Ponovo odloženo suđenje Koluviji i bezbednjacima, jedan od optuženih doživeo moždani udar

Ponovo odloženo suđenje Koluviji i bezbednjacima, jedan od optuženih doživeo moždani udar

Predrag Koluvija (foto: KRIK)

Pošto je optuženi Slaviša Milinković u bolnici jer je doživeo moždani udar, odloženo je današnje suđenje Predragu Koluviji i pripadnicima bezbednosnih službi optuženim da su pružali zaštitu njegovom poslu s marihuanom.

Piše: Milica Vojinović

Milinkovićev advokat rekao je na današnjem suđenju da je on hospitalizovan pošto je doživeo moždani udar, navodi za KRIK Koluvijin advokat Ivan Bajazit.

Milinković se u ovom slučaju tereti da je vodio računa da uhapšeni dileri koji su prodavali marihuanu iz „Jovanjice“ ne otkriju policiji i tužilaštvu ko je organizator, ali i članovi kriminalne grupe koja je proizvodila ovu drogu.

Početak suđenja u ovom slučaju odlaže se više od godinu dana – još nije završena početna faza suđenja, odnosno pripremno ročište koje je zatvoreno za javnost. Samo jedno je održano u junu prošle godine i od tada se odlaže – uglavnom zbog nedolazaka optuženih ili advokata.

Policajci, pripadnici Bezbednosno-informativne agencije i Vojnoobaveštajne agencije optuženi su da su štitili Koluviju i imanje njegove firme „Jovanjica“ na kom je, tvrdi tužilaštvo, proizvedeno više od tone i po marihuane. Osim što su fizički čuvali posed, oni su Koluviji odavali i tajne informacije iz policije, obezbedili mu oružje, specijalne policijske registarske tablice, kao i lažno rešenje da je potpukovnik VOA-e, piše u optužnici.

Neke od ključnih dokaza tužilaštvo je pronašlo na aplikaciji „Razgovor“ preko koje su Koluvija i njegovi saradnici komunicirali. Poruke koje su razmenjivali u čet-grupi nazvanoj „Savet za bezbednost“ pokazuju da su se optuženi međusobno dogovarali oko dežurstava i čuvanja imanja, kao i da su smišljali plan kako da utiču na medije da se vest o hapšenju Koluvije u novembru 2019. godine ne proširi. Detalje iz optužnice pročitajte ovde.

Koluviji se, osim u ovom, sudi u još jednom postupku gde je označen kao vođa kriminalne grupe koja je uzgajila 1,6 tona marihuane. 

Koluvija je, inače, u septembru ove godine pušten iz zatvorskog u kućni pritvor posle gotovo dve godine i od tada je u više navrata davao intervjue za provladine medije ili članovima vladajuće stranke.

Koluvija i u javnim nastupima i u sudnici tvrdi da je nevin, da nije uzgajao marihuanu, a često optužuje policajce koji su ga uhapsili da su mu namestili.

Osim optužbi na račun policajaca, Koluvija je i dva puta tužio KRIK tvrdeći da mu je navodno prekršena pretpostavka nevinosti, a tužbama traži gotovo tri miliona dinara. Novinarska udruženja u Srbiji Koluvijinu tužbu ocenila su kao pritisak na rad KRIK-a. 

Sve vesti sa suđenja pročitajte ovde

Comments are closed.