PSS: Da li je žandarm Vučković vođa navijača Partizana

PSS: Da li je žandarm Vučković vođa navijača Partizana

Nenad Vučković

Policijski sindikat Srbije (PSS) zatražio je od Ministarstva unutrašnjih poslova informacije o tome da li je pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković vođa navijača Partizana i da li su ispitivane njegove veze sa članovima navijačkih grupa. Pitanja su usledila nakon otkrivenih brojnih veza Vučkovića sa pripadnicima ove navijačke grupe koji imaju kriminalnu prošlost, o čemu je pisao i KRIK.

Piše: Bojana Jovanović

Sredinom prošlog meseca PSS je uputio dopis državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović u kom je naveo veze Vučkovića i navijača Partizana i pitao da li je MUP ispitivao njihove odnose, kao i šta je povodom toga preduzeo.

Sindikat, između ostalog, u dopisu koji poseduje KRIK pominje događaj iz avgusta prošle godine u kome su učestvovali navijači Partizana Velibor Srećković i Srđan Kričak.

Naime, policija je tada zaustavila „audi“ koji je vozio Srećković, a sa njim je bio i Kričak. U automobilu je pronađen pištolj, futrola policijske značke i kesica sa belim pahom. Policija je proverom utvrdila da „audi“ pripada Aleksandru Kenjalu, jednom od vođa navijačke grupe Partizana „Vandal boys“.

Kenjalo je na razgovoru u policiji rekao da se automobil koristi za potrebe navijača – prenošenje koreografije i transparenata i negirao da ima veze sa predmetima pronađenim u vozilu. Rekao je i da ne zna ko je Srećkoviću i Kričku ustupio „audi“, piše u dopisu.

Srećković je član grupe ubijenog kriminalca i vođe navijača Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi i njegovog najbližeg saradnika Veljka Belivuka o čemu svedoče brojne fotografije na kojima je u njihovom društvu.

Sindikat interesuje da li je stvarni vlasnik automobila zapravo Vučković, da li ga je on ustupio navijačima, kao i da li je policija zatražila listing komunikacije Vučkovića, Srećkovića i Krička u vreme ovog događaja. U dopisu piše i da je krivična prijava podneta jedino protiv Kenjala.

Sindikat želi da zna i da li je MUP proveravao navode da su članovi Partizanove navijačke grupe „Alkatraz“ koristili policijske značke ili njihove kopije, kao i da su ih navijači pokazivali pri policijskim intervencijama, zbog čega je ova grupa prozvana „Značkatraz“.

U dopisu se, između ostalog, pominje i tekst KRIK-a sa suđenja za ubistvo Vlastimira Miloševića u kome je citirano nekoliko poruka koje su razmenili Veljko Belivuk, optužen za pomaganje u ovom ubistvu, i izvesni Vučko. Tužilac na suđenju nije precizirao da li je reč o Vučkoviću, pripadniku Žandarmerije, zbog čega sindikat pita MUP da li će proveravati eventualne Vučkovićeve zloupotrebe.

Vučkovićeve veze sa kriminalcima

Nedugo nakon Stankovićevog ubistva u oktobru 2016. u javnosti su se pojavile fotografije koje govore o njegovoj bliskosti sa žandarmom Vučkovićem. Stanković je, podsetimo, 2013. godine bio osuđen kao vođa grupe koja je prodavala drogu, ali nikada nije otišao u zatvor – sud mu je 12 puta odložio služenje zatvorske kazne, otkrio je ranije KRIK.

Stanković, Vučković i Belivuk (zdesna nalevo)

Na fotografijama se vide Stanković i Vučković kako zagrljeni navijaju na tribini, a sa njima je i Belivuk. U novinama je objavljena čitulja na celoj strani sa tekstom „Poslednji pozdrav kumu“, potpisana sa „Vučko“.

Ubrzo nakon što su ove fotografije objavljene, otkrivene su i druge veze Vučkovića sa Stankovićem i njegovom ekipom.

Tako, Stanković, Belivuk i Vučković našli su se u krivičnoj prijavi koji je Vojni sindikat podneo protiv dvojice generala. Generali su, kako je naveo sindikat, njima trojici omogućili da tokom 2016. u vanradno vreme koriste vojno strelište u Pančevu za vežbanje gađanja. U prijavi piše da je Vučković do kasarne dolazio u kolima sa zatamnjenim staklima, a sa njim je, osim Stankovića i Belivuka, bio i generalni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić. Vučković je rekao da „nikada nije ulazio u krug kasarne privatnim vozilom, niti u radno, niti u vanradno vreme“. Krivična prijava je odbačena pošto su pojedini dokazi nestali.

Nije ispitana ni Vučkovićeva umešanost u još jedan nasilni događaj za koji je osuđena ekipa Saleta Mutavog – demoliranje kafića bivšeg vođe navijača „Alkatraza“ Aleksandra Vavića na Karaburmi decembra 2013. Posle rasturanja kafića, grupa se razbežala u više vozila, a Vučković je preuzeo jedan od automobila. U vezi sa ovim slučajem on nije ispitivan, o čemu je pisao CINS. U ovom događaju učestvovao je i Velibor Srećković.

Novinari KRIK-a pitali su u avgustu prošle godine MUP da li je Sektor unutrašnje kontrole proveravao Vučkovićeve veze sa kriminalcima. MUP do danas nije dostavio tražene podatke uprkos intervenciji Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Pročitajte više o grupi Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog

1 Comment

  1. Nesa kaže:

    Da li stvarno mislite da ćete od „kume“Dijane Hrkalović dobiti odgovore na ova pitanja?!Posao je posle ubistva Saleta ,“rosavi „preuzeo kao i jug na žalost. .U sve ovo je umešano dosta ljudi iz vrha policije. .Za tribinu bez kriminalaca, za slobodan jug⚫⚪?!!!