Dijana Hrkalović još mesec dana u pritvoru

Dijana Hrkalović još mesec dana u pritvoru

Dijana Hrkalović (foto: mup.gov.rs)

Bivšoj državnoj sekretarki u MUP-u Dijani Hrkalović koja je prošlog meseca uhapšena zbog sumnje na trgovinu uticajem, sud je danas produžio pritvor da ne bi uticala na svedoke. Hrkalović se sumnjiči da je uticala na svog kolegu da izveštaj u vezi sa ubistvom Vlastimira Miloševića ne dostavi na vreme tužilaštvu.

Piše: Bojana Pavlović 

Kako je za KRIK navela portparolka Višeg suda u Beogradu Tatjana Tešić, sud je produžio pritvor bivšoj državnoj sekretarki zbog opasnosti da bi mogla da utiče na svedoke. Hrakalovićkini branioci imaju pravo da se žale na ovu odluku suda. 

Tužilaštvo za organizovani kriminal prošlog meseca naložilo je hapšenje Hrkalovićke zbog sumnje da je uticala na policajca Dejana Milenkovića da jedan od izveštaja u istrazi u vezi sa ubistvom Vlastimira Miloševića ne dostavi odmah tužilaštvu. Reč je o izveštaju o veštačenju mobilnog telefona Veljka Belivuka koji je bio optužen da je učestvovao u ovom ubistvu. 

Milenković je osumnjičen da je zloupotrebio službeni položaj i ove naloge prenosio policijskim inspektorima. Za razliku od Hrkalović, on nije uhapšen.  

Milenkovićev iskaz u policiji glavni je dokaz protiv bivše državne sekretarke, a kao svedoci pozvani su i policijski inspektori. Hrkalovićkini branioci tvrde da inspektori, međutim, mogu da posvedoče samo da su naređenja dobili od Milenkovića, ne i od Hrkalović. 

Sporni izveštaj o veštačenju telefona na kraju je ipak stigao u sud, ali je Belivuk naposletku oslobođen za učestvovanje u ubistvu Miloševića jer su brojni dokazi bili kompromitovani. Osim njega u ovom postupku bio je optužen i Marko Miljković, Belivukov najbliži saradnik i kum žrtve, koji je takođe oslobođen. 

Posle oslobađajuće presude i puštanja iz pritvora, Belivuk i Miljković su, kako tvrdi tužilaštvo, počinili niz stravičnih ubistava u pokušaju da uspostave prevlast u kriminalnom podzemlju i „očiste“ suparnike. Sa saradnicima su pohapšeni u februaru i kasnije optuženi za pet ubistava i druga krivična dela. 

Belivukova grupa imala je jake veze u policiji,a  jedan od glavnih kontakata bio je žandarm Nenad Vučković Vučko. Vučković je bio u emotivnoj vezi sa Hrkalović i navodni posrednik između nje i ove kriminalne grupe. 

Hrkalović, međutim, zbog ovih sumnji nikada nije ispitana. U martu je saslušana u policiji, ali ne u svojstvu osumnjičene, već kao građanka, zbog navodnog nezakonitog prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića.

Hrkalović je do maja 2019. radila u Ministarstvu unutrašnjih poslova kada je iznenada dala ostavku. U ovo ministarstvo došla je pet godina ranije iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Tokom rada u MUP-u bila je na različitim dužnostima i imala široka ovlašćenja, te je bila jedna od najmoćnijih osoba. Za državnu sekretarku izabrana je u julu 2017. i na toj poziciji bila je do ostavke. 

Više o Dijani Hrkalović pročitajte ovde

Comments are closed.