Grboviću 13 godina za ubistvo ispred „Nane“

Grboviću 13 godina za ubistvo ispred „Nane“

Aleksandar Savković (foto: facebook)

Nedeljko Grbović osuđen je danas na 13 godina zatvora jer je u decembru 2017.  ispred beogradskog noćnog kluba „Nana“ ubio Aleksandra Savkovića, člana ekipe huligana i kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi. Grboviću je produžen pritvor u kome se nalazi od hapšenja nekoliko dana nakon ubistva. 

Piše: Jelena Radivojević

Ova presuda nije konačna i na nju mogu da se žale Apelacionom sudu u Beogradu i tužilaštvo i odbrana.

Advokat osuđenog Grbovića Vanja Gajić rekao je za KRIK da će to i učiniti jer smatra da je sud postupao pristrasno i neobjektivno, između ostalog, jer je odbio njegov predlog da sasluša dvojicu konobara „Nane“ koji su prisustvovali događaju.

“Smatram da je Grbović prestrogo kažnjen, da sud nije uvažio i nije pravilno cenio izvedene dokaze tokom ovog postupka”, rekao je Gajić. 

Grbović nije osuđen za ranjavanje Savkovićevog prijatelja Adija Isenovića i nelegalno nošenje pištolja jer za to nije bio posebno optužen, odnosno u optužnici to nije bilo navedeno kao odvojeno krivično delo.

Osim Grbovića na optuženičkoj klupi prethodne dve godine sedeli su i Miloš Tančev, Stevan Dukić i Stefan Šapurić za koje je tužilaštvo tvrdilo da su kao obezbeđenje noćnog kluba „Nana“ učestvovali u tuči koja je prethodila ubistvu. Njih trojica su oslobođeni jer, kako je rekla sudija Marina Anđelković, nije dokazano da su učestvovali u tuči iako je konstatovano da je Dukić imao povrede na telu.

Savković je ubijen u ranim jutarnjim satima u decembru 2017. godine ispred „Nane“, a nekoliko dana kasnije policija je uhapsila osumnjičenog radniika obezbeđenja Nedeljka Grbovića. On je najpre negirao zločin, ali je potom priznao da je pucao u Savkovića. Na suđenju je ispričao da se osećao ugroženo jer je mislio da je Savković posegnuo za pištoljem i da je želeo da ubije njega i njegovog sina koji je te noći radio kao konobar.

Ispričao je da je pucnjavi prethodila rasprava Savkovića i njegovih prijatelja sa navijačima Crvene zvezde. On i kolege iz obezbeđenja pokušali su da spreče sukob, ali nisu uspeli. Kazao je i da je te noći prvi problem imao sa Isenovićem koji mu je pretio.

„Osetio sam se bespomoćno. Već sam mogao da vidim kako mi lomi glavu i kako me prebija. Kada je bio na oko dva metra od mene, izvadio sam pištolj. Tog momenta sam se upišao u gaće“, ispričao je Grbović.

Grbović je pucao i ranio Isenovića, a zatim je, kako je rekao, ugledao Savkovića kako mu prilazi.

„Podigao sam pištolj ka njemu, govoreći: ’Nemoj Savke, molim te’“, ispričao je Grbović i rekao da je Savković počeo da govori da će da ubije i njega i sina.

„Ubrzao je ka meni, počeo je da se hvata za pojas. U tom trenutku sam opalio u njegovom pravcu.“

Grbović je tada ispričao i da ovo nije bio prvi put da je ubijeni pravio probleme u klubu i da je „znao da sedi u centralnom separeu i puca u plafon“, kao i da je petnaestak dana pre ubistva Savković došao u „Nanu“ i u obezbeđenje uperio „škorpion“ uz reči: „Je l’ ima neki problem momci?“

Grbovićevu priču potvrdili su i drugi optuženi – ispričali su da se Savkovićevo društvo ponašalo nedolično, da su pravili probleme, a Tančev i Šapurić su ispričali da su čuli da je Savković pretio Grboviću. Šapurić je ispričao da su Grbović i pokojni Savković bili u dobrim odnosima i da ga je veče pre ubistva Grbović vozio kući jer je bio pijan.

Isenović je, sa druge strane, tvrdio da Savković i on nisu pravili nikakve probleme u klubu, ali da ih je obezbeđenje izbacilo.

„Sedeli smo u separeu, nisam video nikakav incident sa naše strane, niti razbijanje čaša, kako sam čuo da se priča. Obezbeđenje se samo odjednom stvorilo oko nas i izguralo nas napolje“, ispričao je ranije Isenović na sudu. Više puta je ponovio da nije dao povod za incident i da mu nije jasno šta bi mogao da bude Grbovićev motiv da ga upuca. 

Istu priču ispričali su Savkovićevi prijatelji koji su bili sa njim te noći – nije bilo incidenta i nisu pravili nerede.

Na suđenju je rađeno i psihološko veštačenje Grbovića koje je pokazalo da on u trenutku pucnjave nije reagovao iz straha, već iz gneva. Oslanjajući se na veštačenje tužiteljka je u završnim rečima istakla da Grboviću ne može da se veruje kada je kazao da je pucao jer se plašio za svoj život.

Savković je bio član navijačke grupe „Junajted fors“, fudbalskog kluba Rad. Fotografije sa društvenih mreža pokazuju da je bio i član ekipe Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog, osuđivanog narko-dilera i vođe grupe navijača „Janjičari“ koji je ubijen u centru Beograda u oktobru 2016. Na fotografijama je Savković u društvu Stankovića, ali i njegovih bliskih saradnika – Veljka Belivuka i Borisa Karapandžića sa kojima je učestvovao u demoliranju kafića „Holivud“ na Karaburmi decembra 2013. u vlasništvu Aleksandra Vavića, jednog od vođa Partizanove navijačke grupe „Alkatraz“.

Savković je zbog toga bio osuđen na godinu dana zatvora, Karapandžić je osuđen na četiri godine dok je tužilaštvo odustalo od gonjenja Belivuka pošto je iskoristio oportunitet i platio 100.000 dinara. Više o Savkovićevoj krivičnoj prošlosti pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti sa suđenja.

Comments are closed.