Cvijić: Cilj intervjua Dijane Hrkalović režimskom tabloidu – skidanje odgovornosti sa Vučića

Cvijić: Cilj intervjua Dijane Hrkalović režimskom tabloidu – skidanje odgovornosti sa Vučića

Dijana Hrkalović (foto: skrinšot/Objektiv TV)

Bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović sa optuženičke klupe stala je pred kamere režimskog tabloida gde je hvalila predsednika Aleksandra Vučića i iznela dozirane optužbe protiv ministra Nebojše Stefanovića. Ovaj intervju, kao i oni koje su u istom maniru ovom tabloidu ranije dali optuženi bivši saradnici Stefanovića – bivši policijski načelnici Goran Papić i Ilija Milačić, svedoči da institucije ne postoje, a cilj je da se skine odgovornost sa Vučića, navodi za KRIK novinar Vuk Cvijić.

Piše: Milica Vojinović

„Treba da uzmemo sve ove medijske napise o meni, odstranimo 20 odsto potpunih neistina, i za onih preostalih 80 odsto umesto mog imena stavimo ime Nebojše Stefanovića i tada ćemo doći do istine“, kazala je Dijana Hrkalović u intervjuu koji je u subotu objavljen na portalu prorežimskog tabloida „Objektiv“.

Krivicu za optužbe za koje joj se trenutno sudi prebacila je na Stefanovića – navela je da je po njegovom naređenju godinu dana držala u fioci izveštaj o analizi telefona kriminalca Veljka Belivuka koji je od njega oduzet prilikom hapšenja za ubistvo Vlastimira Miloševića 2017. godine.

Stefanović joj je ovo naredio, kako je rekla u intervjuu, jer se njegovo ime pominjalo u porukama pronađenim u Belivukovom telefonu. Ipak, Hrkalović nije objasnila činjenicu da je u ovim porukama pomenuta i ona i to u kontekstu koji svedoči o njenoj bliskosti sa ovom kriminalnom grupom. Rekla je da Belivuka nikada nije upoznala, ali da ga prezire jer veruje da stoji iza ubistva njenog prijatelja Ljubomira Markovića zvanog Kića koji je bio vođa suparničke navijačke grupe.

Gotovo sve što je Hrkalović rekla poklapa se sa svedočanstvima koje su ranije u intervjuima za isti tabloid izneli bivši Stefanovićevi saradnici Goran Papić i Ilija Milačić. Svima je zajedničko što su optuženi za blaga krivična dela, a prorežimski mediji su ih optuživali za ozbiljne zločine i blisku saradnju sa Belivukovom grupom sve dok nisu javno progovorili protiv Stefanovića – tabloidi su potom utihnuli i popravila im se pozicija pred sudom.

Glavni cilj ovog „propagandnog uratka“ koji se ponavlja iz slučaja u slučaj je da se skine svaka odgovornost sa predsednika Vučića, iako bi trebalo da je snosi kada je reč o vezama vlasti sa Belivukovom grupom, ističe novinar NIN-a Vuk Cvijić.

„Radi se o prebacivanju odgovornosti za očite veze s grupom „Janjičari“ i sada se ta odgovornost prebacuje na Stefanovića, ali matrica te propagandne je da su svi odgovorni i svi mogu međusobno da se optužuju – jedini koji nikada nije odgovoran, kako je to Dijana rekla, ’to je sunce’, to je Aleksandar Vučić“, kaže Cvijić za KRIK.

Vuk Cvijic (foto: skrinšot/N1)

Vučićeva odgovornost postoji, ističe Cvijić, jer je u skladu sa svojim nadležnostima morao da zna šta se dešava. On podseća i na tvrdnju Dijane Hrkalović da je Vučić „izmislio Stefanovića“, aludirajući na to da ga mu je omogućio političku karijeru i postavio ga na funkciju ministra, a da je Stefanović izdao njegovo poverenje.

