Član zemunskog klana uhapšen za pokušaj ubistva Beka

Član zemunskog klana uhapšen za pokušaj ubistva Beka

Milan Beko (foto: N1)

Osumnjičeni za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka Aleksandar Zdravković uhapšen je u Beogradu, potvrdili su za Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK iz Višeg javnog tužilaštva.

Piše: Bojana Pavlović

Zdravković je trenutno u pritvoru i sutra će ga saslušavati tužilac.

On se sumnjiči da je novembra 2014. pokušao da ubije Milana Beka tako što je pucao na njega i naneo mu teške povrede opasne po život.

Zdravković je bio optužen da je član zemunskog klana, jedne od najmoćnijih kriminalnih grupa koja je novac sticala švercom droge, otmicama bogatih osoba i počinila desetine ubistava, uključujući i atentat na premijera Zorana Đinđića. On je 2004. godine bio optužen da je kao član zemunskog klana učestvovao u otmici Slobodana Radosavljevića, koga je grupa 2002. godine kidnapovala i držala u kući jednog od članova grupe u Ovči. Zdravković i Milan Jurišić na smenu su čuvali Radisavljevića da ne pobegne, navodi se u sudskoj dokumentaciji. Viši sud oslobodio je Zdravkovića optužbi, a presudu je 2008. potvrdio i Vrhovni sud Srbije.

Na Beka je pucano u popodnevnim časovima ispred njegove kuće na Senjaku. On se dovezao kolima, a nepoznati napadač ispalio je na njega četiri metka kada je vozač usporio da bi otvorio kapiju.

Ministar policije Nebojša Stefanović neposredno posle pokušaja ubistva rekao je da policija intenzivno traga za počiniocima, ali da oni koji su pucali nisu bili profesionalci jer profesionalac ne bi promašio.

Maja_AdrovacNa licu mesta pronađene su čaure metaka na kojima su bili tragovi DNK, čija je analiza dovela do Maje Adrovac. Ona je tokom istrage bila označena kao direktni izvršilac zločina, a tako je navedeno i u naredbi o sprovođenju istrage. Glavni dokaz bio je DNK na čaurama.

U optužnici podignutoj šest meseci kasnije, međutim, Adrovac je optužena za pomaganje u pokušaju ubistva – da je municiju stavila na raspolaganje izvršiocu. Prošlog meseca Adrovac je oslobođena svih optužbi u ovom slučaju, jer je sud utvrdio da nema dokaza da je svesno pomogla počiniocu.

Ostalo je nepoznato ko je pucao u Beka, kao i ko je naručio ubistvo.

Beko je na suđenju ispričao da su on i još tri svedoka videli napadača iz neposredne blizine, ali u sudu niko od svedoka nije mogao da opiše kako napadač izgleda.

„Plašim se da se svedoci ipak sećaju onoliko koliko smeju da se sećaju. Sumnjam ko stoji iza ovoga onoliko koliko sada smem da sumnjam. Uz neko hrabrije tužilaštvo možda se i moje sumnje ohrabre, a svedoci prisete svega što je bitno“, rekao je Beko. On Maju Adrovac nije identifikovao kao napadača.

Pročitajte sve vesti o pokušaju ubistva Milana Beka. 

Comments are closed.