Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Optužnica protiv Predraga Koluvije, koju je KRIK juče dobio od Tužilaštva za organizovani kriminal, otkriva zanimljive detalje ovog slučaja: da je Koluvija bio u kontaktu sa visokim funkcionerima – državnim sekretarom u MUP-u Milosavom Miličkovićem, kao i zamenikom i pomoćnicom Marka Đurića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Plantaže marihuane obezbeđivala je firma bivšeg pripadnika policijske antiterorističke jedinice. Niko nije kontrolisao šta Koluvijina kompanija „Jovanjica” tamo gaji, iako je policija već imala saznanja da je uključen u proizvodnju droge, a njegov kum pre osam godina uhapšen upravo jer je imao zasad marihuane, saznaje se u optužnici. 

Pišu: Stevan Dojčinović, Dragana Pećo, Sara Smolović i Bojana Jovanović

Tužilac Saša Drecun je na čak 396 strana optužnice detaljno opisao veliku istragu Koluvijine grupe i istakao koji su dokazi prikupljeni o njegovom učešću u proizvodnji marihuane.

Drecun je siguran da je Koluvija šef i da je organizovao uzgajanje droge na svojim plantažama u Staroj Pazovi, a da se to najviše vidi iz njegove komunikacije sa saradnicima preko telefonske aplikacije „Razgovori”. 

Tužilaštvo je uspelo da dešifruje njihove tajne poruke, delom zahvaljujući i Koluvijnoj aroganciji.

„Koluvija je bio toliko siguran da mu organi gonjenja neće otkriti skrivenu aplikaciju za konspirativnu komunikaciju da je dobrovoljno policijskim službenicima predao telefon sa šifrom koju je saopštio”, piše u optužnici.

Tužilaštvo Koluvijinu operaciju opisuje kao sofisticiranu – postojale su podzemne prostorije na njegovim imanjima, koje se u optužnici nazivaju „podzemlje Jovanjice”, a u kojima se sušila marihuana i tako pripremala za prodaju. Samo određeni radnici su imali ključ za te prostorije. 

Komunikacija je pokazala da je Sergej Mrđa, upravnik imanja „Jovanjica”, praktično bio Koluvijina desna ruka i prenosio njegova naređenja ostalima koji su radili na plantaži. Mrđa je izbegao hapšenje i nalazi se u bekstvu.

Vladan Živojinović je, prema tužilaštvu, kontrolisao proizvodnju marihuane, a osim njih optuženo je još sedam osoba koje su radile na polju ili prodavale drogu. 

Ukupno je nađeno 1,6 tona marihuane. Tu spadaju žive biljke koje su se gajile na plantaži, ali i one osušene koje su bile spremne za prodaju, kao i kanabis ulje.

Droga je pronađena i u kućama dvojice optuženih. Za Zdravka Miloševića tužilaštvo kaže da je imao zadatak da čuva osušenu marihuanu, spremnu za prodaju. U restoranu „Jovanjica” koji je osnovao sa Koluvijom, policija je pronašla 1,6 kilograma marihuane. Osim kod njega, 340 grama marihuane je zatečeno i u porodičnoj kući još jednog optuženog, Stevana Holića.

U optužnici se, međutim, osim onih koji su optuženi kao članovi Koluvijine operacije provlače i druga zanimljiva imena, od kojih su neka visokopozicionirani državni službenici.

Plantažu marihuane obezbeđivala je kompanija „Ronin Elite Security“, u vlasništvu bivšeg pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Alenka Lazova, otkriva optužnica. On nije optužen u ovom slučaju.

Saznaje se i da je Koluvija imao sastanak u zgradi SIV-a sa državnim sekretarom u MUP-u Milosavom Miličkovićem, kao i da je imao zajedničku posetu Kosovu sa zamenikom i pomoćnicom Marka Đurića, šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Deluje da ove veze tužilaštvo nije dublje ispitalo jer u optužnici ne piše da su ovi funkcioneri saslušani.

Iz optužnice je jasno i da niko nije proveravao šta Koluvija gaji na svojim imanjima. Privatna kompanija „Organic Control System” koja je bila nadležna za to, bavila se samo time kakve pesticide i đubrivo Koluvija koristi. 

Najuzbudljivija su, ipak, svedočenja policajaca koji su uhapsili Koluviju i pronašli drogu na njegovom imanju, a koja su detaljno preneta u optužnici.

Policajci i obaveštajci – saradnici Koluvije

Koluvija je uhapšen nakon što je 13. novembra prošle godine policija zaustavila njegov automobil „audi a8“ koji je auto-putem jurio ka Nišu. Kola su imala plavo-crvene „blinkere“ i sirenu, koji u tom trenutku nisu bili upaljeni.

Policajci su bili u „civilnim“ automobilima i, kako su ispričali kod tužioca, „audi“ su zaustavili zbog toga što je vozio velikom brzinom i nepropisno preticao, a Koluviju su zatim priveli jer im je pokazao policijsku legitimaciju za koju su sumnjali da je falsifikovana.

Milan Isakov, jedan od policajaca koji su zaustavili Koluviju, objasnio je da im je Koluvija odmah rekao da je „kolega“ i da radi u kabinetu ministra. Legitimaciju im je pokazao i vratio je u džep.

Koluvijina lažna službena legitimacija (foto: MUP)

Njegov šef, inspektor Slobodan Milenković, kazao je u tužilaštvu da je posumnjao da je legitimacija falsifikat budući da mu je Koluvija već bio poznat kao prodavac droge. On je tog dana, kako je rekao, službeno putovao za Niš. Nakon događaja na auto-putu, Milenković je nastavio svoje putovanje, dok su kolege Koluviju dovezle u Beograd, pa sa njim otišli do imanja „Jovanjice“. 

„Kada su ušli u prostorije ’Jovanjice’ naišli su na nešto što nije viđeno u celoj Evropi – fabrika marihuane na 12 hektara sa najsavremenijom opremom koja može da postoji u ovom trenutku“, prepričao je Milenković tužiocu ono što su njegove kolege videle prilikom prvog odlaska na Koluvijinu plantažu. 

Policajac iz odeljenja za drogu, Dušan Mitić rekao je tužilaštvu da je policija već godinu dana imala saznanja da Koluvija u Staroj Pazovi proizvodi marihuanu. On je kazao da je jednom naišao na slučaj po aparaturi sličan „Jovanjici“ – kada je 2012. godine u Mirijevu pronađena laboratorija sa pet, šest hiljada biljaka, a nju je držao Koluvijin kum, izvesni Laza.

Upravo je na Koluvijinom stolu, prilikom pretresa „Jovanjice“, zatekao optužnicu u vezi sa tim slučajem, ispričao je tužiocu.

Osim preko 60 hiljada stabljika ove biljke i nekoliko epruveta ulja od kanabisa, policajci su pretresom Koluvijine plantaže pronašli i sofisticiranu opremu za bezbednost: sigurnosne kamere, ometače signala mobilnih telefona, ali i oružje – pištolj i revolver. Pronađena je i antidron puška, kojom se „obaraju” dronovi i sprečava snimanje iz vazduha.

Tokom pretresa dogodile su se zanimljive stvari koje su pokazale da je Koluvija imao jaku podršku u državi za svoju proizvodnju droge. 

Policajci su potvrdili da su se tokom pretresa pojavili pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Milan Kendija i službenik Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Tošić – obojica su uhapšena kasnije, prvog jula ove godine, zbog sumnje da su sarađivali sa Koluvijinom grupom. 

Policajac Mitić je rekao da je Kendija u srodstvu sa Koluvijom i da im je kazao da je došao da proveri da li mu je brat uhapšen. Pripadnik BIA-e mu je ispričao da ima određeni odnos službenog tipa sa Koluvijom, ali nije izneo detalje i zamolio ga da ova informacija ne izađe u medije.

Da su Kendija i Koluvija u rođačkim vezama u tužilaštvu je ispričao i inspektor Milenković. On je kazao i da je Kendija zaposlen na imanju, odnosno zadužen za obezbeđenje objekata, piše u optužnici.

Kendija je, inače, bio načelnik Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata MUP-a i blizak bivšem direktoru policije Miloradu Veljoviću.

Pretresom je pronađeno i rešenje Vojnoobaveštajne agencije (VOA) kojim se Koluvija navodno ovlašćuje da ima saradnički odnos sa ovom agencijom, a koje je imalo pečat i potpis brigadnog generala. U rešenju je pisalo da se Koluvijin angažman odnosi na tajnu saradnju sa fizičkim i pravnim licima radi prikupljanja informacija. Iz ove agencije su, međutim, policiji rekli da je rešenje falsifikat, piše u optužnici.  

VOA je navela da zna ko je to učinio, kao i da je protiv te osobe pokrenut disciplinski postupak i da je premeštena na drugo radno mesto, ali agencija do danas policiju nije obavestila ko je Koluviji napravio ovo rešenje.

Predrag Koluvija (foto ipa-serbia)

U svakom slučaju, pripadnik ove obaveštajne agencije, Saša Vujisić, trenutno se nalazi u bekstvu i pod istragom je da je sarađivao sa Koluvijom. 

Policajac Miloš Jurišević koji je učestvovao u pretresu „Jovanjice“ posvedočio je da je Koluvija bio prisutan sve vreme tokom pretresa, ali da nije želeo advokata, tvrdeći da su njegovi poslovi „legalna priča“. U tom trenutku Koluvija i dalje nije bio uhapšen i pretresu je prisustvovao dobrovoljno. 

Tek kada je uhapšen od njega su oduzeta četiri mobilna telefona. Milenković je rekao da je Koluvija dao šifre za tri telefona, ali ne i za četvrti.  

Iako su Kendija i Tošić, sa još trojicom službenika MUP-a i BIA-e kasnije uhapšeni, u optužnici se provlače  imena još nekih državnih funkcionera koji su takođe bili u vezi sa Koluvijom – ali deluje da ove kontakte tužilaštvo nije ispitalo.

Na sastanku kod sekretara MUP-a

Svedok Nebojša Đurđević, marketing menadžer u „Jovanjici”, ispričao je tužilaštvu da je sa Koluvijom išao na sastanak sa državnim sekretarom u MUP-u Milosavom Miličkovićem 2016. godine. Sreli su se u Miličkovićevoj kancelariji u zgradi SIV-a i razgovarali 15-ak minuta, kako je to rekao Đurđević.

Deluje da tužilaštvo nije detaljnije ispitivalo odnos Koluvije i Miličkovića (na slici)

„Suština tog razgovora je bila da je Predrag Koluvija razmišljao o proizvodnji industrijske konoplje i pokušao je sa Miličkovićem da reši to pitanje”, rekao je Đurđević, ne iznoseći više detalja.

Koluvija i Miličković su, inače, prijatelji i na društvenoj mreži Fejsbuk.

Drugi svedok, Budo Brajović, koji nije bio zaposlen kod Koluvije ali je, kako kaže, sa njim sarađivao na pojednim projektima, otkrio je saradnju ovog optuženog uzgajivača marihuane sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju.

Kako je Brajović ispričao, Koluvija i ova državna kancelarija, koju vodi Marko Đurić, imaju zajedničke projekte koji su počeli 2018. godine. 

„Kancelarija je zamolila gazdinstvo ‘Jovanjica’ da pomognu u organizaciji organske proizvodnje na Kosovu i Metohiji”, rekao je Brajović.   

„Jovanjica” i Kancelarija zajedno rade i na ulaganju u Poljoprivrednu školu u Lešku, naselju u srpskoj opštini Leposavić na Kosovu. „Jovanjica” je donirala trafo-stanicu ovoj školi, a u planu je i izgradnja više objekata uz školu – sušare, mlekare, klanice i drugih.

Brajović je otkrio i da je Koluvija zajedno sa Đurićevim zamenikom i pomoćnicom, Damjanom Jovićem i Slađanom Marković Stojanović, bio u posetama na Kosovu. 

„Prvo su otišli u Poljoprivrednu školu u Lešak, pa u opštinu Leposavić”, rekao je.

Slađana Marković Stojanović (foto: mc.rs)

Koluvijina imanja, na kojima je gajio i organsko povrće, posećivali su mnogi zvaničnici, o čemu je KRIK ranije pisao. Među njima su član Gradskog veća Grada Beograda Dragomir Petronijević, sadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin, bivši direktor „Koridora Srbije” Zoran Babić, kao i trenutni direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić. Njihova imena se, međutim, ne pojavljuju u optužnici.

Imanje obezbeđivao bivši pripadnik SAJ-a

Koluvijino imanje na kojem se gajila i sušila marihuana, čuvali su naoružani radnici privatne kompanije za obezbeđenje – „Ronin Elite Security“.

Vlasnik ove firme, Alenko Lazov, živopisne je biografije. Bio je pripadnik policijske Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) do 2001. Kako navodi na sajtu svoje agencije, radio je kao obezbeđenje ljudi iz vrha vlasti – među kojima i jednog potpredsednika Vlade Srbije, ali se ne kaže tačno kog. Bio je obezbeđenje teniseru Novaku Đokoviću, vlasniku televizije „Pink” Željku Mitroviću, kao i jednom od vlasnika kompanije „Mobtel”. Na Fejsbuk stranici firme objavljeno je nekoliko njegovih fotografija sa pevačicom osuđenom za kriminal Svetlanom Cecom Ražnatović tokom njenih koncerata, na kojima se vidi da je Lazov angažovan kao VIP obezbeđenje. 

