Belivuku produžen pritvor za još tri meseca

Belivuku produžen pritvor za još tri meseca

Veljko Belivuk (foto: printskrin)

Apelacioni sud u Beogradu produžio je pritvor za još tri meseca Veljku Belivuku, vođi kriminalne grupe „Principi“ bliske crnogorskom kavačkom klanu, i njegovim saradnicima, potvrdila je danas za KRIK portparolka suda. Grupa se, između ostalog, sumnjiči za tri ubistva, otmice, nedozvoljeno posedovanje oružja.

Piše: Jelena Radivojević

Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja i njegov najbliži saradnik Marko Miljković uhapšeni su početkom februara kao organizatori kriminalnog klana koji se krio iza huligansko-navijačke grupe fudbalskog kluba Partizan „Principi“. Osim njih uhapšeno je još 18 osoba. Grupa je, tvrdi policija, odgovorna za najmanje tri ubistva, otmice, posedovanje droge i oružja i pranje novca.

Pritvor je svima produžen za još tri meseca zbog opasnosti od bekstva i rizika da bi izlaskom na slobodu ponovili krivična dela ili uništili dokaze.

Tužilaštvo sumnja da su članovi ove grupe ubili kriminalca Milana Ljepoju, navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića tako što su ih najpre namamili da dođu u kuću u beogradskom naselju Ritopek gde su ih ubili.

Nedavno je policija, nakon razgovora sa članovima klana, pronašla tajne prostorije u ovoj kući a u njima veliku količinu oružja i eksploziva, ali i mašine za mlevenje mesa za koje se sumnja da su služile za mlevenje tela nakon ubistva. Mašine su poslate na analizu kako bi se utvrdilo da li u njima ima ljudskih tragova.

Istraga protiv Belivukove kriminalne grupe za sada obuhvata samo period od 2019. godine iako je grupa postojala i bila aktivna i nekoliko godina pre toga – upravo u tom periodu je imala najjače veze u policiji i politici.

Tada su stvorene veze sa žandarmom Nenadom Vučkovićem Vučkom, koji je bio veza do državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović. Vučković je vežbao i pucanje sa članovima klana i generalnim sekretarom Vlade Novakom Nedićem na vojnom strelištu u Pančevu, kako je tvrdio Vojni sindikat Srbije. Istraga u ovom slučaju je pokrenuta, ali i zatvorena pošto su pojedini dokazi misteriozno nestali.

Novinari KRIK-a otkrili su da je jedan od Belivukovih ljudi Borko Aranitović obezbeđivao inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića kada su građani i novinari nasilno izbačeni sa događaja.

Jedan od Belivukovih saradnika Aleksandar Vidojević, poznat kao Aca Rošavi, često je viđan u društvu Danila Vučića, sina predsednika Aleksandra Vučića, što potvrđuju i brojne fotografije, među kojima i ona sa Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji. Na njoj se vidi kako Vidojević i Boris Karapandžić koji je uhapšen u februaru kao deo Belivukovog klana navijaju u društvu Danila Vučića. Vidojeviću i Karapandžiću se zajedno sudi za demoliranje kluba „Komitet“ u Beton hali.

Vidojević nije uhapšen sa Belivukom niti je pod istragom u ovom slučaju. Predsednik Vučić javnosti nikada nije objasnio odnos njegovog sina i Vidojevića.

Comments are closed.