Tomanović: Smena inspektora Milenkovića bila bi osveta za hrabrost

Tomanović: Smena inspektora Milenkovića bila bi osveta za hrabrost

Slobodan Milenković (screenshot: MUP)

Smena inspektora Slobodana Milenkovića koji je vodio slučaj „Jovanjica“ bila bi osveta za hrabrost i ponižavanje zakona i institucija Srbije, naveo je u saopštenju njegov pravni zastupnik advokat Zdenko Tomanović. Advokat je reagovao nakon pisanja medija da će Milenković sa mesta načelnika Odeljenja za borbu protiv droga biti premešten na mesto inspektora u Odeljenju za ratne zločine.

Piše: Bojana Jovanović

„Načelnik Milenković je rizikujući i svoj život, zajedno sa inspektorom (Dušanom) Mitićem i velikim brojem svojih kolega, otkrivao učešće visokih funkcionera državnih organa i bezbednosih službi u slučaju ’Jovanjica’ i njegova smena bila bi osveta za hrabrost da primene zakone naše zemlje i štite pravni poredak“, naveo je Tomanović.

On je naveo i da je kampanja protiv policajaca počela nakon intervjua koji je Predrag Koluvija, optužen da je organizovao uzgoj više od tone marihuane na „Jovanjici“, dao svom advokatu Vladimiru Đukanoviću, članu vladajuće Srpske napredne stranke.

„Кampanja onih koji nisu nadležni protiv postupanja onih koji su nadležni započela je kada je navode okrivljenog iznete u TV intervjuu koji je organizovao član parlamenta i funkcioner vladajuće partije, afirmisao državni vrh naše zemlje, najavljujući dolazak istine i spektakularno otkrivanje kriminalne organizacije u srcu države i državni udar kao motiv delovanja policijskih inspektora“, ističe Tomanović u saopštenju. U ovom intervjuu Koluvija je, između ostalog, optužio policajce da su mu nudili da prizna da radi za brata predsednika Aleksandra Vučića i da će zauzvrat biti slobodan.

„Iako nadležno tužilaštvo i sud postupaju u predmetu koji se temelji baš na radu načelnika Milenkovića i njegovog tima, nijedna pravosudna institucija nije ukazala nosiocima vlasti da je zakonom zabranjeno da oni ocenjuju dokaze, vrednuju iskaze i komentarišu postupak te da je pravna kultura njihova obaveza.“

Advokat dodaje i da pravo mora da bude iznad svih, pa i iznad nosilaca vlasti i vanistitucionalnih centara moći.

Tomanovićevo saopštenje usledilo je nakon što je portal Nova objavio da je načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić napisao predlog za privremeni premeštaj Milenkovića – sa mesta načelnika Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije na mesto inspektora u Odeljenje za ratne zločine.

O pritiscima na Milenkovića mediji su pisali i prošle godine. Tada je televizija N1 objavila da je poligrafski testiran i da bi to mogao da bude pritisak na njega s obzirom na to da se dešava dok je slučaj „Jovanjica“ u žiži javnosti. Istog dana je iz Ministarstva unutrašnjih poslova stigla Milenkovićeva video-izjava u kojoj navodi da tokom istrage nije bilo nikakvih pritisaka iz ministarstva, niti ovaj slučaj ima veze sa porodicom predsednika Aleksandra Vučića. Više o tome pročitajte ovde.

Na imanju Koluvijine kompanije „Jovanjica“, podsetimo, policija je u novembru 2019. godine pronašla 1,6 tona marihuane. Zanimljivo je da se o zapleni i hapšenjima osumnjičenih nije javno pohvalila, kao što to inače čini, već je informacija do javnosti došla od Miroslava Aleksića, člana opozicione Narodne stranke.

Koluvija i njegovi saradnici su optuženi zbog proizvodnje droge, a kasnije je podignuta optužnica i protiv policajaca i bezbednjaka – pripadnika BIA-e i VOA-e koji su osumnjičeni da su Koluviji pružali logističku podršku i pomagali mu da zaštiti imanje marihuane. Po prvoj optužnici je počelo suđenje, dok se još čeka početak suđenja policajcima. Koluvija je nedavno izašao iz pritvora i na suđenja dolazi iz svog doma.

Više o slučaju „Jovanjica“ pročitajte u sledećim tekstovima:

Detalji Koluvijine optužnice: funkcioneri, policajci i obaveštajci

Koluvijin „Savet za bezbednost“: Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Comments are closed.