Lazov, kao ni radnici njegove firme, nisu optuženi u ovom slučaju, ali su svi svedočili.

On je tužilaštvu ispričao da je agenciju za obezbeđenje osnovao pre dest godina, a od jeseni 2017. počeo je da radi za Koluviju.

Kako je rekao, Koluvijini ljudi pokazali su njegovim radnicima dozvolu Ministarstva privrede za proizvodnju industrijske konoplje. Obezbeđenje nije smelo da ulazi u plastenike jer je takav bio dogovor, posvedočio je Lazov, čiji su radnici vodili evidenciju o ulasku i izlasku sa imanja na kome je, kako kaže, domaćin bio Sergej Mrđa. 

Lazovljeva firma obezbeđivala je Koluvijino imanje na kojem se gajila marihuana (foto: „Ronin Elite Security“)

Lazov je, po sopstvenom priznanju, blizak policajcu Milanu Kendiji, koji je uhapšen u slučaju „Jovanjica”. Upoznao ga je na ratištu i kaže da mu je on „brat po oružju”. 

Novinari KRIK-a pokušali su da stupe u kontakt sa Lazovim, ali im je iz njegove kompanije odgovoreno da zbog istrage ne daju nikakve informacije.

Bez kontrole šta se gaji na „Jovanjici”

Prema navodima iz optužnice, deluje da pre hapšenja nije bilo stvarne kontrole šta se uzgaja na Koluvijinom imanju. 

Privatna kompanija „Organic Control System” bila je nadležna da kontroliše, ali ona je proveravala samo to da li Koluvija koristi dozvoljene pesticide i đubrivo. Nije rađena provera samih biljaka – koja su tačno sorta i da li u sebi sadrže psihoaktivne supstance. 

Čak i ove kontrole bile su unapred najavljene. Kako je pred tužilaštvom ispričao većinski vlasnik „Organic Control System” Nenad Novaković, u posetu Koluvijih plastenika 9. juna prošle godine išao je „mladi kontrolor” Matija Petković, koji je svega tri godine pre toga počeo da radi u toj kompaniji. 

Petković je, piše u optužnici, u prisustvu Koluvije obišao tri plastenika gde je utvrdio da se uzgaja industrijska konoplja, o čemu je sastavio izveštaj. Tužilaštvu je rekao da nije mogao da utvrdi tačnu sortu jer je biljka bila mlada, kao i da nije na njemu bilo da utvrdi da li je u pitanju psihoaktivna konoplja. Proverio je koji se pesticidi i đubriva koriste i nije uzet nijedan uzorak na dalju analizu.

Marihuana na „Jovanjici“ (foto: MUP)

Vlasnik firme koja je kontrolisala gajenje biljaka u „Jovanjici” Novaković, inače, ranije je sarađivao sa Koluvijom. Kako je posvedočio, poslovnu saradnju razvili su pre više od deset godina, pre nego što je Koluvija kupio firmu „Jovanjica”.

Iz kompanije su novinarima KRIK-a ranije kratko odgovorili da je u toku istraga i da su u postupku protiv Koluvije svedoci, pa ne mogu da daju nikakve informacije. 

Koluvijina odbrana

Koluvija je, kada je dao iskaz u tužilaštvu, negirao da je gajio marihuanu. Tvrdi da je uzgajao industrijsku konoplju – biljku koja je, pod određenim uslovima, dozvoljena za gajenje u Srbiji. 

Industrijska konoplja i indijska konoplja (poznatija kao marihuana) biljke su iz iste porodice, a ključna stvar koja ih razlikuje jeste količina THC-a koji imaju u sebi – sastojka koji može da utiče na svest korisnika. Marihuana u sebi sadrži veću količinu THC-a, zbog čega se svrstava u droge. Ove dve biljke se i na oko mogu razlikovati: industrijska konoplja je viša i raste do četiri metra, listovi su joj dugački i tanki, dok je marihuana niska, žbunasta biljka i listovi su joj deblji. 

Prema zakonima Srbije, dozvoljeno je uzgajati industrijsku konoplju koja nema više od 0,3 odsto THC-a u sebi. U Koluvijinim biljkama pronađen je veći procenat – u pojedinim i do 17,5 odsto THC-a, kako se navodi u optužnici. 

