Obustavljene istrage protiv vođe škaljarskog klana u Crnoj Gori

Obustavljene istrage protiv vođe škaljarskog klana u Crnoj Gori

Jovan Vukotić (foto: Vijesti/Savo Prelević)

Foto: Vijesti/Savo Prelević

Vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić nije više osumnjičen da je tokom 2016. godine u dva navrata pokušao da ubije članove suparničkog kavačkog klana, saznaje KRIK. Vukotić je zbog ovih istraga u februaru ove godine izručen iz Srbije u Crnu Goru, a juče je pušten iz pritvora.

Piše: Jelena Radivojević

Više državno tužilaštvo Crne Gore obustavilo je obe istrage protiv Vukotića koje su vođene zbog sumnje da je u dva navrata 2016. godine pokušao da ubije pripadnike suprostavljenog kavačkog klana – u martu Vojina Stupara i Miloša Radonjića, a dva meseca kasnije Tamaru Zvicer, suprugu vođe kavačke grupe Radoja Zvicera.

„Rezultat istrage upućuje na zaključak da nema dokaza da je okrivljeni izvršio navedena krivična dela, a što proizilazi iz prikupljenih materijalnih i personalnih dokaza“, piše u naredbi o obustavi obe istrage koji ima KRIK.

Zanimljivo je to da je jedan od napadnutih kavčana, Vojin Stupar, promenio iskaz tokom istrage – prvobitno je prepozao Vukotića kao čoveka koji ga je ranio, da bi kasnije tvrdio tužiocu da se ne seća ko je pucao u njega.

Ove, kao i sve druge detalje o samoj istrazi i šta su svedoci govorili, objavljujemo u nastavku teksta.  

„Koga treba“

Vukotića je crnogorska policija sumnjičila da je u martu 2016. godine, sa dvojicom svojih saradnika, automobilom presekao put Stuparu i Radonjiću, inače članovima kavačkog klana. Vukotić je, tvrdila je policija, iz pištolja „škorpion“ zapucao u njihovom pravcu, a potom su zapucali i njegovi saradnici. Radonjić i Stupar uspeli su da izađu iz automobila i pobegnu. Stupar je tom prilikom teško ranjen, dok je Radonjić prošao bez povreda.

Jovan Vukotić (foto: fejsbuk)

Vukotić je u istrazi rekao da tog dana nije bio u Kotoru već u Podgorici i da je sa njim bio njegov vozač i pratilac Marko Martinović. Ispričao je da su bili u Martinovićevoj kući jer je on imao probleme sa suprugom pa su pokušali da ih izmire. Martinovići su priču potvrdili, navodeći da im je Vukotić dao savete zbog kojih su se pomirili posle bračne krize, navodi se u naredbi.

Vukotić je rekao da je kasnije otišao u restoran kako bi sa agentom za nekretnine ugovorio prodaju stana sa „nekim Italijanom“, te da se seća da je bio baš taj dan jer je bio katolički Uskrs a „Italijan je trebalo da ide na zakazanu misu“. Svi svedoci su ispričali isto.

Kako je rekao, oni su u kafiću saznali da je Stupar ranjen i da mu je bilo žao jer ga poznaje dobro, da je u periodu od 2012. do 2014. godine radio kod njega i da su stalno bili zajedno.

Stupar je tokom istrage promenio iskaz. Najpre je rekao da je prepoznao Vukotića i Dedovića, ali je kasnije promenio priču i rekao da se slabo seća događaja, te da nije video ko je pucao na njega. On je rekao da je prvobitno bio pod utiskom onoga što je Radonjić pričao, te da Vukotića poznaje, da su nekad bili u dobrim odnosima, “ali se kasnije nisu često gledali”.

Miloš Radonjić je, piše u naredbi, tokom istrage ispričao da se sa Stuparom vozio automobilom po gradu, da su videli Vukotića da sedi u kafiću, i da su se nedugo zatim kolima mimoišli sa automobilom „BMW 5“ koji je vozio Igor Dedović, Vukotićev kum, na suvozačevom mestu je bio Minja Šaković, a pozadi Vukotić sa kapom. Nakon što su im preprečili put, Vukotić je navodno izašao iz automobila i upitao Dedovića „koga treba“, nakon čega mu je on pokazao ka Radonjiću. Vukotić je nakon toga uzeo škorpion sa prigušivačem i zapucao u njihovom pravcu.

