Grboviću 18 godina zatvora za ubistvo ispred „Nane“

Grboviću 18 godina zatvora za ubistvo ispred „Nane“

Nedeljko Grbović nakon presude (foto: J. Radivojević/ KRIK)

Nedeljko Grbović osuđen je danas na 18 godina zatvora jer je u decembru 2017.  ispred beogradskog noćnog kluba „Nana“ ubio Aleksandra Savkovića, navijača Rada i člana ekipe ubijenog kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, i ranio njegovog prijatelja. Grbović je na izricanje presude stigao iz kućnog pritvora, a osudu je saslušao mirno, uz nekoliko dubokih uzdaha. 

Piše: Jelena Radivojević

Sudija Marina Anđelković osudila je Grbovića na 18 godina zatvora jer je teško ranio Adija Isenovića, a zatim i ubio njegovog prijatelja Aleksandra Savkovića. Njemu je produžen kućni pritvor dok presuda ne bude pravosnažna, odnosno dok Apelacioni sud u Beogradu ne odluči o eventualnim žalbama tužilaštva ili odbrane.

Grbović je danas osuđen samo za pokušaj ubistva, kako je to rekla sudija. Ona je, ipak, u obrazloženju ove odluke u više navrata pomenula da je Grbović izvršio i ubistvo i pokušaj ubistva.

„Smatramo da ne može biti ubistvo na mah, niti nužna odbrana. Sud nije prihvatio odbranu o afektu i visokom strahu. Prihvatili smo da je optuženi bio u stanju povišene emotivne napetosti”, rekla je Anđelković obrazlažući presudu i istakla da je ubistvo izvršeno sa umišljajem. 

Istakla je da smatra da je tokom suđenja Grbović menjao svoju odbranu pojačavajući tvrdnju da je bio u strahu za svoj život, a da su to činili i svedoci koji su usklađivali svoje iskaze sa njegovom odbranom. Ona je navela i da su zaprećene kazne koje zakon predviđa za ova dela visoke, ali da smatra da je kazna od 18 godina odgovarajuća jer je jedna osoba ranjena, a druga ubijena.

Ovo je druga presuda koju je u ovom slučaju donela sudija Anđelković, jer je prethodnu, kojom je Grbovića osudila na 13 godina zatvora, ukinuo Apelacioni sud i naložio novo suđenje.

Savković je ubijen u decembru 2017. godine, a nekoliko dana kasnije uhapšen je Grbović koji je radio kao obezbeđenje u „Nani“. Suđenje je počelo godinu dana kasnije. 

Oslobođeni za tuču
Miloš Tančev, Stevan Dukić i Stefan Šapurić za koje je tužilaštvo tvrdilo da su kao obezbeđenje „Nane“ učestvovali u tuči koja je prethodila ubistvu oslobođeni su u prethodnom postupku jer, kako je rekla sudija Anđelković, nije dokazano da su učestvovali u tuči iako je konstatovano da je Dukić imao povrede na telu. Apelacioni sud nije imao zamerke na ovaj deo presude pa ga je potvrdio.

On je najpre tvrdio da nije kriv, ali je potom priznao da je pucao u Savkovića. Tokom suđenja je više puta ponovio da je to uradio jer se plašio za sebe i svog sina koji je radio kao konobar.

Grbović je ispričao da je pucnjavi prethodila rasprava Savkovića i njegovih prijatelja sa navijačima Crvene zvezde koji su bili gosti u klubu. Sa kolegama iz obezbeđenja pokušao je da spreči sukob, ali u tome nisu uspeli. Kazao je i da je te noći prvi problem imao sa Savkovićevim prijateljem Adijem Isenovićem koji mu je pretio.

Grbović je iz straha izvadio pištolj, pucao i ranio Isenovića, a zatim je, kako je rekao, ugledao Savkovića kako mu prilazi.

„Podigao sam pištolj ka njemu, govoreći: ’Nemoj Savke, molim te’“, ispričao je Grbović na sudu i rekao da je Savković počeo da preti da će da ubije i njega i sina.

„Ubrzao je ka meni, počeo je da se hvata za pojas. U tom trenutku sam opalio u njegovom pravcu.“

Ovo nije bio prvi put da Savković pravi problem u „Nani“, tvrdio je Grbović, a njegovu priču podržali su i svedoci, ali i momci kojima se sudilo za učestvovanje u tuči koja je prethodila ubistvu, a koji su prvom presudom oslobođeni.

Samo petnaestak dana pre ubistva, Savković je došao u „Nanu“ i u obezbeđenje uperio „škorpion“ uz reči: „Je l’ ima neki problem momci?“, a neretko je, prema njihovim rečima, znao i da sedi u separeu i puca u plafon.

Savkovićevi prijatelji, sa druge strane, tvrdili su da nije bilo nikakvih incidenata u klubu pre ubistva.

Kako se Grbovićeva odbrana bazirala na tome da je pucao iz straha, urađeno je i njegovo psihološko veštačenje, koje je pokazalo da je u trenutku pucnjave reagovao iz gneva.

Karapandžić, Stanković, Belivuk, Savković (od drugog do petog sleva) foto: društvene mreže

Savković je bio član navijačke grupe „Junajted fors“, fudbalskog kluba Rad. Novinari su tokom godina prikupili fotografije koje pokazuju da je bio i član ekipe Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog, osuđivanog narko-dilera i vođe grupe navijača „Janjičari“ koji je ubijen u centru Beograda u oktobru 2016. Na fotografijama je Savković u društvu Stankovića, ali i njegovih bliskih saradnika – Veljka Belivuka i Borisa Karapandžića sa kojim je učestvovao u demoliranju kafića „Holivud“ na Karaburmi decembra 2013. u vlasništvu Aleksandra Vavića, jednog od vođa Partizanove navijačke grupe „Alkatraz“.

Savković je zbog toga bio osuđen na godinu dana zatvora. Više o Savkoviću pročitajte ovde.

Belivuka i Karapandžića trenutno čeka početak suđenja za ubistva, silovanje, otmicu i trgovinu drogom. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.