Braneći se od ovih optužbi, Koluvija je rekao da veći procenat od dozvoljenog THC-a u biljkama nije nastao njegovom voljom, već zbog vremenskih pojava. 

Vulin na plantaži „Jovanjica“ (foto: skrinšot)

„Iz klimatskih razloga skoči THC u biljci kroz mutaciju (…) iz tog razloga se svake godine uništava stotine hektara zasada u Nemačkoj”, prepričano je u optužnici šta je Koluvija rekao. Tvrdio je i da je moguće da su njegove biljke na plantažama bile izložene „stresu”, zbog čega su se promenile.

On je objasnio da njegova kompanija „Jovanjica“ ima zaključen ugovor sa firmom „Superior“ da gaje dve lokalne sorte industrijske konoplje – Monoiku i Fedoru. Neke od ovih biljaka su izvezli u Severnu Makedoniju, a planiran je izvoz i u Sloveniju i druge zemlje.

Tužilaštvo trvdi da je Koluvijin aranžman sa ovom firmom bio samo paravan, da je njime hteo da izgradi privid legalnosti.

Koluvija nije imao dozvolu da suši biljke, što se nesumnjivo radilo u podzemnom delu „Jovanjice”. On je tužilaštvu rekao da ne zna kada je tačno napravljena sušara. Biljke su se sušile, kako je rekao, da se proveri njihova „genetika”, kao i da je o tome obaveštavao svoje partnere iz firme „Superior”.

Vlasnik i direktor kompanije „Superior” koja je sa Koluvijom sarađivala, otac i sin Ivo i Nebojša Đinović, svedočili su u ovom postupku i u svojim iskazima demantovali nešto od onoga što je Koluvija rekao tužiocu.

Nebojša je rekao da se sa kompanijom „Jovanjica” upoznao na sajmu i oduševio njenim proizvodima. 

Zatim su sa Koluvijom napravili biznis plan da „Superior” proizvede sadnice Monoika i Fedora, da ih proda „Jovanjici” koja je na svojim poljima proizvodila te biljke. Nakon toga, „Superior” ih je izvozio i prodavao u Severnoj Makedoniji. 

Jedan od razloga ovog partnerstva bilo je to što „Jovanjica” nije mogla da dobije potrebne dozvole da gaji industrijsku konoplju, ispričao je Đinović. „Superior”, s druge strane, bila je renomirana firma i nabavila je dozvole. 

Nebojša Đinović kazao je da deo Koluvijine odbrane nije tačan (foto: superior-seeds.co.rs)

Zanimljiv je razlog zašto „Jovanjica” nije mogla da dobije dozvole. Kako je Đinović objasnio, Koluvijina kompanija izvozila je kivi iz Grčke za Rusiju, dok je državi lažno predstavila da je taj kivi domaći proizvod, uzgajan na zasadima na Fruškoj gori. Zbog toga je stavljena na crnu listu. 

Prema ugovoru, „Superior” je trebalo da pazi da biljke nemaju veći procenat THC-a od dozvoljenog, ali Đinović kaže da je to propust u ugovoru – „Jovanjica” je trebalo da pazi na to. 

Nebojša Đinović je ispričao i da nisu tačne neke stvari koje je Koluvija rekao u odbrani.

Koluvija je rekao da je osušeni materijal predavao na uvid doktoru Ivu Đinoviću da pregleda. Njegov sin Nebojša kaže da to nije tačno. Takođe je rekao da se šokirao kada je čuo da biljke sa „Jovanjice” imaju veći sadržaj THC-a.

Tužilaštvo u optužnici tvrdi da vlasnici „Superior” nisu znali da Koluvija koristi njihovu saradnju kako bi tajno gajio marihuanu.

Sem Koluvije, ostali optuženi su takođe dali iskaze tužilaštvu.

Zdravko Milošević, koji je sa Koluvijom bio vlasnik restorana „Jovanjica” i kod kojeg je pronađena sušena marihuana, spremna za prodaju, rekao je da ju je on lično proizveo kod kuće i da je nije dobio od Koluvije. Objasnio je da je od nekog čoveka na vašaru u Rumi kupio seme marihuane i opremu za gajenje.

Svi ostali optuženi su, takođe, negirali krivicu i u izjavi datoj tužilaštvu se branili od optužbi. Kada ih je tužilaštvo ponovo pozvalo da daju iskaz, većina je, međutim, rekla da će se ipak braniti – ćutanjem

Suđenje treba da počne krajem ovog meseca.

