Povećana zatvorska kazna muškarcu koji je naoružan upao u kafić na Vračaru

Povećana zatvorska kazna muškarcu koji je naoružan upao u kafić na Vračaru

Miloš Miljanović/scena iz snimka (foto: Fejsbuk/skrinšot)

Milošu Miljanoviću koji je prošle godine osuđen na četiri godine zatvora jer je 2020. sa puškom u rukama upao u kafić na Vračaru, Apelacioni sud u Beogradu povećao je kaznu za osam meseci. Miljanović je prvobitno bio optužen da je u kafiću pokušao da ubije Miloša Nilovića kog je policija označila kao pripadnika škaljarskog klana, ali su ove optužbe pale i sudilo mu se samo za nedozvoljeno nošenje oružja.

Piše: Milica Vojinović

Miljanović je osuđen samo za nedozvoljeno nošenje oružja pošto je sud odbio optužbe za pokušaj ubistva još pre nego što je suđenje počelo. 

Na sudu je priznao da je nelegalno nosio oružje, odnosno da za to nije imao dozvolu, ali je tvrdio da nije imao nameru nikoga da ubije. Kako je naveo, došao je u kafić kako bi pronašao i zaplašio njemu nepoznate momke koji su ga u kafiću dan ranije vređali i ponižavali.

Sudija Ana Trifunović Đuričković je u novembru prošle godine osudila Miljanovića na četiri godine zatvora jer je, kako je objasnila, njegovo ponašanje ugrozilo druge ljude u kafiću „Le Petit Bistro“ na Vračaru. Ona je, takođe, u obzir uzela i to što je Miljanović priznao da je nosio pušku, kao i to što je lošeg zdravstvenog stanja.

Njene kolege iz Apelacionog suda u Beogradu, međutim, nisu bile potpuno saglasne sa njenom procenom.

„Sud je prilikom odmeravanja visine kazne zatvora dao prenaglašen značaj olakšavajućim okolnostima, dok, sa druge strane, nije u dovoljnoj meri cenio otežavajuću okolnost vezanu za okolnosti pod kojima je krivično delo učinjeno“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Sudije ovog suda naglasile su da je Miljanović oružje nosio u popodnevnim časovima, u strogom centru grada u kafiću u kom je bio okupljen veći broj ljudi i zbog ovoga su mu povećali kaznu na četiri godine i osam meseci zatvora. Ovim je presuda postala pravosnažna.

Odluka Apelacionog suda doneta je na osnovu žalbe tužioca Dragana Danilovića koji je tražio veću kaznu od one na koju je Miljanović prvobitno osuđen.

Danilović je, inače, u toku postupka u više navrata bezuspešno pokušao da Miljanovića optuži za teže krivično delo iako je sud odbio optužbe za pokušaj ubistva.

Miljanović je, kako se vidi na snimku sigurnosnih kamera, naoružan i sa kapuljačom na glavi ušao u baštu kafića punu gostiju. Njegov ulazak prvo su primetili Nilović i njegov kum Vojislav Kostić koji su sedeli za jednim od stolova, nakon čega su brzo ustali i pobegli. Napadač je krenuo za njima, ali je ubrzo i on odustao i pobegao iz kafića.

Policija je nedugo nakon događaja uhapsila Miljanovića i u stanu u kom je boravio pronašla oružje i silikonsku masku kakvu su kriminalci često koristili prilikom likvidacija u ratu između kavačkog i škaljarskog klana kako bi zbunili policiju.

Nilović, koga policija označava upravo kao člana škaljarskog klana, nakon događaja u kafiću na Vračaru za KRIK je ispričao da se sve brzo odigralo i rekao da nema veze sa klanom.

„Sedeli, ušla kamikaza i izašla. Niti smo šta videli, sedeli smo najnormalnije“, rekao je on i dodao da nema veze ni sa jednim kriminalnim klanom. „Niti se bavim kriminalom, niti prodajem drogu. Zidao sam neke zgradice“. Više o ovome pročitajte u posebnom tekstu.

Nilović je 2017. hapšen u beogradskom restoranu „Durmitor“ sa još devet muškaraca koje je policija je označila kao članove škaljarskog klana. Sudilo mu se za nelegalno nošenje jednog od dva pištolja koje je policija tom prilikom pronašla. Na kraju je oslobođen optužbi pošto je njegov prijatelj preuzeo krivicu na sebe. U avgustu 2020. hapšen je na Jahorini u Bosni i Hercegovini, takođe zbog nedozvoljenog nošenja oružja, ali je ovaj postupak tužilaštvo obustavilo. Njegovom kumu Kostiću sudi se za prinudu i prebijanje dvojice muškaraca u beogradskom kazinu „Havana“ na Slaviji.

Više o ratu klanova, kao i njihovim vezama sa državom i policijom pročitajte ovde

Comments are closed.