Saradnici ubijenog vlasnika „Havane“ osuđeni za prinudu

Saradnici ubijenog vlasnika „Havane“ osuđeni za prinudu

Foto: KRIK

Žandarm Vojislav Kostić i Dalibor Đorić osuđeni su danas na po tri godine zatvora za prinudu. Iako su bili optuženi za iznudu, sudija Slavica Nikolić objasnila je da nije bilo dovoljno dokaza da ih za to i osudi. Presuda nije pravosnažna i na nju tužilac i odbrana imaju pravo žalbe.

Piše: Milica Vojinović

Sudija Slavica Nikolić kazala je da nije dokazano da su optuženi učinili iznudu, jer se nije moglo verovati ni optuženima, ali ni oštećenima kada je reč o navodnom dugu između njih.

„Svi su radili na crno, nije bilo nikakve evidencije, ni dokumentacije“, navela je sudija Nikolić govoreći o njihovim međusobnim poslovima, odnosno trgovini mobilnim telefonima između optuženog Đorića i oštećenih Zorana Topalovića i Miloša Rilaka, na osnovu koje je nastao navodni dug.

„Po meni (dug) ne može uopšte da se utvrdi, niti će ikada moći“, rekla je sudija i objasnila da ih je zbog toga osudila za prinudu i to sa nanošenjem teških telesnih povreda. Tako im je izrečena kazna od po tri godine zatvora u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru.

Na ovu presudu tužilac i odbrana imaju pravo žalbe.

Podsetimo, Kostiću i Đoriću sudilo se sa vlasnikom kazina „Havana“ na Slaviji Vladimirom Popovićem Popom koji je ubijen u kafiću u Beogradu početkom ovog meseca.

Sva trojica su uhapšena u januaru prošle godine zbog sumnje da su od Zorana Topalovića i Miloša Rilaka pokušali da iznude 110.000 evra, kao i da su ih jedne večeri krajem 2016. godine u „Havani“ fizički napali i naneli im teške telesne povrede.

Svi optuženi negirali su da je reč o iznudi. Odbrana je nastojala da na suđenju utvrdi da su Topalović i Rilak zapravo Đoriću dugovali novac koji je on pokušao da naplati.

Oštećeni Topalović je u istrazi rekao da je Đoriću dugovao nešto manje od 5.000 evra, ali je na jednom od suđenja promenio iskaz rekavši da je ipak moguće da je dug bio 110.000 evra.

Tada je rekao da je nakon protoka vremena, kada je stavio na papir koliko je mobilnih telefona od Đorića uzimao Rilak, drugi oštećeni sa kojim je držao prodavnicu, shvatio je da je moguće da je Rilak napravio ostatak duga.

Rilak je, svedočeći na suđenju, tvrdio da sa dugom nema ništa i da je od Đorića uzimao telefone samo u svojstvu kurira i donosio ih Topaloviću u zajedničku radnju.

Optuženi u ovom postupku bliski su škaljarskom kriminalnom klanu. Brat žandarma Kostića, Zvonimir, jedan je od desetorice uhapšenih u beogradskom restoranu „Durmitor“ u junu prošle godine koje je policija označila kao članove škaljarskog klana. U tom postupku optužen je kum Vojislava Kostića – Miloš Nilović.

Crnogorski škaljarski klan rukovodi operacijama iz Kotora, bavi se švercom droge, ali i likvidacijama. Ova kriminalna grupa je u sukobu sa kavačkim klanom, takođe iz Kotora, i u poslednjih nekoliko godina u međusobnim obračunima ubijeno je više osoba na obe strane.

Ubijeni Popović je bio dobar prijatelj Filipa Koraća, koji je jedan od ključnih ljudi Luke Bojovića u Beogradu. Bojovića i Popovića zastupao je isti advokat – Dragoslav Miša Ognjanović. On je godinama zastupao članove Bojovićeve porodice, a ubijen je u julu ove godine.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaj.

Comments are closed.