Svedok na suđenju: Papić poručio Miljkoviću – završiću ti SBPOK za 15 minuta

Svedok na suđenju: Papić poručio Miljkoviću – završiću ti SBPOK za 15 minuta

Goran Papić (foto: Miodrag Ćakić KRIK)

Bivše kolege nekadašnjeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Gorana Papića, svedočeći danas  pred sudom, nisu potvrdile optužbe tužilaštva – da je Papić naredio da se saradniku Veljka Belivuka vrati oduzeti automobil. Papićev naslednik na mestu zamenika načelnika SBPOK-a ga je, međutim, oštro kritikovao. „Kada sam čuo šta mi je rekao shvatio sam da je ostavio poruku (Marku) Miljkoviću: ’Završiću ti SBPOK za 15 minuta’“

Piše: Milica Vojinović

Papićev naslednik na mestu zamenika načelnika SBPOK-a Nevenko Marić ispričao je da je SBPOK trebalo da sasluša Belivukovog saradnika Marka Miljkovića u vezi sa pretnjama koje je upućivao žandarmu Nenadu Vučkoviću Vučku, ali da nisu mogli da ga nađu kod kuće.

„Znali smo da su ga pre toga saslušavale kolege iz gradskog MUP-a jer je pretio nekom navijaču“, rekao je Marić i objasnio da je pozvao kolege da ih pita kako su ga oni našli.

„Imaš sreće, kod nas je“, rekao mu je policajac iz Uprave kriminalističke policije za Beograd koga je pozvao, priča Marić.

On je potom, kako kaže, otišao po Miljkovića kako bi ga doveo u SBPOK na saslušanje. U međuvremenu ga je pozvao Papić sa neuobičajenim zahtevom.

„Rekao mi je: ’Kada budeš sam sa licem (Miljkovićem), pozvaćeš me na Signal i uključićeš spikerfon’“, rekao je Marić. Signal je, inače, aplikacija za bezbedno komuniciranje.

Tako se i dogodilo – Papića je pozvao, kaže, čim su izašli iz policijske stanice „29. novembra“, a razgovor se nastavio u automobilu na putu ka prostorijama SBPOK-a u Makišu. Dok je Miljković slušao, Papić je naglasio da se njegovo saslušanje obavi po zakonu i da ne traje duže od 15 minuta.

Nevenko Marić (foto: Miodrag Ćakić KRIK)

„Kada sam čuo šta mi je rekao shvatio sam da je ostavio poruku Miljkoviću: ’Završiću ti SBPOK za 15 minuta’“, rekao je Marić i dodao da je Papićev zahtev da se ovaj razgovor obavi preko spikerfona bio „u potpunosti neprofesionalan.“

Na pitanje Papićevog advokata Branislava Tapuškovića zašto tako misli, Marić je objasnio da je 15 minuta bilo nedovoljno da se sasluša Miljković.

„Ja sam ga saslušao, razgovor je trajao 45-50 minuta. Miljković je rekao: ’Dobio sam instrukcije kako da razgovaram sa tobom, znam sve o tebi’“, ispričao je Marić.

O svemu je, kaže, obavestio Papića koji mu je zatim dao još jednu kontroverznu instrukciju – da neko od operativaca Miljkovića vrati do zgrade beogradske policije. Naime, Miljković je već bio ispitan u beogradskom UKP-u, pa nije bilo obavezno da ga vraćaju kolegama u „29. novembra“.

„Podvukao mi je da se lice odveze ispred zgrade i ostavi. To je zloupotreba – da mi taksiramo tog kriminalca do zgrade policije“, istakao je Marić.

Papićev uticaj u policiji bio je veliki, bio je favorizovan od kada je nagrađen za hapšenje Milana Dabovića sa dva kilograma kokaina 2016. godine, priča Marić. Osim toga, Papić je brzo napredovao i hvalio se prijateljstvom sa tadašnjim ministrom policije Nebojšom Stefanovićem.

„U kratkom periodu je od šefa odseka stigao da zamenika načelnika SBPOK-a. Ja 26 godina radim i tek sad sam uspeo da postanem zamenik načelnika. Nemam objašnjenje za to“, rekao je Marić.

