Suđenje Dijani Hrkalović počinje u martu

Suđenje Dijani Hrkalović počinje u martu

Dijana Hrkalović (foto: mup.gov.rs)

Početak suđenja bivšoj državnoj sekretarki unutrašnjih poslova Dijani Hrkalović za trgovinu uticajem zakazano je za mart, a njen predmet dodeljen je veću sudije Slađane Marković koja je pre mesec dana premeštena u odeljenje za organizovani kriminal, saznaje KRIK.

Piše: Bojana Pavlović

Hrkalović je krajem godine optužena da je uticala na kolege da opstruiraju istrage i krše zakon, a suđenje bi trebalo da počne 2. marta. Istraga protiv bivše državne sekretarke izneverila je očekivanja pošto nije ispitala veze Hrkalović sa kavačkim kriminalnim klanom, kao i grupom Veljka Belivuka. Optužnicom joj se stavlja na teret da je sprečila da izveštaj o veštačenju Belivukovog telefona u postupku koji se zbog njega vodio zbog ubistva Vlastimira Miloševića 2017. blagovremeno bude dostavljen tužilaštvu, kao i da je naredila nezakonito prisluškivanje kriminalca Darka Eleza, kako je objavio NIN. 

Predmet je dodeljen sudiji Slađani Marković koja je pre nešto više od mesec dana premeštena u odeljenje za organizovani kriminal i to na mesto sudije Snežane Jovanović koja je napredovala u Apelacioni sud u Beogradu.

Osim Marković koja je predsednica veća, bivšoj državnoj sekretarki kao članovi sudskog veća sudiće i Vladimir Mesarović i Nataša Albijanić.

Marković je, osim u krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu, postupala i krivičnom vanpretresnom veću koje donosi odluke pre nego što počne suđenje – odlučuje o optužnicama ili pritvoru.

Sudila je u slučajevima koji su bili medijski ispraćeni. Između ostalog,  osudila je Jezdimira Vasiljevića, vlasnika piramidalne štedionice „Jugoskandik“, na pet godina zatvora zbog zloupotreba i prevare, ali je ovu presudu zbog zastarelosti oborio Apelacioni sud.

Osudila je dva puta i vođu navijača Crvene zvezde Velibora Dunjića – na sedam godina zatvora zbog pokušaja ubistva Andrije Čogurića, kao i na dve godine zatvora zbog napada na političara Čedomira Jovanovića.

Na osnovu sporazuma o priznanju, Marković je na godinu dana kućnog zatvora osudila i pevačicu Svetlanu Ražnatović da je prisvajala novac od prodaje igrača fudbalskog kluba „Obilić“. 

Bila je predsednica veća koje je u oktobru prošle godine odbacilo optužbe protiv trojice osumnjičenih za pokušaj ubistva vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića dok je bio u zatvoru u Beogradu. Navodno prerušeni u policajce, kako je tvrdilo tužilaštvo, oni su zaustavili taksi u kome je bila Vukotićeva devojka i pokušali da podmetnu otrov u obrok koji mu je nosila. Sudija Marković utvrdila je da ovakve optužbe nisu potkrepljene dokazima. Zbog toga je bila na meti napada provladinih tabloida koji su je nazivali osobom od poverenja predsednika suda Aleksandra Stepanovića, za koga tvrde da je Hrkalovićkin prijatelj. 

Uz sudiju Marković, u veću je i njena koleginica Nataša Albijanić koje je u posebno odeljenje došla početkom prošle godine. Osudila je Milana Dabovića, brata košarkašica Ane i Milice, na šest godina zatvora za trgovinu drogom. Osuđujuću kaznu od 30 godina zatvora izrekla je i ubici advokata Vladimira Zreleca.

Vladimir Mesarović poznat je javnosti kao sin bivše predsednice Vrhovnog suda Nate Mesarović. Mesarović je brzo napredovao, upravo dok mu je majka bila na najvišim pozicijama u pravosuđu. Osudio je grupu poznatu kao saobraćajna mafija, kao i kriminalca Ivana Pavlovića Ikera, dok je oslobodio kolegu sudiju Blagoja Jakšića.

U kontroverznom postupku oslobodio je kriminalca Luku Bojovića pošto je izbacio bitne dokaze iz postupka. Kasnije je Vrhovni kasacioni sud utvrdio da su Mesarović i kolege ove dokaze izbacili nezakonito.

Više o sudijama pročitajte u našoj bazi „Prosudi ko sudi“

Pročitajte više vesti u ovom slučaju

Comments are closed.