Adrovac oslobođena optužbi da je učestvovala u pokušaju ubistva Beka

Adrovac oslobođena optužbi da je učestvovala u pokušaju ubistva Beka

Maja Adrovac (foto: KRIK)

Maja Adrovac pravosnažno je oslobođena optužbi da je pomagala u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka, sapoštio je juče Apelacioni sud u Beogradu. Aleksandru Zdravkoviću koji je u istom postupku osuđen na 10 godina zatvora da je pucao na Beka sudiće se ispočetka.

Piše: Jelena Radivojević

Sudije Nada Hadži Perić, Milenko Cvijović, Vučko Mirčić, Olivera Anđelković i Maja Ilić smatraju da je sudija Marina Anđelković koja je donela prvostepenu presudu ispravno ocenila da nema dovoljno dokaza da je Adrovac dala Zdravkoviću municiju, niti da je znala da on navodno sprema ubistvo Beka. 

U saopštenju Apelacionog suda piše da to što je DNK Maje Adrovac pronađen na čaurama na mestu napada na Beka i što je Zdravkovića poznavala kao prijatelja svog muža nisu dovoljni dokazi da potvrde optužbe da je pomogla pucaču.

Adrovac je tako, posle više od četiri godine suđenja, pravosnažno oslobođena optužbi.

Deo presude kojim je osudio Aleksandara Zdravković osuđen na 10 godina zatvora sudije Apelacionog suda su ukinule i naložile novo suđenje.

Sudije smatraju da ovom delu presude manjkaju obrazloženja, a da su ona koja postoje nejasna i protivrečna, piše u saopštenju.

Navodi se i da se presuda nije zasnivala na pouzdanim dokazima, već na rečima oštećenog Beka da Zdravković može da bude osoba koja je pucala na njega, kao i na nepouzdanom veštačenju DNK koji je pronađen na čaurama. Sudije navode da je u sporno što se kao dokaz krivice uzimala činjenica da se Zdravković veče pre nego što je pucano na Beka čuo sa Majom Adrovac ili njenim suprugom, kao da je bio nedostupan u vreme pucnjave. 

Zdravković, nekadašnji član zemunskog klana, prošle nedelje je pušten iz zatvorskog u kućni pritvor u kom se nalazio od kada je uhapšen pre četiri godine. U novembru prošle godine osuđen da je pokušao da ubije Milana Beka 2014. tako što ga je sačekao ispred njegove kuće na Senjaku i pucao u njega nekoliko puta. Adrovac je tada oslobođena optužbi. 

Adrovac je i jednom pre toga oslobođena u ovom slučaju – u junu 2016, ali je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu i vratio suđenje na početak. Ona je, podsetimo, tokom istrage bila označena kao osoba koja je pucala u Beka, ali je potom optužena da je pomogla nepoznatoj osobi.

Tokom suđenja se često spominjalo i ime Majinog supruga Ivana Adrovca, iako on nije bio niti optužen, niti pozvan kao svedok. Zdravković i on su dugogodišni prijatelji. Više o Ivanu Adrovcu pročitajte ovde.

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *