Bivši inspektor SBPOK-a negirao da je sarađivao sa Belivukovom grupom

Bivši inspektor SBPOK-a negirao da je sarađivao sa Belivukovom grupom

Božidar Stolić (foto: Miodrag Ćakić KRIK)

Bivši inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Božidar Stolić danas je pred sudom negirao da je sarađivao sa klanom Veljka Belivuka. Stolić je optužen da je kriminalnoj grupi dostavljao poverljive policijske informacije.

Piše: Milica Vojinović

Suđenje bivšem policijskom inspektoru Božidaru Stoliću koje je danas počelo pred Višim sudom u Beogradu ispratio je veliki broj novinara. Stolićev ulazak u zgradu Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici snimilo je nekoliko kamera, uz zvuk škljocanja fotoaparata. Nije delovalo da mu pažnja medija smeta, štaviše, čak se i blago osmehivao dok im je prilazio.

Za razliku od njega dvadesetpetogodšnji Filip Golubović, takođe optužen u ovom postupku, u sud je ušao gotovo neprimetno. Ležerno obučen u dukserici i sa medicinskom maskom na licu ubrzano je prošao pored novinara i fotoreportera. Suđenje nije dugo trajalo – tužilac i advokati govorili su o dokazima, dok su optuženi kratko negirali krivicu.

„Nisam kriv za krivična dela koja mi se stavljaju na teret“, kazao je Stolić.

Slično je naveo i Golubović i rekao da smatra da nije kriv.

Njih dvojica sada su zajedno na optuženičkoj klupi, ali je situacija pre tri godine bila znatno drugačija – Stolić je Golubovića hapsio zbog posedovanja droge. Tako su se i upoznali, a ubrzo posle toga i započeli saradnju, tvrdi tužilac Saša Ivanić, zbog koje se sada suočavaju sa ozbiljnim optužbama.

Tužilac Ivanić je danas predstavio dokaze koji bi trebalo da ubede sud u Stolićevu i Golubovićevu krivicu. Ključni je saslušanje Golubovića u policiji kada je priznao da je od Stolića dobijao informacije koji kriminalci su na poternicama, kao i šta je policija otkrila tokom istrage Belivukove grupe.

Golubović se u međuvremenu predomislio, ali danas nije objasnio zašto sada poriče ono što je pričao u policiji. Ipak, tužilac je prikupio i druge dokaze koji, kako kaže, potvrđuju Golubovićevu prvobitnu priču – dokumenta koja pokazuju da je Stolić proveravao da li su raspisane poternice za kriminalcima za koje mu je Golubović tražio informacije, te razgovore članova Belivukove grupe sa kriptovane, odnosno zaštićene aplikacije Skaj u kojima navode da informacije dobijaju iz policije.

„Nadamo se da ćemo ovim uveriti sud“, rekao je Ivanić.

Advokat predao naslovne strane novina
Kako bi dokazao da Stolić nije kriv njegov advokat predao je sudu naslovne strane dnevnih novina, uglavnom tabloida na kojima su, kako tvrdi, objavljene informacije iz istrage protiv Belivuka, kao i šta je pronađeno u kući u Ritopeku. Advokat je time nastojao da pokaže kako su ove informacije već bile javne, pa Stolić nije ni mogao da ih otkrije kriminalcima.

Stolićev advokat Branislav Bogdanović  kritikovao je dokaze tužilaštva. Nastojao je da ospori Golubovićev iskaz u policiji, navodeći da je to jedini navodni dokaz koji tereti Stolića.

„Prema načinu izražavanja jasno je da je Golubović bio instruisan od strane policajaca kako će da odgovori“, rekao je advokat Bogdanović.

On je kritikovao i komunikaciju sa aplikacije Skaj pošto su članovi Belivukove grupe u međusobnom razgovoru rekli da informacije dobijaju od načelnika policije, odnosno da nema dokaza da misle na Stolića.

„Imamo faktički uličnu priču“, kazao je Bogdanović.

Tužilac je odbacio ove primedbe advokata i objasnio da je Golubovićevo saslušanje snimljeno, da je moguće preslušati šta je tom prilikom rečeno, kao i da je on sve ispričao u prisustvu svog advokata.

Tužilac  je rekao da za sada odustaje od predloga da se ovaj postupak spoji sa onim u kom su Belivuk i njegova grupa optuženi za pet ubistava, otmice, silovanje, nelegalno posedovanje oružja i prodaju droge. U tom slučaju još nije zakazan početak suđenja zbog zdravstvenih problema sudije Zorane Trajković.

Stolić je jedan od policajaca koji su uhapšeni nakon što je razbijena Belivukova ekipa koja je imala jake veze u policiji i politici. Postupci se vode i protiv Gorana Papića, bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a i Dijane Hrkalović, nekadašnje državne sekretarke MUP-a.

Papić je optužen da je Belivukovom najbližem saradniku Marku Miljkoviću mimo propisa vratio blindirani automobil koji mu je policija oduzela.

Hrkalović je optužena da je ometala istragu protiv Belivuka u slučaju ubistva Vlastimira Miloševića, poznatom kao “ubistvo na šinama” – tako što je navodno uticala na svog bliskog saradnika da kasno tužiocu dostavi izveštaj o veštačenju Belivukovog telefona, tvrdi tužilaštvo. Druge veze Hrkalović sa ovom grupom, kao i kavačkim klanom čiji je Belivukova ekipa bila deo, za sada nisu ispitivane.

Tužilaštvo se nije bavilo drugim važnim ljudima koji su bili povezani sa ovom ekipom. Među njima su i generalni sekretar Vlade Novak Nedić i žandarm Nenad Vučković Vučko.

Pročitajte više o Belivuku i njegovoj grupi

Comments are closed.