Igor Dedović (foto: MUP)

Ispričao je da su zalegli dok pucnjava nije prošla, a da su nakon toga videli da iz kola izlaze naoružani Dedović i Šaković koji su takođe zapucali. On se dao u beg, a kada se sve završilo, Radonjić je mislio da je Stupar mrtav i tek kasnije saznao da je preživeo.

Tužilac je imao u vidu da je Radonjićev iskaz više puta menjan i da nije siguran oko nekih stvari, te da mu se ne može pokloniti vera, navedeno je u naredbi o obustavi istrage.

Napad na Tamaru Zvicer

Supruga šefa kavačkog klana, Tamara Zvicer, u istrazi je rekla da je sa svojom jedanaestogodišnjom ćerkom sedela u parkiranom automobilu u maju 2016, kada je na daljini od oko 100 metara videla parkiran “audi” crne boje. Kada je uplaila svoj autombil i krenula,  “audi” joj je krenulo u susret i videla je da je na suvozačevom mestu Vesko Vukotić, pokojni otac Jovana Vukotića. 

Zatim su ova kola naglo skrenula u njenom pravcu i videla da je vozač bio šef škaljaraca Jovan Vukotić koji je na rukama imao crne rukavice. On joj je preprečio put i izašao iz auta sa oružjem, nakon čega je čula pucanj. Dala je gas i pobegla, a u retrovizoru je zapazila da se njihov automobil velikom brzinom odvezao u drugom pravcu, piše u tužilačkom dokumentu.

Vukotić je tokom istrage negirao da se ovo dogodilo. Rekao je da je u maju 2016. godine, kada je Zvicer navodno napadnuta, bio u Ljubljani u Sloveniji. Rekao je da poseduje medicinsku dokumentaciju jer je tada imao upalu pluća, kao i da postoje svedoci koji će potvrditi njegovu priču. 

Njegova bivša vanbračna supruga Dejana Živković ispričala je da su tih dana bili u Ljubljani i da je bila sa njim kada je pročitao u vestima da je odgovoran za napad na Zvicer skočio i počeo da viče. Živković je, piše u naredbi o obustavi istrage, rekla da se seća da mu je tada rekla „Sada prvi put u životu shvatam šta ti rade!“.

Radoje Zvicer (foto: detektiv-info)

Vukotić je na saslušanju rekao i da poznaje Tamaru i njenog supruga Radoja Zvicera i da sa njima nikada nije bio u sukobu. On je rekao da ima saznanja da se taj napad na Tamaru nije ni dogodio.

Ispričao je i da se zbog svoje beznednosti poslednjih 10 godina vozio samo blindiranim automobilima i da ga je obezbeđenje, bez kog nigde ne ide, savetovalo da se nigde ne zaustavlja i ne izlazi iz kola.

Svedoci koji su se našli na putu kada se napad na Zvicer dogodio kažu da je pucač bio visok krupan momak kratke plave kose, napominjući da znaju Vukotića iz Kotora i da bi ga opisali kao mršavog i sa crnom kosom. Jedan od njih rekao je da je prepoznao osobu koja je pucala kada je u januaru 2017. godine u medijima video da je ubijen Predrag Ilinčić.

Tužilac je imao u vidu i DNK veštačenje kojim je analiziran biološki trag sa automobila iz kog je pucano na Zvicer i na njemu nisu pronađeni Vukotićevi tragovi, tako da nije moguće optužbu zasnivati samo na svedočenju žrtve, zaključeno je u naredbi. 

Vukotić je juče pušten iz pritvora u kom je bio od februara kada je izručen Crnoj Gori iz Srbije zbog istrage za pokušaj ubistva Stupara i Radonjića. Više pročitajte ovde.

Protiv Vukotića se u Crnoj Gori sada vodi samo postupak zbog utaje poreza. Negova firma „V2“ koja je prodavala skupocenu garderobu, navodno, nije platila oko 23.000 evra poreza.

Vukotića, inače, traže i Grčka jer je tamo pod sumnjom da je umešan u šverc 135 kilograma kokaina. Oni su, nakon što je Vukotić uhapšen u Turskoj i deportovan u Srbiju, tražili od srpskog tužilaštva da preuzme ovu istragu, ali je ono to odbilo navodeći da nema dovoljno dokaza.

Vukotićev otac ubijen je u mestu Dobrota u Kotoru u aprilu 2019. godine kada je u njega ispaljeno više hitaca.

Vukotićev škaljarski klan je u ratu sa suparničkom kavačkom grupom već šest godina. U ovom sukobu je stradalo najmanje 45 ljudi. Više o ratu klanova pročitajte ovde.

Comments are closed.