Oslobođen optuženi u slučaju „Durmitor“

Oslobođen optuženi u slučaju „Durmitor“

Miloš Nilović, jedan od desetorice uhapšenih u restoranu „Durmitor“ 2017. godine koje je policija označila kao članove škaljarskog klana, oslobođen je danas optužbi za nelegalno nošenje pištolja. Niloviću se sudilo u ponovljenom postupku. 

Piše: Bojana Pavlović

Sudija Ivana Ramić detaljno je obrazložila stav suda da tužilaštvo nije uspelo da dokaže optužbu. Objasnila je i da je prihvatila nalaz i mišljenje veštaka da su osim Nilovićevog DNK na pištolju nađeni tragovi drugih osoba te da ne može da se tvrdi da je on tog dana nosio pištolj. 

Niloviću se sudilo u ponovljenom postupku. I prošli put je oslobođen, dok je Mitar Muratović kom se sudilo u istom postupku osuđen na tri i po godine zatvora.

Nilović je jedan od desetorice uhapšenih u junu 2017. u restoranu „Durmitor“ koje je policija označila kao pripadnike škaljarskog kriminalnog klana.

Iako je hapšenje bilo predstavljeno kao velika akcija protiv ovog klana, optužnice su podignute protiv Nilovića i Muratovića i to zbog nezakonitog nošenje oružja – pošto je pored stola za kojim su sedeli policija pronašla dva pištolja. Ključno je bilo utvrditi čiji su nađeni pištolji. 

Tužilaštvo je najpre tvrdilo da je jedan zasigurno Muratovićev, a da su drugi on i Nilović nosili naizmenično, da bi potom izmenilo optužnicu tvrdeći da je jedan Muratovićev, a drugi Nilovićev pošto je na pištolju pronađen njegov DNK. Zbog ozbiljnog propusta u istrazi, tužilaštvo nije optužilo Mališu Vućića čiji je DNK takođe pronađen na oružju.

Muratović je, međutim, preuzeo krivicu za oba pištolja. Rekao je da je jedan umotao u Nilovićevu majicu zbog čega je na njemu pronađen njegov DNK.

Sud je u julu prošle godine osudio Muratovića, a Nilovića oslobodio pošto policajac koji je svedočio nije mogao sa sigurnošću da tvrdi da je Nilović pištolj izvukao iz pojasa i bacio ga na pod. 

Apelacioni sud potvrdio je presudu u odnosu na Muratovića, a naložio da se Niloviću sudi ponovo navodeći da je presuda u delu koji se odnosi na Nilovića nejasna i protivrečna. 

U ponovljenom postupku održano je samo jedno suđenje Niloviću. Njegov advokat Vojislav Babić rekao je da se na snimku iz restorana, koji je među dokazima u ovom postupku, vidi da je Nilović došao na ručak u kratkim pantalonama pa nije imao gde ni da drži pištolj. Osim toga, na desnoj ruci je imao gips zbog čega ne bi mogao ni da ga koristi.

Nilović je prošle godine navodno bio na meti napada naoružanog muškarca koji je ušetao u baštu kafića na Vračaru u kojoj je Nilović sedeo sa svojim kumom Vojislavom Kostićem. Njih dvojica su uočili napadača i pobegli.

Nakon ovog događaja Nilović je za KRIK ispričao da je sve trajalo nekoliko sekundi.

„Sedeli, ušla kamikaza i izašla. Niti smo šta videli, sedeli smo najnormalnije“, rekao je on i dodao da nema veze ni sa jednim kriminalnim klanom. „Niti se bavim kriminalom, niti prodajem drogu. Zidao sam neke zgradice“. Više o ovome pročitajte u posebnom tekstu.

Policija je brzo uhapsila Miloša Miljanovića iz Herceg Novog i on je optužen za pokušaj ubistva, ali je sud odbacio ove optužbe i odlučio da će mu se suditi samo za nelegalno nošenje pištolja.

Nilovićev kum Kostić, bivši pripadnik Žandarmerije, optužen je za iznudu u slučaju „Havana“ koji se takođe dovodi u vezu Jedan od optuženih bio je Vladimir Popović Pop koji je ubijen u decembru 2018, a Nilović je tada bio prisutan. 

Pročitajte sve vesti sa suđenja u slučaju „Durmitor“

Više o događaju u kafiću na Vračaru pročitajte ovde

Comments are closed.