Inspektor optužen da je odavao informacije Belivukovoj grupi: „Pronađena krv po kući u Ritopeku“

Inspektor optužen da je odavao informacije Belivukovoj grupi: „Pronađena krv po kući u Ritopeku“

Veljko Belivuk/Policija (foto: skrinšot/MUP)

Inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Božidar Stolić odavao je članovima grupe Veljka Belivuka tajne informacije iz istrage koja se vodila protiv njih – obaveštavao ih je o dokazima koje je policija pronalazila u kući u Ritopeku i šta su Belivuk i njegov najbliži saradnik Marko Miljković ispričali u policiji nakon hapšenja, otkriva optužnica protiv Stolića čije detalje ekskluzivno objavljuje KRIK. Stolić je zauzvrat dobijao novac pojedine informacije su koštale 500 evra, a sem za Belivuka dostavljao je informacije i o jednom Šarićevom saradniku, piše u dokumentu.

Piše: Milica Vojinović

„Veljko Belivuk i Marko Miljković se dobro drže, ništa ne pričaju“, javljao je policijski inspektor Stolić saradniku ove dvojice kriminalaca, nakon što su uhapšeni početkom prošle godine.

Stolić je, tvrdi tužilaštvo, kriminalcima odavao policijske informacije više od godinu dana: od kraja januara 2020. do jula 2021. Tako su informacije iz policije stizale kriminalcima čak i četiri meseca nakon što su šefovi ove kriminalne grupe uhapšeni u februaru prošle godine.

Posrednik između inspektora Stolića i drugih članova kriminalne grupe bio je Filip Golubović, koji je ovo priznao tužilaštvu. On, međutim, nije otkrio, niti je tužilaštvo to utvrdilo u istrazi, kome je prosleđivao ove informacije.

Belivukova grupa, inače, bila je deo jednog većeg kriminalnog klana – kavačkog, čiji šef Radoje Zvicer je optužen u Crnoj Gori zbog ubistava i nalazi se u bekstvu. 

Golubović je tužiocu Saši Ivaniću ispričao da je Stolića upoznao dok se nalazio u pritvoru nakon što je uhapšen zbog droge, u aprilu 2019. godine. Stolić ga je, kako je kazao, tada saslušavao povodom nestanka Gorana Mihajlovića za koga se veruje da je žrtva kriminalnog rata između kavačkog i škaljarskog klana, a čiji nestanak do danas nije rasvetljen.

KRIK je o nestanku ovog mladića pisao početkom prošle godine, više pročitajte ovde.

Nakon što je Golubović izašao iz zatvora, sa Stolićem se u februaru 2020. sastao u kafiću na Novom Beogradu i tom prilikom su razmenili brojeve telefona – tako su započeli saradnju, piše u optužnici.

Golubović je od inspektora tražio da mu daje poverljive policijske informacije, odnosno da proverava da li postoji istraga ili poternica policije protiv određenih ljudi i za to mu plaćao 500 evra, tvrdi tužilaštvo.

Sem za kavčane, Golubović mu je tražio da dostavi podatke i o poznatom pripadniku druge kriminalne grupe – klana Darka Šarića.

„Tako je tražio od okrivljenog Stolića provere za lice Boris Laban u pogledu podataka da li za tim licem postoji Interpolova poternica Argentine. Okrivljeni Stolić je to proverio i rekao mu sutradan da ta poternica i dalje postoji“, prepričava tužilac Golubovićeve reči. Boris Laban, inače je ime saradnika narko-bosa Šarića koji je osuđen za učešće u švercu kokaina iz Argentine u zapadnu Evropu.

Za odavanje ovih informacija Golubović je Stoliću plaćao po 500 evra, osim u jednom slučaju kada mu ih, kako navodi, nije dao „jer ih je potrošio za sopstvene potrebe“.

Nakon što su Belivuk i njegova ekipa uhapšeni u februaru prošle godine informacije su, po svemu sudeći, poskupele – Stoliću je bila obećana nagrada od 5.000 evra, piše u optužnici.

Javljao detalje sa pretresa kuće u Ritopeku

Golubović je tražio da mu Stolić pošalje kopije izjava koje su Belivuk i drugi uhapšeni dali u policiji, kao i informacije o tome šta je pronađeno od dokaza protiv njih.

„Dobio je od okrivljenog Stolića sliku Marka Miljkovića iz kancelarije SBPOK-a, sliku kuće u Ritopeku i vlasnika kuće Vlade Draganića, kao i fotografiju službene beleške Veljka Belivuka sačinjene u SBPOK-u“, piše u optužnici.

Stolić je, tvrdi tužilaštvo, prosleđivao i informacije do kojih je došao pošto je kao inspektor SBPOK-a prisustvovao pretresu kuće u Ritopeku kada su forenzičari analizirali tragove koje su pronašli u različitim prostorijama. Goluboviću je tada javio da je „pronađena krv svuda po kući“, navodi tužilac. Kasnije mu je otkrio i da su u kući pronađeni DNK tragovi ubijenih Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića.

Tužilaštvo, međutim, tokom istrage nije otkrilo kome je Golubović prenosio ove informacije.

„Sve navedene informacije (Golubović) je prosleđivao nepoznatom licu koji mu je rekao da ukoliko Stolić bude uredno prosleđivao informacije, biće mu uručena nagrada od 5.000 evra.“

Tužilac Ivanić tražio je od suda da Stolića osudi na najmanje tri godine zatvora, a Golubovića na jednu. Ivanić je takođe predložio i da sud spoji ovaj postupak sa onim u kom su Belivuk, Miljković i 28 njihovih saradnika optuženi za ubistva, otmice, silovanje, nelegalno posedovanje oružja i prodaju droge. 

U ovom slučaju još nije zakazan početak suđenja zbog zdravstvenih problema sudije Zorane Trajković.

Postupak protiv Stolića jedna je od potvrda da je Belivukova grupa imala veze u policiji, ali i politici. Osim Stolića, postupci se vode i protiv drugih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), između ostalog, protiv Gorana Papića, bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a zbog sumnje da je uticao da se mimo propisa Miljkoviću vrati blindirani automobil koji mu je policija oduzela, kao i protiv dvojice policajaca koji su namerno površno pretresli stan nekih od članova grupe prilikom hapšenja. 

Bivša sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović nedavno je optužena jer je, praktično, ometala istragu protiv Belivuka u slučaju poznatom kao “ubistvo na šinama” 2017. jer je uticala na njenog bliskog saradnika da kasno tužiocu dostavi izveštaj o veštačenju Belivukovog telefona.

Tužilaštvo se, međutim, nije bavilo drugim važnim ljudima koji su bili povezani sa ovom ekipom. Među njima su generalni sekretar Vlade Novak Nedić i žandarm Nenad Vučković Vučko.

Pročitajte više o Belivuku i njegovoj grupi

Comments are closed.