Sudija Zoran Savić predsednik veća koje je pustilo Koluviju iz pritvora

Sudija Zoran Savić predsednik veća koje je pustilo Koluviju iz pritvora

Optuženi Koluvija (levo) i sudija Zoran Savić (desno)

Predsednik sudskog veća koje je optuženog narko-bosa Predraga Koluviju pustilo iz pritvora je sudija Zoran Savić – za koga je KRIK ranije otkrio da je investirao u gradnju vile „Pahulja“ na Kopaoniku i poseduje vrednu imovinu koja višestruko prelazi njegove prihode. Savić je donosio i druge kontroverzne odluke, između ostalog, sa kolegama iz sudskog veća je prekršio zakon kada je oslobodio Stanka Subotića optužbi za šverc cigareta, a bio je i u veću koje je potvrdilo oslobađajuću presudu Zvonku Veselinoviću, ozloglašenom biznismenu sa Kosova bliskom porodici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.   

Piše: Sara Smolović

U donošenju odluke da optuženi narko-bos Predrag Koluvija bude pušten iz pritvora, osim sudije Savića koji je predsedavao sudskom veću, učestvovali su i Duško Milenković, predsednik Apelacionog suda, i sudija Zdravka Đurđević, kao članovi veća. 

Koluvija je u pritvoru bio od novembra 2019. kada je i uhapšen zbog sumnje da je organizovao proizvodnju više od tone i po marihuane na imanju svoje kompanije „Jovanjica“ u Staroj Pazovi. Njemu i njegovoj grupi se zbog toga sudi već godinu dana u Višem sudu u Beogradu, a njegovi advokati su sve vreme tražili da on bude pušten iz pritvora. 

Sudije Višeg suda, međutim, Koluviji su svaki put produžavali pritvor, a advokati su se potom žalili Apelacionom sudu u Beogradu. Njihova poslednja žalba je usvojena – sudije apelacionog suda na čelu sa Savićem prošle nedelje su promenile odluku svojih kolega iz Višeg suda i Koluviju pustile iz pritvora.    

Za razliku od uslova u kojima je bio do sada, praktično zatvorskim – sam u maloj ćeliji sa konstantnim nadzorom, bez mogućnosti izlaska van zgrade pritvorske jedinice, strogo kontrolisanih poseta – ova odluka za Koluviju predstavlja veliki pomak ka slobodi. On će od sada uživati blagodeti kućne udobnosti, uz minimalan nadzor, odnosno nanogicu, sa kojom uz određeni zahtev može i da napušta svoj dom, ali i da prima različite goste. 

Ovo je redak slučaj u pravosuđu – da se ljudi optuženi kao organizatori velikih kriminalnih grupa puste iz pritvora pre nego što je suđenje završeno. 

Tako, presude su u pritvoru sačekali narko-bos Darko Šarić koji je osuđen na 15 godina za međunarodni šverc kokaina, kao i Mladen Novaković zvani Tocilo, koji je osuđen na 17 godina jer je organizovao kriminalnu grupu koja je trgovala heroinom i kokainom.

Međutim, Koluvija koji je optužen za pravljenje najveće plantaže marihuane u zemlji, iako uz nanogicu, sada može da se vrati na ulicu.

Kontroverzne odluke i milionska imovina 

Sudija Savić je, kako je KRIK ranije objavio, tokom karijere donosio kontroverzne i nezakonite odluke.

Tako, bio je predsednik sudskog veća koje je 2015. oslobodilo kontroverznog biznismena Stanka Subotića optužbi za šverc cigareta, a Vrhovni kasacioni sud je kasnije utvrdio da je ova odluka doneta nezakonito, odnosno da su Savić i njegove kolege prekršile zakon u Subotićevu korist. Ipak, zbog toga niko od sudija nije snosio odgovornost.

Savić je bio i član veća koje je pravosnažno oslobodilo optužbi ozloglašene biznismene sa Kosova Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, bliske Srpskoj naprednoj stranci (SNS) i porodici predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Takođe je bio i u sudskom veću koje je kriminalca Sretena Jocića zvanog Joca Amestrdam oslobodilo optužbi za organizovanje ubistva hrvatskog novinara Iva Pukanića. 

KRIK je prošle godine otkrio i da je sudija Savić uplovio u vode građevinskih investitora. Sa poslovnim partnerom finansirao je izgradnju vile „Pahulja“ koja ima 13 apartmana i vredi više od milion evra. Vilu su sagradili u centru Kopaonika. Poreklo novca za ovu investiciju nije poznato, a Savić i njegova supruga koja je takođe sudija u Apelacionom sudu u Beogradu pre ove investicije bili su vlasnici i tri stana u centru Beograda, kao i vikendice kod Avale. Ostalo je nejasno kako je ovaj sudijski bračni par uspeo da dođe u posed ovako vrednih nekretnina, s obzirom na to da im sudijske plate zajedno ne prelaze četiri hiljade evra.

Veze sa politikom

Protiv Koluvije koji je odlukom veća na čelu sa Savićem dobio nanogicu, suđenje za organizovanje i proizvodnju marihuane se nastavlja, a on će već na sledeće, u sredu, u Viši sud doći iz svog doma. 

Protiv njega se paralelno vodi još jedan postupak koji se tiče „Jovanjice“, a koji se za razliku od onog za proizvodnju marihuane, od maja ove godine nije pomerio sa početne tačke. U ovom postupku sa Koluvijom su optuženi policajci i radnici Bezbednosno-informativne (BIA) i Vojnoobaveštajne agencije (VOA) i njima će se suditi da su Koluviji pružali zaštitu i logističku podršku pri gajenju marihuane. 

Niko od optuženih u oba postupka, njih ukupno 19, više nije u pritvoru – neki su pušteni da se brane sa slobode, nekima je kao Koluviji pritvor zamenjen nanogicom, a neki su u bekstvu. 

Ovaj slučaj od samog početka prati povezanost sa politikom. Kada je policija krajem 2019. otkrila Koluvijine zasade i zaplenila više od tone marihuane, o tome nije obavestila javnost iako se obično hvali i mnogo manjim zaplenama. Prvi koji je u javnosti govorio o tome bio je opozicioni političar Miroslav Aleksić, a tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović pravdao se da policija nije htela da se oglašava kako ne bi upozorila potencijalne izvršioce. 

Kada je suđenje počelo, u sudnici su počela da se pominju imena političara. Tako, za svedoke odbrane predloženi su tadašnji sekretar MUP-a i jedan od osnivača Srpske napredne stranke Milosav Miličković, potpredsednik opozicione Narodne stranke Miroslav Aleksić. Koluvija je na sudu ispričao da mu je inspektor tražio da potpiše da je radio za brata predsednika Srbije Andreja Vučića i za Zvonka Veselinovića, ali je, kako je tad rekao, to odbio. 

Jedan od Koluvijinih advokata u ovom postupku je i Vladimir Đukanović, narodni poslanik vladajućeg SNS-a. 

Koluvijino imanje su još ranije posećivali Aleksandar Vulin, sada ministar policije, Dragomir Petronijević, član Gradskog veća Grada Beograda, Dragan Sikimić, direktor Agencije za sprečavanje korupcije, kao i Zoran Babić, bivši direktor „Koridora Srbije”. Koluvija osim ovih, ima poznanstva sa političarima u regionu. 

Detalje o ovom slučaju možete pročitati u sledećim pričama: 

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Tragovima Sove: vojni obaveštajac iz „Jovanjice“ i ranije povezan sa organizovanim kriminalom

Koluvijine veze u regionu: Firma u stanu hrvatske političarke

Comments are closed.