Ukinuta presuda Maji Adrovac

Ukinuta presuda Maji Adrovac

Maja Adrovac

Apelacioni sud ukinuo je presudu Maji Adrovac, optuženoj da je pomogla u pokušaju ubistva Milana Beka, i naložio ponovno suđenje. Maji Adrovac sudiće se zajedno sa Aleksandrom Zdravkovićem, koji je u julu uhapšen zbog sumnje da je pucao u Beka.

Piše: Bojana Pavlović

Presudom Višeg suda u Beogradu Maja Adrovac je u junu oslobođena optužbi zbog nedostatka dokaza.

Sudija Svetlana Aleksić tada je istakla je da ne postoji dokaz za navode tužilaštva da je Maja Adrovac svesno pomogla nepoznatom počiniocu da izvrši krivično delo. Sudija je je dodala da je „relativno kako je njen DNK dospeo na čaure“ kao i da nije dokazana veza optužene sa nepoznatim počiniocem.

Apelacioni sud, međutim, navodi da se ovakva presuda ne može prihvatiti jer je DNK Maje Adrovac nađen na četiri čaure što upućuje na zaključak da je ona ostvarila kontakt sa čaurama pre nego što je municija stavljena u oružje kojim je izvršeno krivično delo.

Na Milana Beka je u novembru 2014. godine pucao nepoznati napadač ispred njegove kuće na Senjaku.

Osam meseci kasnije, policija je uhapsila Maju Adrovac nakon što je analizom utvrđeno da se na čaurama sa mesta događaja nalazi njen DNK-a. Ona je tokom istrage bila označena kao direktni izvršilac zločina, ali je kasnije optužena za pomaganje u pokušaju ubistva.

U međuvremenu, policija je u julu uhapsila Aleksandra Zdravkovića zbog sumnje da je pucao u Beka. Zdravković je bivši član zemunskog klana koji je 2003. godine optužen za otmicu, ali je oslobođen optužbi. On je negirao da je pucao u Beka.

Pošto u ovom slučaju postoje dve optužnice, protiv Adrovac i Zdravkovića, Apelacioni sud je rešio da ova dva slučaja spoji u jedinstveni postupak.

„U tom postupku prvostepeni sud će dati nedvosmislen odgovor da li su pronađeni tragovi na predmetnim čaurama nastali kao posledica radnji okr. Adrovac i Zdravkovića koje su se slivale u jednu celinu“, navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Tokom postupka Milan Beko nije prepoznao Maju Adrovac kako napadača na njega. Tada je ispričao da su i on i još tri svedoka videli napadača iz neposredne blizine, ali da niko ne može da ga prepozna.

Plašim se da se svedoci ipak sećaju onoliko koliko smeju da se sećaju. Sumnjam ko stoji iza ovoga onoliko koliko sada smem da sumnjam. A uz neko hrabrije tužilaštvo možda se i moje sumnje ohrabre, a svedoci prisete svega što je bitno“, rekao je Beko.

Početkom novembra Beko je ponovo pozvan da da izjavu, ovaj put u vezi sa optuženim Zdravkovićem za koga je rekao da može da bude osoba koja je pokušala da ga ubije.

Bekov advokat Zdenko Tomanović naveo je da je Zdravković, suprotno proceduri, sa lisicama na rukama uveden u istu prostoriju gde je bio Beko pre nego što je on dao iskaz i da je to suprotno interesima istrage.

Dodao je i da tužilaštvo nije omogućilo da se izvrši prepoznavanje osumnjičenog čime se stvaraju uslovi da napadači na Beka prođu nekažnjeno.

Comments are closed.