Uprkos svim kritikama na račun svog bivšeg šefa, Marić Papića ipak nije optužio za ključnu stvar za koju mu se i sudi – da je naredio da se Miljkoviću vrati blindirani automobil koji mu je prilikom privođenja oduzela beogradska policija.

„Meni nije mogao da kaže ništa za vozilo jer zna ko je oduzeo i da ja sa tim nemam ništa“, tvrdi Marić.

Ipak, on dodaje da mu je ovu instrukciju saopštio Milenko Munižaba, tada načelnik trećeg odeljenja u beogradskoj policiji.

„Munižaba mi je rekao: ’Vozilo mora da se vrati’, ja sam mu rekao da ja sa vozilom nemam ništa, da ga sigurno neću vraćati. Rekao sam mu: ’ Žabac, ja sa tim nemam ništa’“, ispričao je Marić.

Munižaba je takođe svedočio danas i govorio o privođenju Miljkovića u beogradski UKP.

„Papić nije mogao ništa da mi naredi“

Miljkovića je, kako je ispričao, zaustavila interventna jedinica i javila kolegama, a Munižaba je naložio da ga dovedu u policijsku stanicu.

Miljković je u policiji saslušan, a automobil je pregledan.

„Preneli su mi da je automobil čist, da je Miljković saslušan i tada su se ispunili uslovi da se auto vrati“, kazao je Munižaba.

U međuvremenu su mu se javile kolege iz SBPOK-a i tražile da Miljkovića odvedu na saslušanje, što se i dogodilo. Munižaba ističe da je i pre toga bilo odlučeno da se Miljković pusti na slobodu i da mu se vrati automobil.

Sudija ipak nastavio da sudi
Sudija Milan Grkinić juče je tražio svoje izuzeće iz ovog slučaja isprovociran kritikama advokata Branislava Tapuškovića. Jučerašnje suđenje zato je odloženo, a Grkinić je danas kratko saopštio da je predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović odbio predlog za njegovu promenu, pa je suđenje nastavljeno.

On ne spori da ga je Papić zvao tog dana i preneo mu naređenje koje je stiglo „odozgo“ da se Miljkoviću vrati automobil, ali tvrdi da to nije bio razlog zbog kog je automobil vraćen. 

„Mi bismo vozilo svakako vratili“, istakao je. 

„Papić meni nije mogao da naredi ništa“, dodao je navodeći da je Papić bio šef u SBPOK-u koje radi odvojeno od UKP-a.

I on je istakao da je Papić bio blizak sa ministrom Stefanovićem.

„Sto puta sam čuo da je bio u kumovskim ili bar bliskim vezama sa ministrom“, rekao je.

Suđenje Papiću nastavlja se u maju, a među svedocima najavljenim za to ročište je i ministar Stefanović, ali i bivši direktor policije Vladimir Rebić.

Papićev advokat danas je tražio i da se kao svedok dovede i Marko Miljković, ali će o tome sudija naknadno odlučiti.

Papić je na početku suđenja negirao optužbe navodeći da nije ni znao da su policajci UKP-a Miljkoviću oduzeli automobil.

On od hapšenja nastoji i da krivicu prebaci na nekadašnjeg bliskog prijatelja Nebojšu Stafanovića, tvrdeći da je sve radio po njegovom naređenju.

„(ministar Nebojša) Stefanović mi je tom prilikom rekao da će Miljković doći za dva dana i da to obavimo profesionalno i bez zadržavanja“, kazao je Papić koji je, prema svojim rečima, privatno bio prijatelj sa Stefanovićem, ali, kako kaže, to nije uticalo na njegov rad u policiji.

Papić je jedan od nekada bliskih ljudi ministra Stefanovića protiv kojih je pokrenut postupak zbog veza sa grupom Belivuka i Miljkovića, koja je optužena za brutalna ubistva i druga krivična dela. 

Ipak, tužilaštvo nije ispitalo neke od ključnih veza koje su ovi kriminalci imali u vrhu policije i politike.

Više o tome pročitajte ovde

Comments are closed.