Koluvija: Tražili su da potpišem da sam radio za Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića

Koluvija: Tražili su da potpišem da sam radio za Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića

Koluvija, Veselinović, Vučić (foto: kolaž KRIK)

Predrag Koluvija, vlasnik kompanije „Jovanjica” na čijim imanjima je nađeno 1,6 tona marihuane, danas je iznosio odbranu u Specijalnom sudu u Beogradu i rekao da nije organizator kriminalne grupe koja je proizvodila drogu. On je detaljno govorio o danima nakon hapšenja, kada je policija pretresala njegovo imanje, i otkrio da mu je inspektor policije rekao da zna da je marihuanu proizvodio za brata predsednika Srbije Andreja Vučića i kontroverznog biznismena sa Kosova Zvonka Veselinovića. Terali su ga da njih optuži, kako bi sebe izvukao. U policiji su mu, kako je kazao, pokazivali i fotografije Zorana Babića, bivšeg direktora „Koridora Srbije”, i Aleksandra Vulina, aktuelnog ministra policije, napravljene kada su njih dvojica posećivali njegovo imanje. 

Pišu: Stevan Dojčinović, Sara Smolović

Predrag Koluvuja, kome se sudi da je vodio proizvodnju droge na plantaži nadomak Stare Pazove, danas je negirao optužbe i rekao da nije gajio marihuanu, već industrijsku konoplju – koja je dozvoljena.

„Osporavam da sam bio šef organizovane kriminalne grupe i da sam gajio marihuanu…Osporavam sve iz ove optužnice sem ličnih podataka“, naveo je Koluvija. 

On tvrdi da je njegovo hapšenje deo veće zavere protiv bezbednosti države Srbije.

„Postoji cilj da se dezavuišu naše službe bezbednosti“, rekao je Koluvija u sudnici.

Kaže da se našao na udaru američkih proizvođača konoplje jer je radio protiv njihovih interesa. Koluvija je, kako tvrdi, radio na ujedinjenju evropskih proizvođača kako bi se odupreli pokušaju Amerikanaca da preuzmu evropsko tržište.

„U maju 2019. otišao sam u Berlin na sajam. Saznao sam da je u organizaciji američka kompanija… Oni su tu držali propagandu, da mi (evropski proizvođači konoplje) ništa ne možemo bez njih i da je najbolje da evropski proizvođači sarađuju sa njima jer će oni svakako osvojiti tržište“, rekao je Koluvija. Ispričao je da je proizvođačima koji su se uplašili objasnio da Amerikanci vrše propagandu i dodao: „Ja verujem i da je moje hapšenje povezano sa tim.“ 

Od Koluvijinog slučaja se digla velika buka jer su političari posećivali njegovo imanje, kako je objasnio danas na sudu. „Kod mene su dolazili političari, strane ambasade i mislim da su (policija) samo hteli da naprave zanimljivu priču.“

Više puta je ponovio da je vernik, da voli da posećuje crkve i da je veliki patriota.

Policijska značka
Koluvija je, prema svedočenjima policajaca koji su ga zaustavili, pokazao falsifikovanu značku Ministarstva unutrašnjih poslova i rekao da je „kolega“. On je danas rekao da je to u stvari bila značka udruženja Internacionalna policijska asocijacija (IPA). „(Policijski inspektor) Slobodan Milenković našao je legitimaciju IPA, koju sam dobio kao počasni član.”

 „Ja sam Srbin, idem u crkvu, to mi najviše i nedostaje. Nisam nikakav Crnogorac ili nešto tako“, rekao je Koluvija i ispričao kratku istoriju svoje porodice i opisao svoj povratak u Srbiju iz Nemačke u kojoj je rođen.

„Čim sam došao, poljubio sam zemlju. Upoznao sam svoju ženu, Srpkinju, i zbog nje sam hteo da ostanem, a ne kao moji neki prijatelji da oženim strankinje.“ Kaže i da ga „pare nikad nisu zanimale“.

Koluvija je svoje hapšenje, 13. novembra prošle godine, kada ga je policija zaustavila na auto-putu Beograd-Niš, opisao kao otmicu.

