Suđenje Belivuku ne počinje zbog bolesti sudije

Suđenje Belivuku ne počinje zbog bolesti sudije

Veljko Belivuk/Marko Miljković (foto: skrinšot/arhiva)

Sudija Zorana Trajković nije zakazala početak suđenja Veljku Belivuku i njegovoj grupi optuženoj za pet ubistava jer je zbog zdravstvenih problema sprečena da radi, kažu iz Višeg suda u Beogradu za KRIK. Rok za zakazivanje suđenja istekao je pre 12 dana. 

Piše: Milica Vojinović

Optužnica protiv Belivuka i njegovih saradnika, kako je saopštio sud, postala je pravosnažna 9. novembra i početak suđenja, odnosno pripremno ročište, po zakonu je morao da bude zakazan najkasnije 30 dana od tada. 

Sudija Zorana Trajković, predsednica veća kome je dodeljen ovaj slučaj, međutim, do danas nije zakazala suđenje. 

Iz Višeg suda u Beogradu za KRIK navode da sudija ima zdravstvenih problema.

„Sudija je dostavila potvrdu o sprečenosti za rad odakle proizilazi da iz opravdanih razloga još uvek nema mogućnosti da se predmetno pripremno ročište zakaže i održi“, navela je portparolka Tatjana Tešić.

Prema zakonu, kada sudija obavesti predsednika suda da je sprečena da zakaže početak suđenja, on mora da se postara da se datum prvog suđenja odmah odredi. Iz Višeg suda, međutim, nisu želeli da se izjasne o tome šta će predsednik Aleksandar Stepanović preduzeti po ovom pitanju.

Veljko Belivuk i još 29 osoba optuženi su letos za pet ubistava, ali i druga krivična dela – otmice, silovanje, trgovinu drogom i nelegalno posedovanje oružja.

Grupa je bila deo kavačkog kriminalnog klana koji je godinama u ratu sa škaljarskom grupom. Tužilaštvo je utvrdilo da su Belivuk i njegovi saradnici ubijali uglavnom konkurenciju, odnosno članove suparničkih kriminalnih grupa. Žrtve su ubijali u kući u Ritopeku nadomak Beograda, a nakon ubistava njihova tela su sekli i mleli u mašini za mlevenje mesa, pa bacali u Dunav, piše u optužnici. Tužilaštvo grupu odnedavno sumnjiči i za još jedno ubistvo, ali je ovaj postupak još u fazi istrage.

Belivuk i njegov najbliži saradnik Marko Miljković su i u susednoj Crnoj Gori pod istragom zbog dvostrukog ubistva i otimce.

Belivukova grupa imala je jake veze u policiji i politici, a neki od njihovih navodnih saradnika u policiji su hapšeni i optuženi. Tako, optuženi su Goran Papić, bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i inspektor ove službe Božidar Stolić. Papiću se sudi da je uticao da se mimo propisa Miljkoviću vrati blindirani automobil koji mu je policija oduzela, dok se Stoliću na teret stavlja da je članovima grupe odavao poverljive informacije iz policijskih istraga.

Tužilaštvo se, međutim, nije bavilo drugim važnim ljudima koji su bili povezani sa ovom ekipom. Među njima su generalni sekretar Vlade Novak Nedić i žandarm Nenad Vučković Vučko, kao i bivša sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović. Više o tome pročitajte ovde.

Pročitajte više o Belivuku i njegovoj grupi

Comments are closed.