Član škaljarskog klana uhapšen u Barseloni

Član škaljarskog klana uhapšen u Barseloni

Član škaljarskog klana uhapšen u Barseloni (foto: printskrin)

Član škaljarskog klana koga je crnogorska policija potraživala zbog pokušaja ubistva uhapšen je u Barseloni, saopštila je danas španska policija.

Piše: Bojana Jovanović

„Uhapšeni je bio telohranitelj vođe škaljarskog klana i osumnjičen je da je u Crnoj Gori pucao na muškarca i potom pobegao“, piše na tviter nalogu španske policije na kome je objavljen snimak hapšenja.

Dvojica policajaca, vidi se na snimku, iz automobila izvode muškarca koji preko lica ima belu zaštitnu masku, a ruke su mu vezane na leđima.

Ovaj dvadesetosmogodišnjak čiji su inicijali LJ.K. uhapšen je pre tri dana u Barseloni. Španska policija, piše u saopštenju, došla je do informacija da se osumnjičeni krije u hotelu koristeći lažni identitet.  

Za njim je crnogorska policija raspisala međunarodnu poternicu zbog događaja iz maja 2016. godine kada je, piše u saopštenju policije, u kotorskom naselju Dobrota sa još jednim muškarcem navodno pucao na kola u kojima je bio M.R. i tako pokušao da ga ubije.

Crnogorski mediji objavili su da je „škaljarac“ koji je uhapšen Ljubomir Krivokapić i da se za njim tragalo zbog pokušaja ubistva Miloša Radonjića, bitnog člana suparničkog kavačkog klana. Radonjić je u maju izručen Crnoj Gori gde je osuđen za nelegalno oružje, ali mu se sudi i za članstvo u kavačkom klanu.

Kavački i škaljarski klan, podsetimo, godinama su u ratu. Povod je bio događaj iz Španije kada je 2014. godine iz skladišta u Valensiji nestalo više od 200 kilograma droge. Tada se klan, u kome su inače postojale dve struje, potpuno podelio i otpočeo krvavi sukob u kome je do danas ubijeno gotovo 50 osoba, kako su utvrdili novinari KRIK-a.

Ubistva su se dešavala u Srbiji, ali i u zemljama Zapadne Evrope – poput Španije, Holandije, Nemačke, Grčke, a na meti ubica su se, osim članova klanova, našli i njihovi prijatelji, advokati, članovi porodica.

Likvidirane su i vođe ovih kriminalnih grupa – tako je u Atini početkom godine ubijen Igor Dedović, jedan od vođa škaljarskog klana, a na Krfu Alan Kožar koji je vodio barsku kriminalnu grupu. Drugog vođu „škaljaraca“, Jovana Vukotića, pokušali su da otruju u zatvoru u Beogradu, a vođu suparničkog kavačkog klana Radoja Zvicera, da likvidiraju u Kijevu.

Rat je podelio balkansko kriminalno podzemlje.

Tako, uz škaljarski klan je grupa poznatog kriminalca Luke Bojovića, koju trenutno vodi njegova desna ruka – Filip Korać. Na drugoj strani, saveznik kavačkog klana je huliganska ekipa „Janjičari“ koju je predvodio Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, kriminalac ubijen 2016. godine. „Janjičari“ imaju veze u srpskoj policiji i politici.

Više o ratu klanova, kao i o političkim i policijskim vezama koje imaju u Srbiji i Crnoj Gori pročitajte u našoj priči: „Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države“.

Comments are closed.