Član kavačkog klana kome se sudi za kriminalno udruživanje izručen Crnoj Gori

Član kavačkog klana kome se sudi za kriminalno udruživanje izručen Crnoj Gori

Foto: pixabay

Miloš Radonjić, bitan član kavačkog klana koji je u julu prošle godine uhapšen u Hrvatskoj, juče je izručen Crnoj Gori, saopštila je tamošnja policija. Radonjić je u ovoj državi osuđen zbog nelegalnog oružja i sudi mu se za kriminalno udruživanje. 

Piše: Bojana Jovanović

Crna Gora je za Radonjićem raspisala međunarodnu poternicu jer nije odslužio četvoromesečnu zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog nedozvoljenog nošenja oružja. Naime, policija je kod njega u maju 2016. godine u Tivtu pronašla pištolj marke „glok“ bez fabričkog boja, kao i municiju.

Naredne godine Radonjić je optužen kao član kriminalne organizacije koju su 2010. u Kotoru formirali Slobodan Kašćelan i Igor Božović. Suđenje u ovom slučaju je u toku.

„Radonjić je imao zadatak da obezbjeđuje, radi omogućavanja uživanja opojnih droga, prostorije i opojne droge, kao protivusluge drugim osobama u cilju zadovoljenja određenih potreba članova kriminalne organizacije, da vodi računa o bezbjednosti drugih članova kriminalne organizacije“, piše u saopštenju crnogorske policije. 

Ova kriminalna organizacija poznata je kao kavački klan i godinama je u sukobu sa škaljarskom kriminalnom grupom, koja takođe poreklo vodi iz Kotora. Klanovi su zajedno švercovali drogu do 2014. godine kada su se posvađali zbog 200 kilograma kokaina, a potom i žestoko sukobili. U ratu, u koji su se uključile i druge kriminalne grupe sa ovih prostora, ubijeno je najmanje 40 osoba. 

Radonjić, koga je srpska policija označila kao bitnog člana kavačkog klana, bio je meta u nekoliko navrata. 

U jednom slučaju, kako tvrdi crnogorsko tužilaštvo, u pokušaju ubistva Radonjića učestvovao je lično i vođa suparničkog, škaljarskog klana Jovan Vukotić. Zbog ovog događaja Vukotić je pod istragom i u pritvoru u Crnoj Gori.

Radonjić i Vojin Stupar, takođe „kavčanin“, u martu 2016. bili su u kolima na parkingu u kotorskom naselju Rakite kada su im Vukotić i njegovi saradnici navodno automobilom presekli put, a zatim i zapucali na njih. Radonjić i Stupar su uspeli da izađu iz vozila i pobegnu. Stupar je teško ranjen, dok je Radonjić prošao bez povreda. 

Događaj sa parkinga nije bio jedini pokušaj likvidacije Radonjića. Dva meseca kasnije škaljarski klan i grupe koje sa njim sarađuju ponovo su pokušali da ga likvidiraju u Tivtu – teško je ranjen i ostao je bez jednog oka, piše u dokumentaciji koju poseduje KRIK.

Poslednja epizoda rata ovih klanova odigrala se prekjuče u prepunom kafiću na Vračaru u Beogradu. Maskiran i naoružan muškarac ušao je kafić, očigledno sa namerom da nekog likvidira, ali nakon što su se oni koji su verovatno bili mete razbežali – pobegao je i sam napadač. Dan kasnije, policija ga je uhapsila.

Miloš Nilović, koga sprska policija označava kao „škaljarca“ i koji je verovatno bio meta ovog napada, potvrdio je u intervjuu za KRIK da se nalazio u kafiću, ali i negirao pripadnost kriminalnoj grupi. Više o tome pročitajte ovde.

Više o sukobu škaljarskog i kavačkog klana, kao i o političkim i policijskim vezama koje imaju u Srbiji i Crnoj Gori pročitajte u našoj priči: „Rat balkanskog podzemlja: Ubistva, veze u policiji i u vrhu države“.

Detaljnije o kriminalnim ubistvima možete pogledati u bazi „Crna knjiga“

Comments are closed.