Šarić o sudijama: Nisu nam dali nikakvu šansu

Šarić o sudijama: Nisu nam dali nikakvu šansu

Darko Šarić (foto:skrinšot)

Advokati Darka Šarića koji je osuđen za međunarodni šverc kokaina tražili su da se promene sudije Apelacionog suda u Beogradu koje treba da odlučuju o presudi kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora. U pitanju je ponovljeni postupak pred ovim sudom, a advokati tvrde da su sudije pristrasne jer su u prethodnom već glasale da se Šarić osudi.

Piše: Milica Vojinović

Šarić je prošle godine bio pravosnažno osuđen za šverc droge, ali je presudu iz formalnih razloga ukinuo Vrhovni kasacioni sud i naložio da apelacija ponovo odlučuje o prvostepenoj presudi. Vrhovni sud je, naime, utvrdio da je dvoje sudija iz veća Apelacionog suda u Beogradu koje je potvrdilo osuđujuću presudu ranije odlučivalo o tome da li Šarić treba da ostane u pritvoru, što budi sumnju u njihovu pristrasnost.

Zbog toga je u Apelacionom sudu formirano novo veće koje je danas trebalo da održi prvo ročište u ponovljenom postupku odlučivanja o prvostepenoj presudi, ali je taj proces prekinut jer su advokati istakli da nisu zadovoljni sudijama i tražili da se oni promene.

„Ovde mora da se promeni veće“, rekao je Šarićev advokat Radoslav Baćović i dodao da je troje od petoro članova sudskog veća – sudije Sretko Janković, Tatjana Vuković i Vesna Petrović – bilo deo veća koje je prošle godine Šariću potvrdilo presudu i kaznu od 15 godina zatvora.

„Odluka je tada doneta jednoglasno u postupku u kome je predsednik veća bio pristrasan“, rekao je Baćović misleći na sudiju Milimira Lukića.

On i drugi advokati saglasili su se da to znači da su ove sudije već pokazale da smatraju da je Šarić kriv i da zbog toga ne treba da ponovo odlučuju u ovom slučaju.

„Tri člana veća su većina i mogu da nadglasaju u svakom trenutku prilikom donošenja odluke“, istakao je Šarićev advokat Danilo Šarić.

Osim ovo troje sudija, za advokate je problematična i predsednica veća Nada Hadži Perić. Advokat Baćović tvrdi da je ona pre nekoliko meseci učestvovala u produžavanju pritvora Šariću što je takođe, prema mišljenju advokata, diskvalifikuje kao sudiju u ovom postupku.

Osim advokata, na sudije se danas požalio i Šarić i fokusirao se najviše na one koji su mu do sada presuđivali.

Šarić: „Nisu nam dali nikakvu šansu“

Šarić je kritikovao sudiju Milimira Lukića – predsednika veća koje je potvrdilo presudu kojom je osuđen na 15 godina zatvora, kao i sudiju Višeg suda u Beogradu Sinišu Petrovića koji ga je osudio na ovu kaznu 2018. godine.

Lukićeva ostrašćenost, tvrdi Šarić, vidi se i u tome što je sudija u intervjuu za nedeljnik NIN govorio i o postupku protiv njega.

„Ja znam da je sudija Lukić pristrasan i da je to uticalo na ova tri člana veća… I sad ja treba da očekujem da će oni biti fer i pošteni prema meni“, kazao je Šarić.

Kada je reč o sudiji Petroviću, Šarić je naveo da je on prihvatio svedočenja svedoka saradnika koja su oprečna, posebno svedočenje Nebojše Joksovića koje je, tvrdi Šarić, kompromitovano.

„Prosto, nisu nam dali nikakvu šansu da čuju drugu stranu“, zaključio je Šarić i dodao da se, nakon više od četiri godine bekstva, 2014. godine predao srpskim vlastima jer je očekivao da će imati pošteno suđenje, ali da nije zadovoljan ovakvim izborom sudija.

Sudija Nada Hadži Perić saslušala je sve zahteve i odložila suđenje kako bi predsednik Apelacionog suda Duško Milenković odlučio o njima.

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je presudu Šariću zbog formalnog propusta, ali dokazi na osnovu kojih je Šarić osuđen nisu dovedeni u pitanje uprkos tvrdnjama odbrane da su nezakoniti.

Šariću se zbog međunarodnog šverca droge sudi više od 10 godina, a do sada je osuđen dva puta – prvi put po strožem zakonu na 20 godina zatvora, a drugi put po blažem na 15. Uporedo mu se sudi i za pranje novca zarađenog švercom kokaina, a u tom postupku osuđen je na devet godina zatvora. O ovoj presudi tek treba da odluči Apelacioni sud.

Pročitaj više o ovom slučaju:

Kraj suđenja Šariću za šverc droge – potvrđena kazna od 15 godina zatvora

Šariću ukinuta presuda za šverc kokaina zbog formalnog propusta

Tužilaštvo traži veću kaznu za Šarića zbog pranja novca, advokati da bude oslobođen

Comments are closed.