Papić: Nisam ni znao da je vraćen automobil Marku Miljkoviću

Papić: Nisam ni znao da je vraćen automobil Marku Miljkoviću

Goran Papić

Bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Goran Papić negirao je danas da je uticao da se Marku Miljkoviću, najbližem saradniku Veljka Belivuka, mimo propisa vrati blindirani automobil. Papić je na suđenju koje je danas počelo izjavio da nije ni znao da je policija Miljkoviću oduzela automobil. 

Piše: Milica Vojinović

Tužilac Milan Stanojević istakao je da je Papić uticao na pripadnike beogradske kriminalističke policije da Miljkoviću vrate blindirani automobil koji su mu oduzeli prilikom hapšenja sredinom aprila prošle godine. Zbog ovoga, tvrdi tužilac, nije urađena adekvatna kontrola automobila. Tužilac je zatražio da Papić bude osuđen na četiri godine zatvora.

Sudu su se danas obratili i Papić i njegov advokat Branislav Tapušković.

„Izjašnjavam se da nisam kriv“, rekao je Papić i naveo da je sve radio po naređenju tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića. 

On je ispričao da je Miljković tog dana trebalo da bude saslušan u SBPOK-u jer je žandarm Nenad Vučković Vučko prijavio da mu je pretio. Vučković je inače ranije bio blizak grupi Veljka Belivuka, i bio im veza do Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke MUP-a i jedne od najuticajnih osoba u policiji.

„(ministar Nebojša) Stefanović mi je tom prilikom rekao da će Miljković doći za dva dana i da to obavimo profesionalno i bez zadržavanja“, kazao je Papić.

Miljkovića su, međutim, u međuvremenu uhapsili policajci beogradske kriminalističke policije kojom je rukovodio Milenko Munižaba, tvrdi Papić, i navodi da on za to nije znao dok ga ponovo nije pozvao Stefanović.

„Izuzetno ljutito me je pitao šta mi nije bilo jasno, odnosno koji deo njegovog prethodnog naređenja ili rečenice mi nije bio jasan… Rekao mi je da se čujem sa (tadašnjim načelnikom Uprave kriminalističke policije) Dejanom Kovačevićem i da to rešimo onako kako je on to rekao“, ispričao je Papić i rekao da je tako i uradio.

„Ja Kovačeviću sigurno jesam spomenuo Stefanovića i ne znam zašto on to negira“, rekao je danas Papić i dodao da ga je Kovačević uputio na Munižabu koga je zatim kontaktirao.

Miljković je potom doveden u prostorije SBPOK-a i saslušan, nakon čega je vraćen u prostorije beogradske kriminalističke policije, odakle je ubrzo i pušten, ispričao je Papić. Tada mu je vraćen i blindirani automobil, a Papić tvrdi da nije znao da mu je automobil oduzet, niti vraćen.

Optužbe za prebijanje
Protiv Gorana Papića se, inače, vodi još jedan postupak – za prebijanje Dejana Pejovića, vlasnika lokala u kom je bio restoran „Jahorina“ na Voždovcu. U ovom slučaju istraga je i dalje u toku. Pejović tvrdi da je 2019. godine Papić pretukao posle svađe koju je imao sa njegovim ocem Miloradom koji mu je pretio rekavši da je njegov sin kum Nebojše Stefanovića.

„Kako je i Milenko Munižaba izjavio, ni njega njegovi potčinjeni nisu obavestili da je vozilo oduzeto, pa kako ni mene o tome niko nije obavestio, u krajnjem slučaju nije ni morao, o tome sam saznao tek kada se sve to završilo“, naglasio je Papić i dodao da je „bilo poznato u policiji da je stav ministra (Stefanovića) bio da se blindirana vozila ne oduzimaju bez preke potrebe.“

„Meni nikada neće biti jasno zašto je Stefanović uopšte mene pozvao tom prilikom i preskočio načelnike, kao ni zašto je pominjao brzinu u postupanju iako je reč o Marku Miljkoviću“, kazao je Papić.

Papić u svojoj odbrani navodi i da se sa Stefanovićem privatno družio pošto su se upoznali preko Stefanovićeve supruge, ali tvrdi da to prijateljstvo nije imalo nikakvog uticaja na njegov rad u policiji.

Papićev advokat Branislav Tapušković takođe je rekao da njegov klijent nije kriv jer je radio po instrukcijama nadređenih, ali je istakao i da nije logično da je samo on optužen s obzirom na to da su Miljkoviću automobil vratili pripadnici beogradske policije.

„Barem da su optuženi svi zajedno pa da se tada vidi ko je kriv“, kazao je Tapušković.

Sudija Milan Grkinić zakazao je naredno suđenje za kraj decembra kada bi trebalo da budu saslušani svedoci.

Papić, inače ranije jedan od bliskih ljudi ministra Stefanovića, jedan je od policajaca protiv kojih je pokrenut postupak zbog veza sa grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja je optužena za pet brutalnih ubistava i druga krivična dela. 

Ipak, ključne veze koje je grupa imala u vrhu policije i politike, a koje su otkrili novinari, istraga nije obuhvatila.

Tako, nije ispitan upravo žandarm Nenad Vučković Vučko koji je bio blizak vođama ove grupe i bio im glavna veza do tadašnje sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović. Osim njih, policija i tužilaštvo nisu ispitali ni odnose generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića sa Belivukom i ekipom, kao ni u kakvom je odnosu sin predsednika Srbije Danilo Vučić koji je više puta viđen i fotografisan u društvu Aleksandra Vidojevića zvanog Aca Rošavi, člana Belivukove grupe.

Više o tome pročitajte ovde

Comments are closed.