Hrkalović nije svidelo ono što je advokat govorio o njoj, pa je tražila od Milenkovića da se deo razgovora izbriše – što je on i uradio.

Milenković je izbrisao gotovo 40 minuta snimaka, tvrdi tužilaštvo, i tako joj pomogao da sačuva lični i profesionalni integritet, ali i izbegne krivični postupak. Zbog brisanja snimaka oboje su optuženi i suđenje uskoro treba da počne.

Dragoslav Miloradović (foto: društvene mreže)

Detalji razgovora Ognajnovića i Miloradovića do danas nisu javno objavljeni. Neke delove, koje je tužilac Milenko Mandić citirao u optužnici, sada KRIK ekskluzivno objavljuje.

Jedanaest dana nakon ovog razgovora Miloradović je ubijen. Oko dva meseca kasnije istu sudbinu doživeo je i advokat. Nijedno ubistvo do danas nije rešeno. 

Hrkalović ometala Belivukovu istragu

Tužilac tvrdi da u delu razgovora u kome pominje Belivuka i oslobađajuću presudu za ubistvo Miloševića, Ognjanović zapravo govori o tome da je Hrkalović opstruirala istragu. 

Prema tumačenju tužioca, kada Ognjanović kaže da je „ostalo dva od sedam mesta“, on misli na to da je Hrkalović uništila snimke sigurnosnih kamera koje su na različitim mestima u gradu snimile ubice Vlastimira Miloševića.  

„Od prikupljenih snimaka sa ukupno sedam kamera Hrkalović je uklonila snimke sa dve kamere“, piše u optužnici. 

Ovakvo objašnjenje tužioca je čudno jer Ognjanović jasno kaže da je „ostalo dva od sedam“, a ne da su uništeni snimci dve kamere, kako to tvrdi tužilaštvo. 

Nejasno je i zbog čega je tužilac, koji poseduje dokaze da je Hrkalović uništila snimke, nije optužio i za ovo delo buduće da je u pitanju uklanjanje dokaza iz istrage. Hrkalović jeste optužena za opstruiranje istrage u ovom slučaju, ali ne zbog snimaka kamera, nego jer je navodno uticala na Milenkovića da tužiocu ne preda na vreme izveštaj o veštačenju Belivukovog telefona čime je pomogla optuženima. Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Dejan Milenković je tužiocu izneo odbranu, za razliku od Hrkalović koja se branila ćutanjem. 

Milenković: Obrisan deo razgovora koji se tiče ljubavnog života

Milenković tvrdi da snimak nije izbrisan, već da je ostao na „matrici“, odnosno uređaju na koji je snimljen u „Pizza baru“. 

Priznaje, međutim, da su pojedini delovi razgovora izostavljeni u izveštaju koji je policija poslala tužiocu – po čijem nalogu je praćen i prisluškivan Miloradović. 

„(Milenković) je rekao da se u tekstualnom izveštaju ne pominje, što se tiče njenog seksualnog života i da se ne pominju njeni seksistički nastupi i veze sa pojedinim licima“, piše u optužnici. 

„Smatra da je sve to izvorno sačuvano ali je tekstualno obrađeno ono što je najbitnije, procesno najvalidnije, jer nije želeo u tom delu da opterećuju tužioca, a ako on želi može i sam da presluša matricu.“

Dijana Hrkalović (foto: MUP)

Milenković tvrdi da nisu brisani delovi razgovora u kome Ognjanović kaže da se Hrkalović sastaje sa kriminalcem Darkom Elezom.

„Što se tiče Eleza kao lica koje je potencijalno bezbednosno interesantno on je stavljen i povezan sa određenim licima iz sveta bezbednosti i on je pomenut u matrici kao jedan od povezanih lica sa Dijanom Hrkalović.“

Hrkalović je zbog Eleza već optužena: tužilaštvo, ne ulazeći u prirodu njihovih odnosa, tvrdi da ga je ona na izvestan način zaštitila – naredila je da se protiv pokrene fiktivna istraga kako ne bi neko pokrenuo stvarnu istragu. Osim nje, za ovo je optužen i načelnik policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić.

Njen saradnik Dejan Milenković optužen je da joj je pomogao u slučajevima nedostavljanja izveštaja o Belivukovim telefonima tužilaštvu, kao i u uklanjanju Ognjanovićevog prisluškivanog razgovora. Osim ovoga, Milenković je optužen i da je naredio brisanje snimka prisluškivanog razgovora oca bivšeg ministra policije Nebojše Stefanovića.  

Hrkalović se nalazi u pritvoru i čeka suđenje koje je zakazano za početak marta. 

Tužilac u optužnici navodi da je neophodno da Hrkalović bude u pritvoru jer je u julu 2019. godine promenila ime u Nika Rina, kao i da njen način života ukazuje da bi mogla da pobegne iz Srbije.

„Prema izveštaju MUP o prelascima državne granice (Hrkalović) je u više navrata i u dužem vremenskom periodu boravila u inostranstvu na teritoriji više zemalja, a pri tom je nezaposleno lice od maja meseca 2019. godine, i njen način života očigledno ukazuje da poseduje značajna novčana sredstva od kojih se izdržava i koja joj mogu omogućiti bekstvo”, navodi tužilac.

Pročitajte više o optužbama da je Hrkalović sabotirala istragu protiv Belivuka.

Više o tome kako je uklonjen razgovor oca ministra Nebojše Stefanovića pročitajte ovde.

Pomozite nam da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Možete da donirate KRIK putem Pejpala ili uplatnice u banci i pošti. Više informacija o tome kako da nas donirate pročitajte na ovom linku.

Comments are closed.