Poverenik: MUP da kaže da li je proveravao veze žandarma Vučkovića sa kriminalcima

Poverenik: MUP da kaže da li je proveravao veze žandarma Vučkovića sa kriminalcima

Nenad Vučković (foto: Vojska Srbije)

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio je Ministarstvu unutrašnjih poslova da u roku od tri dana dostavi KRIK-u informacije o tome da li je Sektor unutrašnje kontrole proveravao veze pripadnika žandarmerije Nenada Vučkovića sa kriminalcima iz ekipe Aleksandra Stankovića – Saleta Mutavog.

Piše: Milica Vojinović

Pripadnik Žandarmerije Nenad Vučković zvani Vučko blizak je, kako je KRIK ranije pisao, kriminalcima iz grupe Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koji je ubijen pre godinu i po dana. O ovome svedoči više fotografija koje su se pojavile u javnosti.

Vučković je bio pripadnik Vojske Srbije do juna 2016, kada je prešao u Žandarmeriju.

Novinari KRIK-a pitali su u avgustu prošle godine MUP da li je Sektor unutrašnje kontrole proveravao Vučkovićeve veze sa kriminalcima sa kojima je uslikan na fudbalskim tribinama i u restoranu – Aleksandrom Stankovićem i Borkom Aranitovićem.

Ni nakon četiri meseca MUP nije odgovorio, pa su se novinari KRIK-a žalili kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Poverenik je 10. aprila doneo rešenje kojim je naložio da se ovi podaci novinarima dostave u roku od tri dana od dana prijema rešenja.

Ekipa Saleta Mutavog

Pripadnici grupe Saleta Mutavog bili su huligani i kriminalci koji švercuju drogu, uključeni su u ubistva i obezbeđuju beogradske noćne klubove. Članovi ekipe poznati su po prebijanju posetilaca ovih klubova, zbog čega im se više puta sudilo. U jednom slučaju prebijanje se završilo i smrću gosta kluba.

Stanković je osuđen 2011. godine na pet godina i 10 meseci zatvora kao šef grupe koja je švercovala drogu, ali nikada nije odležao kaznu. Za šverc droge angažovao je i maloletnike, piše u presudi koju poseduje KRIK.

Sud mu je 12 puta odložio odlazak u zatvor, kako je KRIK ranije otkrio.

Ubijen je u oktobru 2016. godine, a njegov ubica još nije poznat. Predstavnici države burno su reagovali nakon ubistva i proglasili rat mafiji.

Stanković, Vučković i Belivuk (zdesna nalevo)

U to vreme su se u javnosti pojavile i fotografije koje prikazuju žandarma Vučkovića kako na tribini navija sa Stankovićem i njegovim bliskim saradnikom Veljkom Belivukom zvanim Velja Nevolja.

Beluvuk je uhapšen u februaru 2017. godine pod sumnjom da je učestvovao u ubistvu Vlastimira Miloševića čije telo je pronađeno na šinama u centru Beograda. Tokom istrage policija ga je sumnjičila kao direktnog izvršioca ubistva, ali je optužen da je pomagao ubici. Suđenje je u toku.

Njemu je i ranije ublaženo krivično delo. On je 2016. godine osuđen za nanošenje teških telesnih povreda jer je 2007. godine napao dvojicu mladića ispred splava „BlayWatch“. U ovom postupku prvobitno je bio optužen za pokušaj ubistva.

Osim fotografija, na kriminalne veze Vučkovića ukazao je i Vojni sindikat Srbije koji je podneo krivičnu prijavu protiv oficira vojske. Oni su, kako tvrdi sindikat, omogućili Stankoviću, Vučkoviću i Belivuku da koriste strelište, naoružanje i municiju Vojske Srbije kako bi uvežbavali gađanje. Tužilaštvo je obustavilo postupak navodeći da nije moglo da utvrdi da li su navodi sindikata tačni jer su pojedini dokazi nestali.

Sa žandarmom Vučkovićem u kontaktu je bio još jedan pripadnik Stankovićeve grupe – Borko Aranitović.

KRIK je u julu prošle godine objavio fotografiju koju su novinari pronašli na Arantovićevom fejsbuk profilu, a na kojoj on, Vučković i još jedna osoba sede u restoranu.

Aranitović i Vučković (zdesna nalevo)

Aranitović je sa drugim članovima obezbeđivao noćne klubove u Beogradu. Novinari KRIK-a otkrili su da je obezbeđivao i inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Sa ovog događaja novinari i građani su nasilno sklonjeni, a na fotografijama se jasno vidi da je jedan od nasilnika bio i Aranitović.

Vladajuća Srpska napredna stranka izdala je saopštenje nakon inauguracije u kojem je nasilnike nazvala „redarima” i kritikovala medije koji su izveštavali o incidentu.

Postupak u vezi sa ovim događajem trenutno je u toku pred Prvim osnovnim tužilaštvom u Beogradu.

Ministar policije Nebojša Stefanović u javnosti je pokušao da zaštiti Vučkovića rekavši da ne vidi u čemu je problem što se žandarm druži sa kriminalcima na tribinama.

„Ne mislim da postoji krivično delo biti navijač ili vođa navijača“, rekao je Stefanović u oktobru 2016. godine.

Pročitajte više o grupi Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog

Samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Detalje o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!

Comments are closed.