Koluviji i njegovim saradnicima iz „Jovanjice“ produžen pritvor

Koluviji i njegovim saradnicima iz „Jovanjice“ produžen pritvor

Plantaža marihuane i Koluvijina lažna legitimacija (foto: MUP)

Predragu Koluviji, vlasniku poljoprivrednog gazdinstva„Jovanjica“ na kome je pronađeno gotovo četiri tone marihuane, produžen je pritvor do 13. maja, potvrdila je za KRIK njegova advokatica Zora Dobričanin Nikodinović. Koluvijine rasade, na kojima se proizvodila i organska hrana, prethodnih godina posetili su brojni funkcioneri – ministar Aleksandar Vulin, direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić, Dragomir Petronijević iz Gradskog veća Beograda, ali i Dragan Sikimić koji danas vodi Agenciju za borbu protiv korupcije.  

Piše: Sara Smolović

Sem Koluviji, pritvor je produžen na po mesec dana i njegovim saradnicima koji su radili na plantažama „Jovanjice“, rekla je advokatica za KRIK.

Koluviju je policija uhapsila nakon što ga je 13. novembra prošle godine zaustavila u njegovom audiju „A8“ i otkrila da poseduje falsifikovanu značku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), piše u krivičnoj prijavi koju poseduje KRIK. Nakon toga, policajci su na njegovim plantažama otkrili veliki zasad marihuane i uhapsili osmoro njegovih saradnika. Zaplenjeno je blizu 650 kilograma osušene marihuane i 65 i po hiljada stabljika ove biljke. Istragu protiv Koluvijine grupe vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Lažna legitimacija MUP-a

Ni policija ni tužilaštvo se, međutim, nisu oglasili nakon hapšenja Koluvije – što je bilo čudno s obzirom na to da se ministar policije Nebojša Stefanović na konferencijama za štampu hvalio i mnogo manjim zaplenama droge. Tek nakon što je poslanik opozicione Narodne stranke Miroslav Aleksić održao niz konferencija za novinare na kojima je izneo detalje hapšenja, Stefanović se oglasio. 

„Ako imamo istragu, koja na tom imanju traje, tu se nalazi ogromna količina narkotika, tu se nalaze 22 hale. Da li je bilo normalno da mi u tom trenutku obaveštavamo javnost i upozorimo moguće izvršioce krivičnih dela šta smo sve pronašli?“, rekao je Stefanović.

Koluvija je odrastao u Nemačkoj, a nakon povratka u Srbiju, 2013. godine postao je većinski vlasnik kompanije na čijim je plantažama u Staroj Pazovi u novembru prošle godine pronađeno blizu četiri tone marihuane. 

Njegova kompanija „Jovanjica“ se zvanično bavila proizvodnjom organske hrane, a predstavnici vlasti su svojim posetama ovim plantažama pomogli Koluviji da izgradi brend.

Funkcioneri promovisali „Jovanjicu“

Novinari KRIK-a sakupili su podatke o mnogobrojnim posetama predstavnika vlasti Koluvijinim plantažama. 

Aleksandar Vulin, tadašnji ministar za rad posetio je „Jovanjicu“ u junu 2015. godine i pomogao u branju povrća. „Da pokažemo Srbiji gde je njena prava razvojna šansa, gde može dosta ljudi da se zaposli“, objasnio je svoju posetu tada Vulin za „Tanjug“, a Koluvija dodao: „Cilj ove akcije je da nam malo pomognu, jer nemamo dovoljno radne snage. Hvala ministru na podršci“. 

Tokom Vulinove posete, na plantažu je došao i Dragan Sikimić, tada zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje, danas direktor Agencije za borbu protiv korupcije.

Dragan Sikimić u poseti „Jovanjici“ (foto: minrzs.gov.rs)

Bivši direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić posetio je „Jovanjicu“ 2016. godine. „Preduzetnici kakav je gospodin Koluvija su pravi primer kako uz jedan veliki rad i trud i dobar poslovni plan može da se u Srbiji postigne uspeh“, rekao je tada Babić.

