Beko nije došao u sud, suđenje odloženo

Beko nije došao u sud, suđenje odloženo

Aleksandar Zdravković sa advokaticom (foto: M.Ćakić/KRIK)

Suđenje Aleksandru Zdravkoviću za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka 2014. godine odloženo je danas jer se Beko nije pojavio u sudu. Zdravkoviću se sudi u ponovljenom postupku nakon što je Apelacioni sud u Beogradu u julu prošle godine ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 10 godina zatvora.

Piše: Jelena Radivojević

Danas je trebalo da se sasluša Milan Beko na koga je 2014. godine pucano ispred kuće u kojoj živi na Senjaku u Beogradu, ali on nije došao u sud zbog zdravstvenih problema.

Suđenje je zbog toga odloženo i biće nastavljeno sredinom aprila.

U novembru 2014. godine, podsetimo, pucač je iskoristio trenutak dok je Beko bio u automobilu ispred kuće i čekao da se otvori kapija. Napadač je išetao iz obližnjeg žbuna, zapucao i teško ranio biznismena.

Prvi tragovi policiju su odveli do Maje Adrovac, supruge kriminalca Ivana Adrovca, pošto je njen DNK pronađen na čaurama metaka na mestu pucnjave. Osam meseci kasnije ona je uhapšena pod sumnjom da je pucala u Beka, međutim, kasnije je bila optužena da je pomagala tako što je pucaču obezbedila municiju.

Adrovac je 2016. godine oslobođena zbog nedostatka dokaza, a ubrzo nakon toga uhapšen je novi osumnjičeni da je pucao u Beka, bivši član zemunskog klana Aleksandar Zdravković. On je 2003. bio optužen da je učestvao u otmici, ali je kasnije oslobođen.

U novom postupku im se sudilo zajedno. 

Oboje su negirali da imaju bilo kakve veze sa pokušajem ubistva Beka. Na suđenju se često moglo čuti i ime Ivana Adrovca, muža Maje Adrovac i prijatelja Aleksandra Zdravkovića, ali on nijebio ni optužen niti saslušan kao svedok. Ipak, analizirana je njegova komunikacija sa Zdravkovićem i utvrđeno je da su kontakt prekinuli neposredno pred pokušaj ubistva i prešli na „specijale“ – telefone koji se koriste samo za ovakve akcije. Adrovac je u zatvoru u Cirihu u Švajcarskoj gde služi četrnaestogodišnju kaznu zatvora na koju je osuđen zbog pljačke juvelirnice. Više o tome pročitajte ovde.

U tom, drugom, postupku Adrovac je ponovo oslobođena, dok je Zdravković osuđen na 10 godina zatvora. Nakon žalbi tužilaštva i Zdravkovićeve advokatice, Apelacioni sud je ukinuo presudu u odnosu na Zdravkovića i naložio novo suđenje, a on je prebačen u kućni pritvor. Deo presude koji se odnosi na Adrovac je tada potvrđen i ona je pravosnažno oslobođena.

Detaljnije o slučaju pročitajte ovde.

Comments are closed.