Ubijeni ispred „Nane“ član ekipe Saleta Mutavog

Ubijeni ispred „Nane“ član ekipe Saleta Mutavog

Ubijeni Aleksandar Savković (foto: fejsbuk)

Dvadesetsedmogodišnji Aleksandar Savković koji je u nedelju ujutru ubijen u Beogradu član je ekipe ubijenog narko-dilera Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, otkriva KRIK.

Pišu: Bojana Jovanović, Bojana Pavlović

Savković je ubijen u ranim jutarnjim satima ispred kluba „Nana“ u beogradskom naselju Senjak. U pucnjavi je povređena još jedna osoba koja je bila u njegovom društvu.

Policija je saopštila danas da je uhapsila osumnjičenog za ubistvo Savkovića, a sa njim još pet osoba kao saizvršioce. Imena nisu objavljena.

Savković je član navijačke grupe „Junajted fors“, fudbalskog kluba Rad. Fotografije sa društvenih mreža pokazuju da je Savković bio i deo ekipe Aleksandra Stankovića Saleta Mutavog, osuđivanog narko-dilera i vođe grupe navijača „Janjičari“ koji je ubijen u centru Beograda u oktobru prošle godine.

Na fotografijama je Savković u društvu Stankovića, ali i njegovih bliskih saradnika – Veljka Belivuka i Borisa Karapandžića.

Karapandžić, Stanković, Belivuk, Savković (od drugog do petog sleva)

Dokumentacija koju poseduje KRIK pokazuje da je Aleksandar Savković sa Belivukom, Karapandžićem i još dve osobe učestvovao u demoliranju kafića „Holivud“ na Karaburmi decembra 2013. u vlasništvu Aleksandra Vavića.

Vavić je bio jedan od vođa Partizanove navijačke grupe „Alkatraz“ koja je godinama bila glavna na južnoj tribini. Razbijanje lokala desilo se u periodu kada je grupa „Janjičari“ predvođena Stankovićem preuzela primat na tribini.

U trenutku napada, u lokalu su bili konobar, Vavićeva supruga i dvomesečno dete. Konobar je posvedočio da je ispred kafića primetio grupu mladića koji su  potom ušli i počeli da ruše.

Žena je zamolila da je puste da izađe sa detetom što joj je odobrio jedan od napadača. Najpre su bacili stolicu i plazma televizor, a potom su došli do šanka, razbili kasu i laptop, a barskom stolicom polomili ogledalo. Vavić je na sudu rekao da ne poznaje napadače.

Aleksandar Savković (foto: fejsbuk)

Kada je davao iskaz u tužilaštvu, svedok je prepoznao sve učesnike, a među njima i Savkovića. Na suđenju je, međutim, rekao da su bili maskirani i da ih je prepoznao po odeći, a ne po liku.

Zbog razbijanja „Holivuda“ Savković je u aprilu prošle godine osuđen na godinu dana zatvora.

Karapandžić je osuđen na četiri godine. Tužilaštvo je odustalo od gonjenja Belivuka pošto je platio 100.000 dinara. Belivuk je trenutno u pritvoru gde čeka početak suđenja zbog pomaganja u ubistvu Vlastimira Miloševića početkom ove godine u centru Beograda. On je uhapšen kao direktni izvršilac, ali je potom optužen za pomaganje u ubistvu.

Savković je osuđivan i ranije.

U septembru 2012. osuđen je na dve godine i tri meseca zatvora za dva krivična dela.

Kako se navodi u presudi, Savković je 2010. godine sa dva maloletnika opljačkao poštu u beogradskom naselju Čukarica iz koje je odneto oko 150.000 dinara i pištolj radnika obezbeđenja.

Pljačka se odigrala rano ujutru, a Savković u njoj nije direktno učestvovao – maloletne osobe maskirane kapuljačama upale su u poštu i uz pretnju nožem uzele novac i pištolj, a Savković ih je čekao nedaleko odatle.

Istom presudom, Savković je osuđen i za izazivanje opšte opasnosti i nanošenje teških telesnih povreda. Naime, mesec dana nakon pljačke, Savković je pucao iz pištolja, a jedan metak pogodio je slučajnog prolaznika u ruku.

Dokumentacija koju je sakupio KRIK pokazuje da je osuđivan zbog posedovanja i prodaje marihuane, kao i za ometanje pravde zbog pretnji sudiji izrečenih na suđenju.

Sale Mutavi

Aleksandar Stanković (foto: fejsbuk)

Stanković je široj javnosti postao poznat po incidentu ispred stadiona „Partizana“ kada su članovi njegove grupe Belivuk i Darko Ristić zvani Meda brutalno pretukli članove obezbeđenja direktora Parizana Miloša Vazure. Napad su zabeležile sigurnosne kamere, a snimak nedugo nakon događaja objavili brojni mediji. Belivuk i Ristić nagodili su se sa tužilaštvom. Protiv Stankovića koji je prisustvovao događaju tužilaštvo nije podnelo prijavu.

Stanković je ubijen u oktobru 2016. godine u Beogradu. Iako je bio pravosnažno osuđen na pet godina i 10 meseci zatvora kao šef kriminalne grupe, sudije su mu čak 12 puta odložile zatvor, jer zbog navodno lošeg zdravlja nije bio spreman za robiju, otkrio je ranije KRIK. U isto vreme, redovno se pojavljivao na tribinama i učestvovao u tučama.

Novinarska istraživanja pokazuju da je Stanković imao veze u policiji.

Nedugo nakon ubistva u javnosti su se pojavile Stankovićeve fotografije sa pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem Vučkom. Stankoviću je data čitulja sa tekstom „Poslednji pozdrav kumu“ potpisana sa „Vučko“.

U Stankovićevoj ekipi bio je i Borko Aranitović, jedan od vinovnika nasilnih događaja na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića tokom koje su maltretirani građani i novinari.

Pročitajte priču o Aleksandru Stankoviću

Detalje o demoliranju kafića možete pročitati u dokumentima iz naše baze

3 Comments

  1. Fluh kaže:

    Ali važno, care, da ti imaš krst oko vrata.

  2. Arhiteča kaže:

    Te sudije koje su mu odlagale izvršenje kazne treba prvo lustrirati u post-Vučićevskoj Srbiji.

  3. Milan kaže:

    Ovaj Belivuk čim načini krivično delo on se nagodi sa tužilaštvom.
    Tako je bilo i za ubistvo Vlastimira Miloševića u ul. 27. marta.
    Svi kriminalci bliski sadašnjoj vlasti uživaju, šta god da urade tu je tužilaštvo da popuni budžet krvavim novcem, sramota.