Šarićev advokat: Presuda nejasna, neke stvari neistinite

Šarićev advokat: Presuda nejasna, neke stvari neistinite

Darko Šarić u sudnici (foto: printskrin)

Presuda kojom je Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca 5,7 tona kokaina trebalo bi da bude oborena jer je nerazumljiva i nepotpuna, rekao je danas Šarićev advokat Radoslav Baćović na suđenju pred Apelacionim sudom u Beogradu koji razmatra ovu presudu. U pitanju je ponovljeni postupak pošto je pravosnažnu presudu letos ukinuo Vrhovni kasaciono sud – zbog formalnosti. 

Piše: Milica Vojinović

„Presuda obiluje nejasnoćama, a neke stvari su potpuno neistinite, izmišljene“, rekao je Baćović iznoseći detalje svoje žalbe na presudu Višeg suda u Beogradu kojom je Šarić kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala kokain osuđen na 15 godina zatvora.

Baćović tvrdi da sudija Siniša Petrović u presudi nije dovoljno dobro opisao Šarićevu ulogu u švercu kokaina.

„Kada je osmislio plan? Kome je preneo? Kako je organizovao i sa koliko novca? Kakve naloge je dao“, neka su od pitanja na koja presuda ne daje odgovore, prema mišljenju advokata Baćovića.

Advokat se osvrnuo i na jedan od argumenata sudije Petrovića za osuđujuću presudu – sudija je naveo Šarićeve reči sa suđenja kada se tužiocu obratio rekavši: „Ako ćemo iskreno, tužioče, imate me samo za Italiju.“

Zatraženo da se Šarić pusti iz pritvora
Baćović je danas zatražio i da se Šarić pusti iz pritvora i rekao da nema bojazni da bi mogao da pobegne, između ostalog, i zato što se sam predao 2014. od kada je u pritvoru. Sudu je predložio da Šariću odredi kućni pritvor i dodao da bi u tom slučaju on boravio u stanu svoje supruge.

„Šarić je to već objasnio, on je rekao: ‘Imate samo da me pitate za Italiju’“, istakao je danas Šarićev advokat navodeći da on nije time priznao krivicu.

Gotovo iste argumente Šarićeva odbrana je isticala i ranije žaleći se na presudu kojom je Šarić 2018. osuđen na 15 godina zatvora, ali oni nisu prihvaćeni. Apelacioni sud je prošle godine potvrdio presudu čime je ona postala pravosnažna. 

Ipak, advokati su iskoristili poslednji adut – zahtev za zaštitu zakonitosti koji su podneli Vrhovnom kasacionom sudu. Ovaj sud pronašao je formalnu grešku koja je napravljena prilikom potvrđivanja presude – dvoje sudija iz veća prethodno je odlučivalo i o pritvoru Šariću zbog čega nisu smeli da učestvuju i u potvrđivanju presude.

Sada se postupak pred Apelacionim sudom ponavlja pred sudskim većem u kom su ovo dvoje sudija zamenile kolege. Pošto se sudu obrate i advokati i optuženi, sudije će doneti odluku.

Protiv Šarića je u toku i suđenje za pranje više od 20 miliona evra za koje tužilaštvo tvrdi da je zarađeno švercom kokaina. U tom slučaju prošle godine Šarić je osuđen na devet godina zatvora, a o ovoj presudi tek treba da odlučuje Apelacioni sud.

Pročitaj više o ovom slučaju:

Kraj suđenja Šariću za šverc droge – potvrđena kazna od 15 godina zatvora

Šariću ukinuta presuda za šverc kokaina zbog formalnog propusta

Tužilaštvo traži veću kaznu za Šarića zbog pranja novca, advokati da bude oslobođen

Comments are closed.