Saradnicima ubijenog vlasnika „Havane“ šest godina zatvora zbog prinude

Saradnicima ubijenog vlasnika „Havane“ šest godina zatvora zbog prinude

(foto: havana-gambling.com)

Žandarm Vojislav Kostić i Dalibor Đorić osuđeni su danas na po tri godine zatvora jer su u decembru 2016. godine prinudom pokušali da od dvojice muškaraca uzmu 110 hiljada evra navodnog duga. Ovo je druga presuda u ovom postupku, u kome se inače sudilo i vlasniku Havane”, poznatom beogradskom kriminalcu, Vladimiru Popoviću Popu, ali je on ubijen tokom suđenja.

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Slavica Nikolić ponovo je osudila Kostića i Đorića na po tri godine zatvora zbog prinude, iako je tužilaštvo smatralo da je izvršeno teže krivično delo, iznuda. Ona ih je na iste kazne osudila i u decembru 2018, ali je presudu oborio Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Njima će u zatvorsku kaznu biti uračunato i vreme koje su proveli u pritvoru, što je trećina kazne.  

„Ništa spektakularno se nije dogodilo u ponovljenom postupku osim što je sada uključena Dijana Hrkalović i što je oštećeni Zoran Topalović rekao da je sve uradio pod njenim pritiskom”, rekla je Nikolić nakon izricanja presude.

Ona ipak nije prihvatila ovu tvrdnju Topalovića o bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Dijani Hrkalović, kao ni to što su optuženi u završnim rečima rekli da su im postupak namestili Hrkalović i Saša Drecun, prethodni tužilac u ovom postupku. 

Sudija Nikolić rekla je da ove tvrdnje nije prihvatila jer su pojavljuju odjednom iako su se događaji odigrali još 2016. godine. Ona nije dalje obrazlagala presudu, osim što je naglasila da je uvažila zamerku Apelacionog suda u Beogradu, te ovog puta pri odlučivanju nije koristila transkripte prisluškivanih razgovora koje su optuženi vodili međusobno jer oni nisu bili dokazi.

Đorić nije bio zadovoljan presudom pa je sudnicu napustio uz psovke.

Podsetimo, ovo je ponovljeno suđenje Kostiću i Đoriću nakon što je u februaru 2020. godine oborena presuda kojom ih je sudija Nikolić osudila na po tri godine zatvora. Iako su bili optuženi za iznudu, osuđeni su za blaže krivično delo – prinudu.

U prethodnom postupku sa njima je bio optužen i vlasnik kazina „Havana“ na Slaviji Vladimir Popović Pop ali je on ubijen dvadesetak dana pred presudu.  

Dug od kupovine telefona

Kostić, Đorić i Popović optuženi su da su pokušali da iznude 110 hiljada evra od Zorana Topalovića i Miloša Rilaka. Zbog toga su ih jedne večeri krajem 2016. prebili u kazinu „Havana“.

Optuženi su tvrdili da nije bila reč o iznudi već da su Topalović i Rilak zapravo Đoriću dugovali novac koji je on pokušao da naplati. Dug je navodno nastao jer je Topalović od Đorića uzimao mobilne telefone za radnju koju je držao sa Rilakom. 

Iako je Topalović u istrazi rekao da je Đoriću dugovao nešto manje od pet hiljada evra, tokom suđenja je promenio priču i rekao da je ipak moguće da je dug bio 110 hiljada evra. Kako je naveo, nakon protoka vremena, kada je „stavio na papir” koliko je Rilak uzimao mobilnih telefona shvatio je da je moguće da je ostatak duga napravio on.

Rilak je tvrdio da sa dugom nema ništa i da je od Đorića uzimao telefone i donosio ih Topaloviću u zajedničku radnju. 

Tokom iznošenja završnih reči početkom meseca, međutim, Kostić i Đorić su izjavili da su im ovaj postupak namestili Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a i Saša Drecun, prethodni tužilac u ovom postupku.

Kostić je ispričao i da je Hrkalović odgovorna za ubistvo Popovića, kao i za likvidaciju njegovog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića.

Optuženi su, podsetimo, bliski škaljarskom kriminalnom klanu. Popović je bio blizak kriminalcu Luki Bojoviću, a brat žandarma Kostića, Zvonimir, jedan je od desetorice uhapšenih u beogradskom restoranu „Durmitor“ koje je policija označila kao članove škaljarskog klana. On, međutim, nije optužen ni za šta. Kostićevom kumu Milošu Niloviću, takođe uhapšenom u „Durmitoru“, sudilo se zbog pištolja, ali je oslobođen.

Škaljarski klan je u ratu sa suparničkim kavačkim klanom. Sukob je počeo 2014, ali su obračuni utihnuli prošle godine, a ključni ljudi oba klana su ili ubijeni ili u bekstvu jer su za njima raspisane poternice.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.