Promenjena sudija u slučaju Belivuk

Promenjena sudija u slučaju Belivuk

Veljko Belivuk/Specijalni sud (foto: skrinšot/KRIK)

Viši sud u Beogradu promenio je sudije u postupku protiv Veljka Belivuka i njegove grupe i slučaj dodelio veću sudije Vinke Berahe Nikićević. Sud je ovo učinio pošto je sudija Zorana Trajković, koja je prvobitno dobila ovaj slučaj, od tada na bolovanju. Odluku o promeni sudija sud još nije zvanično obrazložio.

Piše: Milica Vojinović

Suđenje Veljku Belivuku, jedan od najvećih slučajeva organizovanog kriminala u zemlji, još nije počelo jer je sudija Trajković na bolovanju od kad joj je dodeljen predmet u novembru prošle godine. Nakon više od tri meseca čekanja sud je ipak odlučio da slučaj preda drugoj sudiji, Vinki Berahi Nikićević i veću koje čine još i sudije Vera Vukotić i Vladimir Duruz.

Beraha Nikićević bi u narednih mesec dana trebalo da zakaže početak suđenja Belivuku i članovima njegove grupe koji su optuženi za pet brutalnih ubistava, otmice, mučenja i silovanje, kao i za prodaju droge i posedovanje velike količine oružja.

Tužilaštvo je u šestomesečnoj istrazi utvrdilo da su Belivuk i njegovi saradnici namamljivali, otimali, a potom ih ubijali u kući u Ritopeku, nadomak Beograda. Ova grupa blisko je sarađivala sa kavačkim kriminalnim klanom, a ubijali su uglavnom pripadnike suparničkih ekipa, tvrdi tužilaštvo. Nakon ubistava njihova tela su sekli i mleli u mašini za mlevenje mesa, pa bacali u Dunav, piše u optužnici.

Istraga za još dva ubistva
Tužilaštvo je i nakon podizanja optužnice nastavilo da istražuje zločine za koje se sumnja da je počinia ova grupa. Utvrdilo je da su ubili još dvojicu mladića – Nikolu Mitića i Gorana Mihajlovića, ali su ova dva slučaja još u fazi istrage. Ukoliko tužilac prikupi dovoljno dokaza trebalo bi da se i ove optužbe dodaju prethodnim.
Protiv Belivuka i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića vodi se postupak i u Crnoj Gori. Tamo su osumnjičeni za dvostruko ubistvo i otmicu.

Sudija Vinka Beraha Nikićević sudi već 26 godina u beogradskim sudovima, a najveći deo karijere sudila je u slučajevima ratnih zločina. Između ostalog, osudila je članove paramilitarne formacije „Osvetnici” za otmice, mučenje i ubistva muslimana iz sela Sjeverin kod Priboja. Osudila je i bivšeg policajca Bosne i Hercegovine u slučaju „Tuzlanska kolona“.

Nisu joj nepoznata ni suđenja organizovanom kriminalu. Članica je veća koje je prvostepeno osudilo Draginju Bajić, suprugu saradnika narko-bosa Darka Šarića, za pranje novca, a sudi i u postupku koji se vodi protiv „valjevske grupe“.

Pročitajte više o Belivuku i njegovoj grupi

Više o sudiji Vinki Beraha Nikićević pročitajte u našoj bazi “Prosudi ko sudi”

Comments are closed.