Na suđenju Šariću saslušani svedoci, slede poruke sa „skaja“

Na suđenju Šariću saslušani svedoci, slede poruke sa „skaja“

Darko Šarić (foto: KRIK)

Na suđenju narko-bosu Darku Šariću za planiranje ubistva i pokušaj diskreditacije svedoka saradnika Nebojše Joksovića danas je saslušan svedok odbrane, pregledane  fotografije nastale tokom praćenja optuženih i preslušan prisluškivani razgovor Šarićevih saradnika. Nastavak suđenja zakazan je za drugu polovinu meseca kada će biti prikazani ključni dokazi tužilaštva – poruke sa „skaj“ aplikacije za šifrovanu komunikaciju.

Piše: Sofija Parojčić

Dalibor Ristić iz Loznice svedočio je na predlog advokata dvojice policajaca optuženih da su, po Šarićevom nalogu, uticali na istragu eksplozije automobila Gorana Nikolaševića u Valjevu 2020. godine. Istragu su, tvrdi tužilaštvo, usmeravali ka Nebojši Joksoviću, svedoku saradniku iz postupka koji se protiv Šarića vodio za šverc kokaina, kako bi ga diskreditovali kao svedoka.

Ristić je, tvrdi tužilaštvo, u ovome takođe imao ulogu – nakon eksplozije u valjevskoj policiji dao je izjavu da iza nje stoji Joksović. Učinio je to, piše u optužnici, pod pritiskom optuženih policajaca Milutina Radovanovića i Danila Stojanovića.

On je danas na sudu negirao da su ga policajci pritiskali da da izjavu rekavši da ih i ne poznaje. Naveo je da Joksović, koga zna odranije, još od 2018. planira Nikolaševićevo ubistvo i da je od njega tražio nekoga ko bi to mogao da izvede.

„Joksovića sam znao, imali smo zajedničko suđenje, ali se nismo družili. On je znao da sam bio po ratištima i kontao je verovatno da imam ljude u Bosni da ubiju Nikolaševića. Ja sam to rekao Nikolaševiću drugarski, a on je to izmanipulisao, prijavio policiji i onda sam i ja bio priveden kada mu je u Valjevu zapaljen automobil.“ 

Istog dana kada je dao ovu izjavu u policiji, kako se vidi iz „skaj“ poruka citiranih u optužnici, Šarićev advokat, sada optuženi, Dejan Lazarević javio je Šariću da je Ristićeva izjava „vrh“. 

Na pitanje tužioca Vojislava Isailovića da li je Joksović lično od njega tražio da izvrši Nikolaševićevo ubistvo i postavljanje bombe, Ristić je odgovorio da nije.

U sudnici je pušten i audio-snimak prisluškivanog razgovora Duška Šarića i Aleksandra Boškovića, optuženog da je Šariću slao informacije iz BIA-e i policije o istrazi eksplozije. 

U razgovoru koji je snimljen u junu 2020. u „Zlatiborskoj pivnici“ na Zlatiboru, kako tvrdi tužilaštvo, čuje se kako Bošković, između ostalog, Šarića obaveštava da policajci planiraju da pritisnu Ristića da u policiji kaže da ga je Joksović angažovao da ubije Nikolaševića.

To, međutim, danas nije moglo da se čuje u sudnici – na snimku koji je pušten čula se samo muzika, ali ne i o čemu su optuženi razgovarali.

Osim razgovora, danas su u sudu prikazane i fotografije nastale tokom praćenja Boškovića – na njima se mogao videti Šarićev brat Duško u društvu Boškovića i policajaca Radovanovića i Stojanovića u Valjevu i Novom Sadu. 

„Ja sam se sa Boškovićem družio privatno, ovo je snimljeno ispred njegove kuće na svadbi“, odgovorio je Duško Šarić na pitanje sudije Zorana Šešića da se izjasni o nekoliko fotografija nastalih u Valjevu. 

Duško Šarić je, kako tužilaštvo tvrdi, preko Boškovića potplatio optužene policajce da za grupu čine usluge i utiču na istragu eksplozije Nikolaševićevog automobila. 

„Na svim fotografijama se može videti da ne postoji primopredaja novca“, rekao je advokat Šarića Dalibor Katančević. 

Duško Šarić se juče prvi put pojavio u sudu i izneo odbranu. On se pre mesec dana predao policiji nakon što je izbegao hapšenje na proleće 2022. godine. Njegov advokat Radoslav Baćović tražio je danas da se Dušku ukine zatvorski pritvor, međutim, sudija Šešić je to odbio.

Pošto su saslušani svedoci i pregledana dokumenta, fotografije i snimci nastali iz policijskog praćenja i prisluškivanja optuženih, na sledećem suđenju trebalo bi da se vrši uvid u „skaj“ poruke koje su, kako tvrdi tužilaštvo, razmenjivali Darko Šarić i ostali optuženi. „Skaj“ aplikaciju koristili su kriminalci širom sveta za bezbednu komunikaciju, a poruke sa „skaja“ koje su stigle od kolega iz Francuske sudija Šešić je na početku suđenja prihvatio kao dokaze.

Darko Šarić je, tvrdi tužilaštvo, koristeći „skaj“ organizovao grupu planirajući da ubije Joksovića, a pošto mu to nije pošlo za rukom, onda je pokušao da ga diskredituje. On je, piše u optužnici, u ćeliji koristio nekoliko „skaj” telefona, ali oni nisu nađeni niti je tužilaštvo do danas utvrdilo ko je Šariću i kako dostavio telefone.

„Skaj“ poruke predstavljaju najvažnije dokaze tužilaštva. Osim toga, otkrivaju i kontakte koje je ova grupa imala u policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji, ali i Šarićevu umešanost u nekoliko ubistava, prema izveštaju Europola. 

Poruke citirane u optužnici ukazuju da su dvojica optuženih policajaca Šarićevoj grupi pomagali uz saglasnost njihovog šefa u policiji – kog su nazivali Edo, kao i agent BIA-e kog su zvali Markus. Tužilaštvo, iako poseduje ove poruke, nije otkrilo ko se krije iza ovih nadimaka.

Šarića je tužilaštvo tokom istrage bazirane na porukama sa „skaja“ sumnjičio i za ubistvo nekadašnjeg saradnika Milana Milovca Cigle u Ekvadoru, međutim, za to ga nije optužilo. Srpskom tužilaštvu su dostavljene i „skaj“ poruke koje navodno dokazuju da je Šarić delom finansirao ubistvo jednog od šefova škaljarskog klana Alana Kožara i njegovog saradnika na Krfu 2020. godine. Ni za ovaj zločin ga tužilaštvo nije optužilo.

Pročitajte detalje istrage za planiranje ubistva svedoka saradnika

Pročitajte priču o ubistvu Alana Kožara i njegovog saradnika na Krfu

Pročitajte priču o ubistvu Milana Milovca Cigle u Ekvadoru

Comments are closed.