Odbijen zahtev za promenu sudije u slučaju Belivuk

Odbijen zahtev za promenu sudije u slučaju Belivuk

Veljko Belivuk, Marko Miljković (foto skrinšot/arhiva)

Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović odbio je zahtev Veljka Belivuka za promenu sudije Vinke Beraha Nikićević, predsednice veća koje im sudi, saopšteno je iz ovog suda. Belivuku i njegovoj grupi sudi se za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanje i trgovinu drogom.

Piše: Milica Vojinović

Stepanović je odbio zahtev jer nije pronašao razlog da sumnja u nepristrasnost sudije Beraha Nikićević, navodi se u saopštenju.

„U dosadašnjem toku postupka sudija ni na koji način nije dovela u sumnju svoju nepristrasnost, budući da je u svemu postupala u skladu sa zakonom“, navodi Stepanović u obrazloženju.

Ovaj zahtev Belivuk, njegov najbliži saradnik Marko Miljković i njihovi advokati izneli su na početku suđenja prošle nedelje, a tada su tražili i promenu tužilaca, kao i predsednika suda Aleksandra Stepanovića. 

Svi predlozi su u međuvremenu odbijeni.

Suđenje je trebalo da počne prošle nedelje nakon više od tri meseca odlaganja i pošto je već promenjena jedna sudija u ovom slučaju. 

Zbog zahteva za promenu sudija i tužilaca, početak suđenja je odložen. Belivuk, Miljković i još 28 članova njihove grupe optuženi su za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posedovanje velike količine oružja.

Tužioci su u tokom šestomesečne istrage prikupili jake dokaze za ove optužbe, ali u istrazi nisu ispitane ključne veze koje je Belivukova grupa imala sa ljudima iz vrha vlasti.

Nije otkrivena pozadina njihovog bliskog odnosa sa generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem, bivšom državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović i pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem Vučkom. KRIK je ranije otkrio i da je član ove kriminalne grupe obezbeđivao inauguraciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali ni ovo tužilaštvo za sada nije istraživalo.

Optužnica protiv Belivuka: Meksiko usred Beograda

Comments are closed.