Slučaj Beko: Veštak o komunikaciji optuženih i Ivana Adrovca

Slučaj Beko: Veštak o komunikaciji optuženih i Ivana Adrovca

Milan Beko

Aleksandar Zdravković, optužen da je pucao u biznismena Milana Beka, dan pre pokušaja ubistva prestao je da koristi svoj mobilni telefon i tada su aktivirane „specijale“ – telefoni korišćeni za tajnu komunikaciju, rekao je sudski veštak na jučerašnjem suđenju. Jedna osoba koja je koristila „specijalu” čekala je tri dana isped Bekove kuće, dok ga je druga osoba najverovatnije pratila. Sumnja se da je jednu od „specijala“ koristio muž optužene Maje Adrovac – Ivan Adrovac.

Piše: Jelena Radivojević

Sudski veštak iz oblasti telekomunikacija Dragomir Vasiljević juče je u sudu prezentovao analizu komunikacije telefona koje su koristili Aleksandar Zdravković, optužen da je pucao u biznismena Beka, i Ivan Adrovac, suprug Maje Adrovac, kojoj se sudi za pomaganje u pokušaju ubistva.

Analizirane su i „specijale“, odnosno tajni telefoni, za koje se pretpostavlja da su ih Zdravković i Ivan Adrovac upotrebljavali. Veštačenje je urađeno na predlog advokata Milana Beka.

Interesantno je da do danas nije izvršena analiza telefonskog broja optužene Maje Adrovac. Kako je veštak ispričao, on nije dobio listing za broj koji je ona koristila, ali je o njenoj telefonskoj komunikaciji uspeo da sazna posredno, kada su se njen suprug i Zdravković čuli s njom.

Ivan Adrovac, inače, nije optužen, niti je svedok u ovom postupku, iako su advokati oštećenog Beka insistirali da se sasluša. Adrovac je trenutno u pritvoru u Švajcarskoj pod istragom zbog pljačke, a u Srbiji je osuđivan zbog droge.

Veštačenjem se otkrilo da je optuženi Zdravković prestao da komunicira sa Majom i Ivanom Adrovcem neposredno pred pokušaj ubistva biznismena. Upravo tada su aktivirane „specijale“.

„Specijale“ su, kako je veštak objasnio, obični telefoni koji se koriste samo za izvršenje krivičnog dela i komunikacija se vrši samo između njih, odnosno ne pozivaju se drugi brojevi telefona.

Ivan Adrovac imao je redovnu komunikaciju sa Zdravkovićem sve do tri dana pred pokušaj ubistva Milana Beka, nakon čega pet dana nije komunicirao ni sa kim, objasnio je veštak.

Maja Adrovac se sa Zdravkovićem prvi put čula dva dana pred pucnjavu, posle čega njihov kontakt prestaje sve do decembra, odnosno mesec dana nakon što je Beko upucan isped svoje vile. Komunikaciju su ponovo imali tek od maja sledeće godine.

Zdravković je ugasio svoj telefon dan pre pokušaja ubistva, a vremenski periodi kada mu je isključen telefon poklapaju se sa periodima kada je uključena „specijala“, prema nalazu veštaka.

Jedna osoba koja je koristila „specijalu“ čekala je tri dana isped Bekove kuće, dok ga je druga osoba najverovatnije pratila, pokazuje analiza baznih stanica sa kojih telefoni primaju mrežni signal.

„Prvi dan („specijale“ su se koristile) sat vremena tokom dana. Drugi dan nekoliko minuta, dok su na dan događaja (pokušaja ubistva) najduže korišćene“, rekao je veštak juče u sudu.

Prema svedočenju veštaka, može se zaključiti da su kriminalci brzo otkrili put kojim Beko ide od svoje firme „Luka Beograd“ do kuće.

Jedna „specijala“ je prvog dana upaljena ispred ulaza u firmu za koji se ispostavilo da biznismen ne koristi. Već sledećeg dana, međutim, telefon je korišćen na mestu kojim Beko svakodnevno dolazi i odlazi sa posla. Vremena paljenja telefona poklapaju se sa vremenom kada biznismen dolazi i napušta firmu. Ista „specijala“ upaljena je i na Mostarskoj petlji kojom je Beko putovao ka kući. Ova „specijala“ je poslednji put korišćena neposredno pre nego što je Beko upucan.

Druga „specijala“ paljena je samo ispred Bekove vile.

Veštak je zaključio da komunikacija Ivana i Maje Adrovac i Aleksandra Zdravkovića stvara sumnju da je u vezi sa pokušajem ubistva Beka.

Nakon primedbi advokata da nije posao veštaka da iznosi ovakve sumnje, sudija je naglasila da je to mišljenje veštaka i da ono nije obavezujuće za sud.

Pritisci na Adrovac
Sudija Marina Anđelković osvrnula se i na izjavu optužene Adrovac koja je na prošlom ročištu tvrdila da je tokom boravka u Centralnom zatvoru trpela pritiske. Adrovac je ispričala da su je svakodnevno izvodili iz ćelije i vršili pritisak da potpiše blanko papir kojim bi okrivila bilo koga. Sudija je konstatovala da je upravnik zatvora dostavio izveštaj u kom piše da se događaj koji je Adrovac opisala nije dogodio.

Primedbe odbrane

Advokati odbrane pobunili su se što je veštačen telefon Ivana Adrovca koji „ne postoji u ovom predmetu“, naglašavajući da on nije optužen, niti saslušan kao svedok. Sa druge strane, odbrana podseća da nije analizirana komunikacijama optužene Maje Adrovac.

Odbrana smatra problematičnim i to što veštak nije utvrdio tačno ko je koristio koji telefon, kao ni sadržinu razgovora. Veštak Vasiljević i sudija Marina Anđelković objasnili su da među dokazima ne postoje razgovori optuženih.

Dalibor Katančević, advokat Maje Adrovac, insistirao je na tome da postoji mogućnost da su Zdravković i Ivan Adrovac komunicirali i u danima za koje veštak tvrdi da je nastao prekid. On je naveo da je moguće da su komunicirali preko bežičnog interneta ili fiksnim telefonom.

Optuženi su, inače, u svojim odbranama tvrdili kako je Adrovac koristio tuđe telefone, najčešće suprugin, za komunikaciju.

Zdravković je tokom iznošenja odbrane objasnio da Maju Adrovac poznaje kao suprugu svog prijatelja Ivana Adrovca i da se čuo sa njom samo kada ga je Ivan pozivao sa njenog telefona „pošto je često gasio svoj“. Isto je ispričala i Maja.

„Zvala sam mnogo ljudi da bih čula supruga. I da jesam, to je da bih čula supruga“, rekla je ranije na suđenju odgovarajući na pitanje da li je pozivala Zdravkovića.

Pokušaj ubistva Beka

U novembru 2014. godine na biznismena Milana Beka pucano je ispred njegove kuće na Senjaku. Na čaurama sa lica mesta policija je pronašla DNK Maje Adrovac i ona je uhapšena. Optužena je za pomaganje, iako je tokom istrage bila označena kao direktni izvršilac.

Adrovac je oslobođena, ali je Apelacioni sud ukinuo presudu i naložio novo suđenje.

U međuvremenu je uhapšen i Aleksandar Zdravković zbog sumnje da je pucao u Beka. Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. bio optužen da je učestvovao u otmici, ali je oslobođen u nedostatku dokaza.

Njima se sada sudi u objedinjenom postupku, a oboje su negirali da imaju veze sa pokušajem ubistva Beka.

Sve vesti sa suđenja za pokušaj ubistva Milana Beka pratite na ovom linku. 

Comments are closed.