Funkcioner koji je, ipak, najčešće u javnosti mogao da se vidi uz Koluviju je član Gradskog veća Grada Beograda i član izvršnog veća SNS-a Dragomir Petronijević. On je bio prisutan tokom Babićeve posete, ali je sa Koluvijom učestvovao i u prezentaciji „Jovanjice“ u sali Gradske kuće u Zrenjaninu 2016. Iste godine, Petronijević je u društvu glumca Miloša Bikovića posetio Sigurnu kuću u Beogradu kojoj su poklonili proizvode kompanije „Jovanjica“. 

Biković je, inače, glumio u dva reklamna spota ove kompanije, a u odjavnoj špici filma o kriminalu „Južni vetar“ u kojem igra glavnu ulogu upućuju se posebne zahvalnice Koluviji i „Jovanjici“.

Biković i Petronijević (foto: sajt Grada Beograda)

Istraživanjem KRIK-a otkriveno je da su u državnim ustanovama organizovane prezentacije „Jovanjice“, kao i obuke u organskoj proizvodnji na kojima je učestvovala ova kompanija i njeni predstavnici. Grad Beograd je finansirao obuku „Sertifikacija organske proizvodnje“ u organizaciji Privredne komore Srbije održanu maja 2016. godine, na kojoj je predavač bio iz Koluvijine firme. Praktični deo nastave održan je upravo na plantažama „Jovanjice“.

Koluvija lično je održao predavanje o organskoj hrani radnicima MUP-a Srbije, u prostorijama jedne od svojih firmi 2018. godine. Ovo predavanje organizovalo je strukovno udruženje Internacionalna policijska asocijacija (IPA).

Kompanija „Jovanjica“ bila je jedan od izlagača na štandu Srbije na Međunarodnom sajmu organske hrane „Biofach“ prošle godine u Nemačkoj. Nastup domaćih kompanija na ovom sajmu organizovan je uz pomoć Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije kao i Nacionalne organizacije „Serbia Organica“.

Aleksandar Vučin posetio je „Jovanjicu“ 2015. godine (foto: minrzs.gov.rs)

Država je Koluviji pomogla i finansijski. Njegova firma je od 2016. dobila najmanje tri kredita od 3,9 miliona evra od Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI), kako je ranije otkrio Insajder.

Poziv na dan hapšenja

Članovi opozicionih partija optuživali su i Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, da je povezan sa Koluvijom, međutim, za to nema jasnih dokaza. Poslanik Miroslav Aleksić je na konferenciji za novinare 28. novembra prošle godine rekao da je Koluvija na dan hapšenja pozvao Andreja Vučića.

Da bi vladajuća stranka dokazala da ovo nije tačno gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podneo je krivičnu prijavu protiv Aleksandra i Andreja Vučića. Ovu istragu tužilaštvo je sprovelo neobično brzo i obavestilo javnost da je pregledalo sadržaj Koluvijinog telefona i njegovu komunikaciju, te nije pronašlo dokaza da je on komunicirao sa predsednikom i njegovim bratom 13. i 14. novembra.   

Prema podacima KRIK-a, tužilaštvo nije istražilo da li je Koluvija ranije bio u kontaktu sa njima. 

Dopala vam se priča? Donirajte KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Mnoge naše priče nastale su zahvaljujući donacijama čitalaca. Kako da donirate KRIK pročitajte ovde. Podržite nezavisno novinarstvo!

3 Comments

 1. Vojin kaže:

  U domu zdravlja zabalj zaposljavanje na neodredjeno medicinski sestara samo ko je u sns i ako su zavrsili samo kurs od 6 meseci ko se redovno skolovao u drzavnoj skoli a nije iz sns produzen ugovor za 6 meseci

 2. Miki kaže:

  Ne rayumem koga treba da pljujem
  Dajte smermice pa da krene
  Imam puno razradjenih fora
  A I nisam skup
  Ponavljanje je majka ynanja

 3. Milan kaže:

  Po 100x da ponovim. Drogomir Petronijević je još u srednjoškolskim danima radio isti posao. XI Bgd gimnazija. Cela generacija znala. Jedva je završio i tu školu, ali naučeno nije zaboravio.