Suđenje Šariću za planiranje ubistva svedoka saradnika: Sudija odlučio da su poruke sa „skaja“ zakonit dokaz

Suđenje Šariću za planiranje ubistva svedoka saradnika: Sudija odlučio da su poruke sa „skaja“ zakonit dokaz

Darko Šarić (foto: krik)

Suđenje Darku Šariću za planiranje ubistva Nebojše Joksovića, ključnog svedoka saradnika u postupku protiv Šarića za međunarodni šverc kokaina, počelo je danas u Višem sudu u Beogradu. Ovaj slučaj se zasniva na porukama sa „skaj“ aplikacije za šifrovanu komunikaciju, koju je Šarić navodno koristio tokom 2020, iako se tada nalazio u pritvoru u Beogradu. KRIK će izveštavati o svim bitnim detaljima sa današnjeg suđenja iz sata u sat. 

Piše: Sofija Parojčić

Nastavak sutra

Suđenje će se nastaviti sutra kada je planirano da Šarić i ostali optuženi iznose odbranu.

Sudija: Skaj“ zakonit dokaz

Pre nego što optuženi krenu sa iznošenjem odbrane sudija Šešić doneo je konačnu odluku da će se dokazi sa „skaja“ koristiti u postupku.

„’Skaj’ je zakonit dokaz, ima značaj isprave“, rekao je sudija Šešić.

Šarićev advokat: „Skaj“ je pokušaj legalizacije špijunaže

Šarićev branilac Dalibor Katančević zatražio je od suda da iz dokaza izbaci poruke sa „skaj“ aplikacije jer, kako je naveo, nije poznato kako su pribavljene te stoga ne mogu biti dokaz u postupku. 

Katančević je istakao da su dokazi sa „skaja“ u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije jer, kako je naveo, strana država ne sme da prisluškuje naše državljane bez saglasnosti naše zemlje. 

„Ovo je pokušaj legalizacije špijunaže“, naveo je on. 

Katančević je rekao da je Šarić sve vreme bio u pritvoru koji je blizu tužilaštva, a da tužilaštvo pored svih sigurnosnih kamera nije moglo da utvrdi da li je imao „skaj“ telefone, već je dokaz tražilo od Francuske. 

Advokat Marko Janković istakao je da je saglasan sa Katančevićem i ponovio da nije poznato na koji način je francuska policija došla do „skaj“ poruka.

„Cela Evropa polemiše oko toga koja dokazna radnja je primenjena, samo je naše tužilaštvo pametnije od Evrope“, istakao je on i dodao da sve što je pribavljeno od „skaj“ komunikacije, predstavlja hakovanje koje je nezakonito. 

Šarić: Nemam od čega da se branim

„Nemam od čega da se branim ali moram nešto reći, makar medije da zadovoljim“, rekao je Šarić izjašnjavajući se o optužbama na početku današnjeg suđenja. 

Šarić se izjasnio da nije kriv i najavio da će izneti odbranu. Isto su se izjasnili i ostali okrivljeni. 

Tužilaštvo i odbrana saglasili su se prethodno da se u sudnici ne čita optužnica već da se odmah pređe na izjašnjavanje. 

Prethodno se za reč javio Šarićev advokat Dalibor Katančević koji je zatražio da, pre nego što optuženi iznesu svoju odbranu, izloži svoje zamerke na glavne dokaze odnosno sadržaj „skaj“ aplikacije. S predlogom se saglasio sudija Zoran Šešić iako je napomenuo da to nije prethodno bilo dogovoreno. 

Advokat Veljko Delibašić policajaca Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića zatražio je da se suđenje zatvori za javnost da bi njegovi branjenici mogli da u sklopu odbrane iznesu i podatke koji nose oznaku tajnosti, ali je sudija Šešić odbio ovaj predlog.

Optužbe protiv Šarića

Šarić je uhapšen u aprilu prošle godine u svojoj kući na Dedinju u okviru međunarodne policijske operacije. Iako je srpska policija tada rekla da je Šarić, između ostalog, uhapšen kao šef grupe koja je izvršila ubistvo svog nekadašnjeg člana i švercovala drogu iz Južne Amerike za Evropu, on kasnije ipak nije optužen ni za jedno od ta dva dela.

Umesto toga, optužen je u oktobru prošle godine za blaže krivično delo – da je planirao atentat na svedoka saradnika Nebojšu Joksovića.

Prema optužnici, Šarić i saradnici su tokom 2020. dva puta planirali da likvidiraju Joksovića, koji je svedočio protiv Šarića u postupku za šverc kokaina iz Južne Amerike. Navodi se da je Šarić želeo da se osveti Joksoviću jer je njegovo svedočenje u postupku za šverc droge bilo ključno da ga osude kao šefa kriminalne grupe.

Grupa je prvobitno planirala da ubije Joksovića na manifestaciji „Drinska regata” koju je Joksović želeo da poseti, navodi se u optužnici. Pošto je regata otkazana zbog pandemije koronavirusa, tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali osmislili novi plan. Ideja je bila da Joksovića likvidiraju ispred njegove zgrade jer su primetili da policijsko obezbeđenje koje ima od kad je postao svedok saradnik, nije sve vreme sa njim. U optužnici nije objašnjeno zbog čega je Šarić odustao i od ovog plana.

Tužilaštvo navodi da je nakon dve neuspešne likvidacije Šarić želeo da diskredituje svedoka, odnosno da Joksoviću “podmetne” da je naručio paljenje automobila njegovog nekadašnjeg saradnika Gorana Nikolaševića, sa kojim Joksović nije bio u dobrim odnosima.

