Nilović: Jesam na snimku iz kafića, ali nisam deo škaljarskog klana

Nilović: Jesam na snimku iz kafića, ali nisam deo škaljarskog klana

Scena iz snimka/Miloš Nilović (foto: skrinšot/Fejsbuk)

Mete jučerašnjeg napada u kafiću „Le Petit Bistro“ na Vračaru najverovatnije su bili Miloš Nilović koga policija označava kao pripadnika škaljarskog klana i njegov kum, bivši žandarm Vojislav Kostić. Nilović je za KRIK potvrdio da se nalazio u kafiću i da je pobegao kada je video da ulazi čovek sa automatskim oružjem, ali negira da je deo škaljarske kriminalne grupe.

Piše: Milica Vojinović

U baštu beogradskog kafića „Le Petit Bistro“ juče popodne ušao je maskirani muškarac sa automatskim oružjem i očigledno tražio svoju metu, vidi se na snimku koji kruži društvenim mrežama. U tom trenutku, pet mladića koji su sedeli za jednim od stolova brzo su se razbežali. Među njima je bio, kako KRIK otkriva, Miloš Nilović – u javnosti poznat po hapšenju u beogradskom restoranu „Durmitor“ u junu 2017. godine i kojeg je policija označila kao člana škaljarskog klana. Sa Nilovićem je za stolom bio i nekadašnji žandarm Vojislav Kostić.

Nakon što su umakli, iz kafića je pobegao i napadač, kojeg je zatim policija uhapsila.

Nilović je za KRIK potvrdio da je on na snimku i kaže da napadača nije prepoznao.

„Kako se na snimku vidi tako je i bilo, trajalo je dve sekunde i to je to. Sedeli, ušla kamikaza i izašla. Niti smo šta videli, sedeli smo najnormalnije. U šoku smo, pijemo tablete, razmišljamo više da idemo iz Srbije“, kaže i dodaje da je u kafiću „Le Petit Bistro“ na Vračaru sedeo sa svojim kumom Kostićem.

„Ja i Vojkan smo tu došli da popijemo kafu. Mi smo sedeli sa menadžerima lokala, sa njima sedimo svaki dan tu. Nismo se krili ni od koga, to policija zna, policija sedi svaki dan u tom lokalu.“

Posle ovog događaja bili su, kaže, tri sata u policijskoj stanici gde su dali iskaz.

„Nemaju nas ni za šta, ništa ne radimo. Normalni, brate, sedimo, popijemo kafu, sa svima smo korektni“, priča Nilović. „Niti se bavim kriminalom, niti prodajem drogu. Zidao sam neke zgradice“.

Kako kaže, ne zna da li je on bio meta jučerašnjeg napada kao što mediji pišu, ali mu, tvrdi, metu ne čelo stavljaju upravo novinari.

„Više mi je preko glave svega, da stavljaju metu meni i mom kumu na glavu – da smo mi kumovi škaljarskog klana. Sram bilo svakog ko je to napisao. Mi veze nemamo ni sa škaljarskim klanom, ni sa kavačkim. Niti vodimo rat sa nekim“, kaže Nilović nervozno i objašnjava da je neko vršio pritisak na policiju kada ih je pre tri godine uhapsila i proglasila za škaljarce, ne želeći da imenuje ko. „Nismo mi cinkaroši“. 

Vojislav Kostić, Miloš Nilović i Vladimir Popović Pop (foto: Fejsbuk)

Kaže i da su se stvari promenile.

„Policija nas više ne hapsi jer zna da smo ispravni i da nemamo veze sa ovim, a ta policija od pre tri godine nema veze sa ovom policijom – to je bila policija koja je korumpirana i koja radi za pare.“

Nije, međutim, imao odgovor na pitanje zašto nameštaju baš njegovom kumu i njemu.

Nilović se i ranije našao u sličnoj situaciji. Naime, bio je prisutan u kafiću „Kafeteka“ na Vračaru prilikom likvidacije njegovog prijatelja i vlasnika kazina „Havana“ Vladimira Popovića Popa. Mediji su pisali da je tada, videvši napadača, takođe pobegao. Nilović za KRIK kaže da je u lokal ušao neposredno nakon pucnjave.

„Ja nisam bio tu, došao sam posle dva minuta, došao sam i zatekao sam ga (Popa) na rukama.“

Popoviću se pre smrti sudilo za iznudu, ali presudu nije dočekao. U istom postupku optužen je bio i Vojislav Kostić kome se i dalje sudi.

Protiv Nilovića vodi se postupak u slučaju poznatom kao „Durmitor“. Sa još devet muškaraca uhapšen je ovom restoranu 2017. godine, a policija ih je označila kao članove škaljarskog klana.

Od svih uhapšenih, sudi se samo Niloviću i njegovom prijatelju Mitru Muratoviću zbog nelegalnog posedovanja oružja – dva pištolja koja je policija tada pronašla kod njih.

Nastavak rata klanova

Podsetimo, osumnjičenog za jučerašnji napad na Vračaru policija je uhapsila ubrzo nakon ovog događaja. Prilikom hapšenja kod njega je pronađen automatski pištolj „uzi“ sa prigušivačem, silikonska maska i garderoba koju je nosio kada je bio u kafiću.

Silikonske maske, koje služe da zbune policiju, kriminalci su koristili više puta prilikom likvidacija u ratu između dva kriminalna klana poreklom iz Crne Gore – kavačkog i škaljarskog. Njihov sukob traje već pet godina i rezultirao je ubistvima više od 40 osoba sa obe strane. Likvidacije su se dešavale u zemljama Balkana, ali i u nekoliko država Zapadne Evrope.

Klanovi, a posebno kavački, imaju veze u državi i policiji.

Kako funkcionišu ova dva klana, kako vrše ubistva, kao i o vezama koje imaju u državnom vrhu, pročitajte u našoj priči „Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države“.

Napomena: U tekstu je pisalo da je Kostić pripadnik Žandarmerije. On je zapravo bivši pripadnik Žandarmerije i ta greška je ispravljena.

Pročitajte više o suđenju u slučaju „Durmitor“

Još vesti o slučaju „Havana“ pročitajte ovde

6 Comments

 1. vladimir bojkovic kaže:

  brate ziv bio ali kako ono „zidam zgradice“ da nije ozbiljno kao da pravis kucice za ptice, sto sam kazes kad te traze heklerom i cooh_om treba malo otici na odmor

 2. Komsija kaže:

  Nije dosao posle dva minuta u Kafeteku nego se sakrio ispod sanka..

 3. Neko iz mase kaže:

  Osoba u plavoj majci, je ocekivala napad
  Ko je i malo pametan uočice to na snimku,
  Pozz

 4. "Onaj" kaže:

  Upravo to,i postavlja stolicu da onemogući prolaz tj „bežaniju“tipu sa kačketom na glavi,mada se“pucač“ne obazire na njega???