Tužilaštvo ispituje optužbe Dijane Hrkalović protiv policajca koji je uhapsio Koluviju

Tužilaštvo ispituje optužbe Dijane Hrkalović protiv policajca koji je uhapsio Koluviju

Slobodan Milenković (foto: screenshot/MUP)

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da proverava tvrdnje bivše državne sekretarke Ministarstva unutrašnjih poslova Dijane Hrkalović da se policijski načelnik Slobodan Milenković bavi prodajom droge. Milenković je na udaru ljudi iz vrha vlasti od kada je uhapsio Predraga Koluviju, vlasnika „Jovanjice“ kome se sada sudi za organizovanje proizvodnje 1,6 tona marihuane.

Piše: Milica Vojinović

Tužilaštvo je pre dva dana naložilo Sektoru unutrašnje kontrole policije da prikupi informacije o postupanju načelnika beogradskog Odeljenja za borbu protiv droga Slobodana Milenkovića, navode iz tužilaštva.

„Postupanje tužilaštva i SUK-a neophodno je radi provere navoda Dijane Hrkalović datih medijima, koji sami po sebi nisu relevantni za pokretanje krivičnog postupka, ali zahtevaju odgovarajuću proveru“, objašnjavaju iz ove institucije.

Hrkalović je u intervjuu za prorežimski tabloid „Objektiv“, između ostalog, pokušala da dovede u pitanje istragu u slučaju „Jovanjica“ i hapšenje Predraga Koluvije optužujući policajca Milenkovića da prodaje drogu.

„Čujem da sad on radi drogu. Ovde čisti, ovde radi. Kako, šta i ta moja saznanja – možda će se i to u narednom periodu pokazati kao tačno, videćemo“, rekla je Hrkalović dodajući da su „štura saznanja, ali ne nekredibilna“.

Ovo nije prvi put da je Milenković targetiran u medijima – njega od hapšenja Koluvije pokušavaju da diskredituju najviši predstavnici vlasti, a krajem prošle godine pokušali su da ga smene sa mesta načelnika koje vodi i prebace u odeljenje koje se bavi slučajevima ratnih zločina. Rešenje o premeštaju, međutim, do danas nije potpisano.

„Načelnik Milenković je rizikujući i svoj život, zajedno sa inspektorom (Dušanom) Mitićem i velikim brojem svojih kolega, otkrivao učešće visokih funkcionera državnih organa i bezbednosih službi u slučaju ’Jovanjica’ i njegova smena bila bi osveta za hrabrost da primene zakone naše zemlje i štite pravni poredak“, reagovao je tada Milenkovićev advokat Zdenko Tomanović.

Milenković je bio tema u javnosti i godinu dana pre toga kada je, kako je objavio N1, poligrafski testiran što je viđeno kao pritisak na njega s obzirom na to da je slučaj „Jovanjica“ tada bio u žiži javnosti. Istog dana je iz MUP-a stigla Milenkovićeva video-izjava u kojoj navodi da tokom istrage nije bilo nikakvih pritisaka iz ministarstva niti ovaj slučaj ima veze sa porodicom predsednika Aleksandra Vučića.

Milenković i njegova ekipa policajaca zaslužni su za otkrivanje jedne od najvećih plantaža marihuane na Balkanu. Na imanju Koluvijine kompanije „Jovanjica“, podsetimo, policijci su u novembru 2019. godine pronašli 1,6 tona marihuane. Zanimljivo je da se o zapleni i hapšenjima MUP tada nije javno pohvalio, kao što to inače čini, već je informacija do javnosti došla od Miroslava Aleksića, člana opozicione Narodne stranke. Aleksić je tada Koluviju dovodio u vezu sa Andrejem Vučićem, bratom predsednika Vučića.

Koluvija i njegovi saradnici su optuženi zbog proizvodnje droge, a kasnije je podignuta optužnica i protiv policajaca i pripadnika bezbednosnih službi BIA-e i VOA-e koji su optuženi da su štitili Koluviju i njegovo imanje marihuane. Suđenje u postupku za drogu nije daleko odmaklo, a u slučaju optuženih bezbednjaka nije ni počelo pošto se više od godinu dana odlaže.

Comments are closed.