Ključni dokazi tužilaštva se baziraju na porukama koje su članovi grupe razmenjivali putem poznate aplikacije za bezbednu komunikaciju “skaj” – koju su koristili kriminalci širom sveta. Poruke ove aplikacije je dešifrovala francuska policija, koje je kasnije slala različitim zemljama, uključujući i Srbiji, što je 2021. godine pokrenulo lanac hapšenja širom Evrope.

Otkrilo se da je Šarić, koji se tokom 2020 nalazio u pritvoru u Beogradu jer mu se sudilo za šverc droge, odatle koristio telefone sa “skaj” aplikacijom. Do danas, međutim, srpsko tužilaštvo nije utvrdilo kako je ovo moguće, odnosno ko je Šariću obezbedio ove telefone. 

Saradnici iz policije i BIA-e

U akciji u aprilu prošle godine, osim Šarića, uhapšeni su i njegov advokat Dejan Lazarević, poznati huligan Uroš Radovanović (ranije Mišić), ali i inspektor policijske Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Duško Mirković. Dva meseca nakon toga, predala su se još dva značajna policajca: načelnik Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove Danilo Stojanović i njegov zamenik Milutin Radovanović.

Mirković je optužen da je Šarićevom advokatu Lazareviću dostavljao poverljive informacija iz policije. Za ove usluge je, kako tvrdi tužilaštvo, od kriminalaca dobio 18.000 evra.

Stojanović i Radovanović su, prema optužnici, uticali na kolege iz policije da se pogrešno usmeri istraga za paljenje Nikolaševićevog automobila ka svedoku saradniku Joksoviću. Šarić ih je nagradio sa 50.000 evra, piše u optužnici.

Iz “skaj” poruka, koje su citrine u optužnici, se vidi da Stojanović i Radovanović ipak nisu najznačajniji ljudi iz policije koji su pomagali Šariću. Ovu policajci su, prema porukama, pomagali Šarićevu grupu uz saglasnost njihovog šefa u policiji – kojeg su oslovljavali sa nadimkom Edo.

„Garantujem ti za ove momke da ništa ne rade bez dozvole Eda, niti smeju”, napisao je Duško Šarić o Stojanoviću i Radovanoviću u poruci koju je poslao svom bratu Darku, koji se tada nalazio u pritvoru. 

Pored Eda, Šaričevu grupu je pomagao i misteriozni agent iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA) kojeg su oslovljavali sa Markus. On je čak organizovao sastanak između Šarićevog brata Duška i predsednika Apelacionog suda u Beogradu Duška Milenkovića u zgradi BIA, vidi se u “skaj” porukama koje su citirine u optužnici.

Grupa je preko Eda i Markusa pokušala da utiče na moćnu osobu koju su nazivali Oskar, a za koga su verovali da jedini može da utiče na sudije koje su sudile Šarću u postupku za šverc droge.

Srpsko tužilaštvo, iako poseduje sve ove “skaj” poruke, do danas nije utvrdilo ko su Edo, Markus i Oskar, niti istražilo ulogu predsednika suda Milenkovića. 

U javnosti je jedino Dijana Hrkalović, bivša druga najmoćnija osoba srpske policije, tvrdila da je Edo upravo njen bivši šef – ministar policije Nebojša Stefanović.

Šarić i ubistva 

Misterija je i zbog čega Šarić nije optužen za ubistva – iako srpsko tužilaštvo poseduje “skaj” poruke koje navodno svedoče o ovome.

Originalno je Šarić uhapšen jer je bio pod istragom za ubistvo nekadašnjeg saradnika Milovana Milovca Cigle, kao i za šverc droge iz Južne Amerike, o čemu je KRIK ranije pisao

Paralelno je u Hrvatskoj uhapšen deo Šarićevih saradnika koji su učestvovali u organizaciji ovog ubistva 2020 godine u Ekvadoru. U optužnici koja je podignuta protiv njih u Hrvatskoj, Šarić se navodi kao jedan od nalogodavaca ubistva i citiraju njegove “skaj” poruke.

U Srbiji, međutim, do danas nije optužen za Milovčevu likvidaciju.


“Skaj” poruke Šarića povezuju sa minimum još dva ubistva – jednog od šefova crnogorskog škaljarskog klana Alana Kožara i njegovog saradnika na grčkom ostrvu Krf 2020. godine.

Prema izveštaju Europola i “skaj” porukama, Šarić je delom finansirao ubistvo ove dvojice kiriminalaca, o čemu je KRIK pisao početkom ove godine. 

Europol je poruke dostavio Srbiji i Crnoj Gori, ali se dogodila slična stvar kao i kod Milovčevog ubistva: crnogorsko tužilaštvo je uhapsilo svoje državljane koji su učestvovali u likvidaciji na Krfu, dok srpsko tužilaštvo do danas nije optužilo Šarića.

Više o slučaju Šarić:

Detalji istrage protiv Šarića: Snajper za ispraćaj svedoka saradnika na „dug put”

Istraga šverca kokaina Šarićevih saradnika: otmica kamiona, ekipa na „poligrafu“ i kineski krijumčari novca

Ubistvo Šarićevog saradnika: „Pokušali smo sve i ne ide“

Hrkalović koristila „skaj“ telefon sa nadimcima Arona, Vila, Rina, sumnjalo se da je bila deo grupe koja je učestvovala u ubistvima

Skaj poruke: ubistvo na Krfu

Comments are closed.