„To je više bila otmica. Pitao sam zašto me hapse, nisu hteli da mi saopšte”, rekao je Koluvija danas.

Najzanimljiviji deo njegovog današnjeg izlaganja, bili su opisi razgovora koje je vodio sa policajcima nakon hapšenja – a u kojima su spominjani neki od najbitnijih političara.

Andrej, Zvonko i crni fondovi BIA

Ispričao je da su se u policijskoj stanici šalili s njim zbog njegovih navodnih veza sa ministrom policije – koje je on negirao.

„Prišli policajci i zajebavali me. Rekli mi: ‘Pozovi Nebojšu Stefanovića dok još možeš’. Ministar Stefanović i ja nismo prijatelji”, rekao je Koluvija.

Zatim su ga odveli do imanja gde ga je dočekao inspektor Dušan Mitić u društvu Aleksandra Tošića, šefa BIA-e na Zvezdari, koji je kasnije uhapšen zbog veza sa Koluvijom.

„Mitić je rekao da se digla velika frka i da sam trebao da zovem Stefanovića. Skinuo mi je lisice. Objasnio sam im da proizvodimo industrijsku konoplju […] Onda se pojavila tužiteljka, a oni me sklonili u najdalju prostoriju na imanju, mušku svlačionicu, da me tužiteljka ne nađe.”

Rekao je da je na imanju razgovarao i sa nekoliko inspektora.

„Postavljali su mi neka razna čudna pitanja o mojim odnosima sa političarima, ovde i u inostranstvu. Ja sam im rekao da mene političari ne interesuju, da su oni za mene nečasni ljudi.”

Tvrdi da mu je inspektor Mitić ponudio da naprave dogovor – da može da se izvuče ako kaže da je radio za brata predsednika Srbije i čuvenog kriminalca sa Kosova.

„Objasnio mi je kako sam ja u problemu. Postoji samo jedna šansa da se izvučem, a to je da počnem da radim za njih i da otkrijem ko je veći od mene”, tvrdi Koluvija. „Rekao mi je da zna da sam ja proizvodio rasad za Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića i da potpišem tužiocu za to.”

Koluvija je rekao da nije hteo da pristane na ovakav dogovor. Zatim mu je inspektor pokazao slike političara koji su posećivali njegovo imanje, a o čemu je KRIK ranije detaljno pisao.

„Pokazali su mi sliku Zorana Babića (bivši direktor ‘Koridora Srbije’). Rekao sam da čoveka nisam poznavao pre toga (posete imanju). Pokazao mi je fotografiju Aleksandra Vulina i pitao me šta Vulin radi kod mene. Rekao sam da smo preko biroa za rad tražili radnike, a on je bio ministar za rad.”

Vulin na plantaži „Jovanjica“ (foto: skrinšot)

Pitali su ga, kako kaže, i o vezama koje ima sa Bezbednosno-informativnom agencijom BIA. KRIK podseća da su dva agenta BIA, tri policajca uhapšeni zbog veza sa Koluvijom i protiv njih se vodi odvojeni postupak, a pripadnik Vojnoobaveštajne agencije VOA je u bekstvu.

„Postavljali su mi pitanja za BIA – šta petljam sa njima, kome sam nosio pare za crne fondove. Mene je sramota da kažem šta su sve pričali.”

Tokom današnjeg govora spomenuo je i državnog sekretara MUP-a Milosava Miličkovića, za koga je otkriveno da je imao sastanak sa Koluvijom u svom kabinetu 2016. godine.

Koluvija je rekao da je preko Miličkovića pokušao da napravi saradnju sa policijom, koja je trebalo da kontroliše biljke koje proizvodi.

„Zbog te saradnje organizovao sam sastanak sa sekretarom Miličkovićem. On mi je rekao da mu pošaljem dopis u kojem treba da opišem šta želim da radim. Nije mi odgovorio na dopis.” 

Koluvija danas nije izneo odbranu do kraja, a njegovo izlaganje nastaviće se na suđenju koje je zakazano za sutra. 

Više o Koluviji pročitajte ovde

Comments are closed.