Osumnjičeni za ubistvo u Nani: Savković je pretio da će da me ubije

Osumnjičeni za ubistvo u Nani: Savković je pretio da će da me ubije

Aleksandar Savković (foto: fejsbuk)

Nedeljko Grbović, optuženi za ubistvo Aleksandra Savkovića ispred beogradskog kluba „Nana“ u decembru prošle godine, rekao je na današnjem suđenju da je u Savkovića pucao jer se plašio za svoju i bezbednost svog sina. Savković je bio član ekipe ubijenog kriminalca Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

Piše: Jelena Radivojević

Nedeljko Grbović, koji je u noći ubistva radio kao obezbeđenje kluba, rekao je danas iznoseći odbranu na sudu da je pucnjavi prethodila rasprava Aleksandra Savkovića i njegovih prijatelja sa navijačima Crvene zvezde. On i kolege iz obezbeđenja pokušali su da spreče sukob, ali nisu uspeli.

Grbović je ispričao da je kobne noći prvi problem imao sa Savkovićevim prijateljem Adijem Isenovićem, koga je te noći ranio. Isenović je, prema njegovim rečima, bio u toaletu kada je rasprava počela, a kada je izašao vikao je: „Pobiću vas sve, j*baću vam mater“.

Dok je ispred kafića pokušavao da ga smiri dobio je udarce u vrat i leđa, nakon čega je pustio Isenovića da ode. On se, međutim, posle desetak minuta vratio i počeo da mu preti.

„Osetio sam se bespomoćno. Već sam mogao da vidim kako mi lomi glavu i kako me prebija. Kada je bio na oko dva metra od mene, izvadio sam pištolj. Tog momenta sam se upišao u gaće“, ispričao je Grbović.

Rekao je da je ispalio samo jedan metak i da je, tek nakon što je upucao Isenovića, shvatio šta je uradio.

„Počeo sam da se tresem. Razmišljao sam šta će mi se desiti sa detetom“, rekao je i objasnio da je njegov sin Luka tu noć radio kao konobar u „Nani“.

Nakon toga, kako je ispričao danas, krenuo je ka kolima, dok su svi bežali „gore-dole“. Tada je čuo da mu neko viče „j*baću ti mamu u p*čku, ubiću vas sve“. Bio je to Aleksandar Savković.

„Ja se i dalje tresem… Podigao sam pištolj ka njemu, govoreći: ’Nemoj Savke, molim te’“, ispričao je Grbović.

Prema njegovim rečima, Savković je tada počeo da „divlja“ i govori da će da ubije i njega i sina.

„Ubrzao je ka meni, počeo je da se hvata za pojas. U tom trenutku sam opalio u njegovom pravcu“, rekao je Grbović i dodao da je video da ga je pogodio u stomak. „Momci koji su bili s njim su pobegli. Savković je pao na kraju pešačkog prelaza, išla mu je krv iz stomaka. Prišao sam mu, ali nisam hteo da ga diram, da ne pogoršam. Otrčao sam do ulaza u klub i rekao da zovu hitnu pomoć.“

Ispričao je da je nakon pucnjave seo u automobil i odvezao se do Topčiderskog potoka gde je bacio pištolj. Nakon toga, popio je pet bensedina i legao da spava plašeći se odmazde Savkovićevih prijatelja i navijača.

Grbović je rekao i da je imao dojavu da mu preti opasnost od odmazde navijača i da je zbog toga prvi put kada je iznosio odbranu rekao da se ne seća šta se dogodilo te večeri.

„Imao sam dojavu da će da mi ubiju najstarijeg sina i zato sam menjao odbranu. Zbog toga, u strahu, prvi put prilikom iznošenja odbrane rekao sam da se ne sećam. U međuvremenu, supruga i deca su se sklonili u inostranstvo, pa sam mogao da ispričam sve što i danas govorim pred sudom. Pretnja i dalje postoji“, rekao je Grbović.

Optuženi i u slučaju „bentli“
Više tužilaštvo u Beogradu podiglo je u maju ove godine optužnicu kojom je Nedeljko Grbović optužen za ubistvo Savkovića i ranjavanje Isenovića. Stevan Dukić, Stefan Šapurić i Miloš Tančev se terete za učestvovanje u tuči.
Tančev i Dukić krajem marta optuženi su zbog sumnje da su „bentlijem“ presekli kolonu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tako mu ugrozili sigurnost. Automobilom je upravljao Luka Radulović, takođe član obezbeđenja kluba, koji je ubijen u aprilu ove godine.

On je ispričao da su Isenović i Savkovićevi gosti iz Crne Gore pri pretresu na ulazu u klub imali oružje.

Rekao je i da je Savković tokom deset godina koliko ga zna pravio probleme u „Nani“, da je „znao da sedi u centralnom separeu i puca u plafon“. Savkoviću je nekoliko puta bilo zabranjeno da dolazi u klub, ali da su nakon toga uvek stizali pozivi i „intervencije“ da mu se dozvoli da ulazi u „Nanu“.

Grbović je podsetio da je  petnaestak dana pre ubistva Savković došao u „Nanu“ i u obezbeđenje uperio „škorpion“ uz reči: „Je l’ ima neki problem momci?“ Kada je spustio cev na dole, Grbović je, kako je rekao danas, skočio i oteo mu oružje, a Savković je nastavio da mu preti govoreći da ima još jedan „škorpion“ i da će ih sve pobiti.

„I tada sam imao svoj pištolj. Upravo zbog tih raznoraznih gostiju koji uglavnom dolaze pijani i drogirani. Niko nije znao da ga nosim“, ispričao je Grbović.

Ko je bio Savković

Savković je bio član navijačke grupe „Junajted fors“ fudbalskog kluba Rad, osuđivan za razbojništvo, nanošenje teških telesnih povreda, prodaju droge i za ometanje pravde zbog pretnji sudiji izrečenih na suđenju.

Kako je ranije otkrio KRIK Savsković je bio  deo ekipe Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog, osuđivanog narko-dilera i vođe grupe navijača „Janjičari“ koji je ubijen u centru Beograda u oktobru 2016. godine.

Fotografije sa društvenih mreža pokazuju da se osim sa Stankovićem, Savković družio  i sa drugim članovima njegove ekipe – Veljkom Belivukom, Borisom Karapandžićem i Milovanom Tadićem. Belivuk je ranije ove godine nepravosnažno oslobođen opužbi da je pomogao u ubistvu Vlastimira Miloševića, a Karapandžić je jedan od optuženih za demoliranje kluba „Komitet“ u Beton hali i taj postupak je otpočeo prošle nedelje. Protiv Tadića se vodi postupak zbog sumnje da je gostu splava na kom je radio kao obezbeđenje naneo povrede od kojih je on kasnije preminuo.

Dokumentacija koju poseduje KRIK pokazuje da je Savković sa Belivukom, Karapandžićem i još dve osobe učestvovao u demoliranju kafića „Holivud“ na Karaburmi decembra 2013. u vlasništvu Aleksandra Vavića, jednog od vođa Partizanove navijačke grupe „Alkatraz“ koja je godinama bila glavna na južnoj tribini. Razbijanje lokala desilo se u periodu kada je grupa „Janjičari“ predvođena Stankovićem preuzela primat na tribini.

Zbog razbijanja „Holivuda“ Savković je u aprilu 2016. osuđen na godinu dana zatvora. 

Više o Savkoviću pročitajte ovde.

Comments are closed.