„On je izmislio Stefanovića, što je tačno, ali je izmislio i nju, oni su bili jedan jedinstveni partijski mehanizam, pretvorili su MUP u partijski servis. Ako ga je izmislio onda nosi i odgovornost zašto ga je postavio na neku funkciju“, dodaje Cvijić.

Jedina razlika između intervjua koje su bivše kolege Dijane Hrkalović dale za „Objektiv“ jeste to što je razgovore vodio visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke i advokat Vladimir Đukanović. Ovoga puta to nije bio slučaj, ali Đukanović ima još značajniju ulogu u postupku protiv Hrkalović – kao advokat je brani pred sudom.

„To se sad već pretvara u svojevrsnu parodiju, nažalost – parodiju koja svedoči da mi nemamo institucije. Nekada je bilo ’kadija te tuži, kadija ti sudi’, sad je ‘kadija te tuži, kadija ti sudi, kadija te i brani’. Đukanović se nalazi u sve tri uloge, pa čak pokušava i novinarsku da preuzme“, navodi Cvijić.

Cvijić dodaje i da pranje bivših Stefanovićevih saradnika u tabloidima pokazuje da ne postoji istinska borba protiv organizovanog kriminala.

„Ne da nema borbe protiv organizovanog kriminala, nego je, nažalost, ovde organizovani kriminal prevladao.“

Oda predsedniku

Hrkalović je praktično kontrolisala ceo intervju koji je vodio Dejan Vukajlović i ispričala samo ono što je, čini se, unapred pripremila da kaže.

Stefanovića je optužila i da je prisluškivao Vučića i članove njegove porodice, odnosno da je, umesto da „zaštiti predsednika“, čitao transkripte Vučićevih razgovora njemu „iza leđa“.

„Mislim da je Stefanovića moć baš udarila u glavu. Glad za novcem, ljubomora, sujeta, kompleks niže vrednosti. To je za mene oceubistvo“, rekla je ona.

Vučića je, sa druge strane, izrazito hvalila ističući svoje „divljenje i poštovanje prema njemu“, kao i da u njega gleda „bukvalno kao u sunce“. Zbog prošlogodišnjih optužbi tabloida da je učestvovala u prisluškivanju predsednika, Hrkalović je, kako kaže, zamalo doživela „i moždani i srčani udar.“

„Ja sam preplakala, iskreno Vam to sad kažem, dane, noći i nedelje zbog tih navoda. Meni je srce prepuklo, bukvalno. Ja toliko dvljenje i poštovanje osećam prema predsedniku da mi je to nanelo neizreciv bol. Taj čovek je moj idol“, rekla je Hrkalović.

Ona je pokušala da diskredituje slučaj „Jovanjica“ tvrdeći da su ga „montirali“ Stefanović i policijski načelnik Slobodan Milenković koji je vodio istragu. U prilog ovoj tvrdnji navela je da policajci nisu imali potrebne dokumente u trenutku hapšenja i da su nekoliko sati uhapšenog Predraga Koluviju, optuženog da je na imanju svoje firme „Jovanjica“ gajio marihuanu, držali bez odobrenja suda. Nije, međutim, komentarisala brojne dokaze koje je tužilaštvo prikupilo u ovom slučaju.

Hrkalović je u postupku koji se trenutno vodi pred sudom optužena da je ometala istragu protiv Belivuka, ali i da je naredila da kriminalca Darka Eleza lažno stave na mere praćenja i prisluškivanja kako bi sprečila da ga istražuju druge službe. Ona je i na sudu negirala sve optužbe i navela da je sve radila po nalozima Stefanovića.

Pročitajte više o ovome:

Veze Belivukove grupe u policiji samo zagrebane

Belivukove poruke otkrivaju odnos države i kriminalaca: „Brate, šta god treba”

Hrkalović: Sve sam radila po nalogu Stefanovića, Belivuka ne poznajem

Comments are closed.