Dopala vam se priča? Pomozite nam da nastavimo da istražujemo organizovani kriminal i korupciju. Donirajte KRIK i podržite istraživačko novinarstvo!

5 Comments

 1. Данко Б. Марин kaže:

  Државни посао, а не помиње се министар пољопривреде Бранислав Недимовић?

 2. Griva kaže:

  E tesko nama, napisali ste ovog meseca pocinje sudjenje, to znaci da je ovog trenutka vec bilo neko prvo rociste, iskreno, smesne su ove njihove price, ko da im veruje, a sudije ce raditi za njih sigurno, sve je ovo farsa da onom glupom i naivnom delu naroda zamazu oci eto, kako imamo tuzilastvo i sudstvo i pravdu hahahh, ali, nemamo srece svi da budemo glupi i naivni na zalost jer, bili bismo srecniji ziveci u neznanju?! Svi su ovi toliko povezani i ako su, ne bih mala nista protiv kada te iste sudije ne bi lako udarale na jadan i obican narod kome izvrsitelji lako otmu svu imovinu na perfidan nacin, a ovi kradu na megalomanski nacin i vrse krivicna dela ladno i jos dodju pa se rugaju sudu ovakvim izjavama, tuzna sam jako, ne znam sta ce biti s nama u ovoj drzavi, u cemu nam je spas, ovi ce se izvuci, pa, dovoljno je videti kako sudija za isteklu dozvolu ovakvog kaznjava sa 7000din. eeee moje sudije da ste bar vi ljudi koji imaju i malo srama, svi ste korumpirani i prljavi, tesko nama kao sto rekoh, ne vidim kako da se resimo ovakvih mafijasa!

 3. Bojan von Rtanj kaže:

  Ja sam striktno za to da se Kanabis dekriminalizuje, sto pre.
  Ovo je necuveno, hapsiti ljude i unistavati im zivot a biti u sprezi sa industrijskim proizvodjacima je licemerje koje nema meru.
  Sve zemlje koje sam posetio a koje su resile pitanje Kanabisa, osetno su lagodnije za veliki deo „mislece“ populacije.
  Godinama sam svakodnevno bio izlozen opasnosti po svoju bezbednost, hapsen, lisavan slobode i „pljackan“ u tom mehanizmu.
  Ne vidim razlog zasto svako u basti iza kuce nebi sebi zasadio paradajz, papriku, sljivu, konoplju, luk, jagodu… imao na krovu svoje kuce solarni panel koji ne mora da prikljuci na centralnu mrezu.
  Daleko je svet od pravde i slobode.
  Za oruzje se moze dobiti dozvola, za naftu, pesticide i herbicide nije ni potrebna…

 4. Doktor Ilija kaže:

  Mnogi ce ovde nevini da stradaju a izvuci ce se oni koji su ucestvovali direktno u proizvodnji i prodaji.Ovo ce da bude velika namestaljka nekim nevinim osobama a glavni krivci ce da se izvuku nekaznjeni.I ne pominju se u optuznici.

 5. Robert kaže:

  Ovo je SUPER ali delimično istraživanje koje prestaje sa „oficirima za vezu t.j. tzv kancelarijom za KiM“. Big Boss je tu VOS koji je „u okviru svojih aktivnosti“ rdaio ne nešto mnogo večem, a to je „druga strana“. Enigma u svemu tome je dali su svi navedeni radili za VOS ili obrnuto, za „drugu stranu“ ali se ipak postavlja pitanje zašto se baš VOS bavi tim rabotama u zemlji kada bi se npr mogao baviti KOS tj VBA ili BIA kao istitucije koje bi na osnovu legalnih sudskih naloga koje bi u takvim slučajevima „od državnog interesa“ dobili bez problema. Šuška se da su visoko pozicionirani političari „patriJote“ ((čitaj kriminalci) sa „druge strane“ na istom platnom spisku kao i ovi zahvačeni u ovom tekstu. Sada je problem nastao jer su jedni po zatvorima u srbiji, drugi u begstvu a treči upravo odleteli za Haag. Ovo je inače jedina ali vrlo jaka prepreka (minsko polje) koje sprečava dogovorno rešenje Kosovskog pitanja. Ali, biće zanimljivo za koji mesec kada u javnost izađu još neke (puno jače) stvari koje će šokirati i srbe i albance.