Duško Šarić na sudu: Nejasno kako sam se našao u optužnici 

Duško Šarić na sudu: Nejasno kako sam se našao u optužnici 

Darko Šarić (foto: KRIK)

Duško Šarić, mlađi brat narko-bosa Darka Šarića, negirao je danas optužbe da je bio član kriminalne grupe i po naređenju svog brata učestvovao u planiranju ubistva i pokušaju diskreditacije svedoka saradnika. Šarić je izbegao hapšenje 2022. godine i bio je u bekstvu do početka januara, kada se predao srpskoj policiji.    

Piše: Sofija Parojčić

Prvi put od početka suđenja danas se u sudnici pojavio mlađi brat osuđenog narko-bosa – optuženi Duško Šarić. Mlađi Šarić koji se pre mesec dana predao policiji posle više od 20 meseci bekstva, izgleda dosta drugačije nego ranije, najviše zbog duge kose vezane u rep. 

„Nije mi jasno kako sam se našao u optužnici, nisam član organizovane kriminalne grupe“, rekao je i u kratkoj odbrani odbacio sve optužbe.

Šarić je naveo da nisu tačne tvrdnje tužilaštva da je preko posrednika potplaćivao dvojicu policajaca, Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića, da za grupu čine razne usluge. Kazao je da je policajce upoznao pre četiri godine i da mu je trebala pomoć oko dobijanja državljanstva Srbije.  

Policajci su optuženi da su uticali na istragu eksplozije džipa u Valjevu i usmeravali je ka svedoku saradniku Nebojši Joksoviću, iako je akciju organizovao Darko Šarić. Oni su ranije na sudu rekli da su se sa Šarićem družili kako bi od njega dobijali informacije „bitne za Srbiju“. 

Šarić je istakao da nije imao nikakvih razloga da, kako tužilaštvo tvrdi, diskredituje Joksovića.

„S tim čovjekom nemam nikakve veze, tako da, kako sam mogao da diskreditujem svedoka saradnika ako je moj brat Darko već bio pravosnažno osuđen.“

Naveo je i da nije imao telefon sa instaliranom „skaj” aplikacijom koju su kriminalci širom sveta koristili za bezbednu komunikaciju. Poruke sa „skaja” do kojih je došlo tužilaštvo predstavljaju ključne dokaze u ovom postupku. 

Neke od poruka koje su citirane u optužnici pokazuju da su Šarićevi saradnici osim kontakata u policiji, imali kontakte i u Bezbednosno-informativnoj agenciji, ali i u pravosuđu. 

O ovome danas u sudnici nije bilo reči.

Osim Šarića, danas je krivicu negirao i optuženi Milan Vučinić, koji je takođe bio u bekstvu do početka godine, kada se predao policiji. Tužilaštvo tvrdi da je Vučinić, po Šarićevom nalogu, angažovao osobu  nadimka Kurjak da na manifestaciji „Drinska regata” u julu 2020. godine likvidira Joksovića. 

Danas je svedočio Goran Nikolašević čiji je džip dignut u vazduh u avgustu 2020. godine. Tužilaštvo navodi da je ovu eksploziju naručio Šarić, kako bi kasnije za to okrivio Joksovića i uticao na to da izgubi status svedoka saradnika.

Nikolašević je tokom svedočenja sedeo na stolici i ponašao se prilično opušteno. Pričao je o tome kako od 2018. godine zna da Joksović, sa kojim je ranije sarađivao a potom došao u sukob, planira njegovu likvidaciju. 

„I ovde sa ovoga mesta mogu da kažem da je Joksović podigao moj auto u vazduh”, rekao je Nikolašević koji je ranije na suđenju Šariću za šverc kokaina bio svedok odbrane.

Tužilaštvo tvdi da je Šarić grupu organizovao iz pritvorske ćelije u Beogradu. Šarić je, kako se tvrdi u optužnici, koristio više telefona sa „skaj” aplikacijom, za koje je i dalje nepoznato kako su mu dostavljeni. 

On je uhapšen u aprilu 2022, kada je saopšteno da se sumnja da je naredio ubistvo nekadašnjeg saradnika Milana Milovca u Ekvadoru 2020. godine. On, međutim,za to  nije optužen. 

„Skaj” poruke i izveštaji Europola Šarića dovode u vezu sa još minimum dve likvidacije – pokazuju da je delom finansirao ubistvo jednog od šefova škaljarskog klana Alana Kožara i njegovog saradnika na Krfu 2020. godine, za šta takođe nije optužen.

Pročitajte priču o ubistvu Alana Kožara i njegovog saradnika na Krfu

Pročitajte priču o ubistvu Milana Milovca Cigle u Ekvadoru

Pročitajte detalje istrage za planiranje ubistva svedoka saradnika

Comments are closed.