„Tetka iz Kanade“ platila Vulinu stan

„Tetka iz Kanade“ platila Vulinu stan

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan. Agenciji za borbu protiv korupcije dao je neuverljivo objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tetke iz Kanade. Zbog sumnje da je počinio krivično delo, Agencija ga je prijavila tužilaštvu koje je dve godine kasnije obustavilo postupak. KRIK ekskluzivno objavljuje detalje izveštaja Agencije o tome kako su opovrgnuti Vulinovi dokazi o poreklu novca.

Piše: Bojana Pavlović

Aleksandar Vulin i njegova supruga Nataša kupili su u julu 2012. trosoban stan u jednoj od modernih zgrada koje su u to vreme izgrađene na Zvezdari, u širem centru Beograda.

Ta godina bila je naročito uspešna za Vulina. Srpska napredna stranka u maju je dobila izbore, a njegov Pokret socijalista je, zahvaljujući koaliciji sa najjačom strankom, postao deo vlasti.

Vulinu je pripalo poslaničko mesto, a ubrzo je imenovan za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju. U narednih nekoliko godina napredovao je i postao ministar. Jedan je od najlojalnijih saradnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon što je preuzeo funkciju, Vulin je po zakonu bio obavezan da prijavi imovinu i prihode Agenciji za borbu protiv korupcije – uključujući i novi stan.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin

Upravo ova nekretnina na njega će baciti sumnju dve godine kasnije, kada Agencija bude proveravala podatke koje joj je dostavio.

Osim što je utvrdila da Vulin nije imao legalno stečen novac za kupovinu, Agencija je otkrila i brojne druge nelogičnosti. Vulin se branio dostavljajući Agenciji nepotpisane izjave i druge sumnjive dokaze, iznoseći dve različite verzije kako je došao do novca za stan. Njegova odbrana samo je još više produbila sumnju Agencije čiji je utisak bio da ministar krije istinu o kupovini nekretnine. Dodatne provere koje je ova institucija obavila pokazale su da Vulinove priče ne stoje. Agencija je o tome sačinila izveštaj i prosledila ga Tužilaštvu za organizovani kriminal sumnjajući da je Vulin umešan u neko krivično delo.

Agencija je izveštaj čuvala u tajnosti. Tek nakon žalbe upućene povereniku Rodoljubu Šabiću i njegove intervencije, dospeo je u ruke novinara KRIK-a i sada – javnosti.

Novinari su uputili poziv za intervju ministru Vulinu preko njegove službe za odnose sa javnošću, ali do objavljivanja priče nisu dobili nikakav odgovor.

Tetka iz Kanade

Stan od 107 kvadrata sa parking mestom supružnike je koštao 244.620 evra, piše u ugovoru do kojeg su novinari KRIK-a došli tokom istraživanja imovine političara. Prvu ratu od 40.000 evra Vulini su, prema ugovoru, isplatili u oktobru 2011, a ostatak je trebalo da isplate do kraja septembra 2012. godine.

Jedina nekretnina koju je Vulin posedovao pre ove, kako je ranije otkrio KRIK, bio je jednosoban stan u Novom Sadu. Taj stan je 2010. godine, pod nerazjašnjenim okolnostima, dobio na poklon od sudije Olgice Milošević, a dve godine kasnije prodao ga je rođenom bratu za 38.000 evra.

Vulin je Agenciji naveo da je stan na Zvezdari platio od prodaje imovine, međutim, iznos koji je dobio od brata nije mogao da pokrije ni prvu ratu novog stana.

To je primetila i Agencija, pa je tadašnja direktorka Tatjana Babić zatražila od Vulina da objasni kako je finansirao kupovinu.

Ovaj put, ministar je promenio priču i dao drugačije objašnjenje. Rekao je da su on i supruga pozajmili 205.000 evra od njene tetke iz Kanade. Kao dokaz, predao je priznanicu s potpisom njegove supruge Nataše na kojoj je pisalo da je primila novac i da je rok za vraćanje deset godina. Potpisa tetke iz Kanade, međutim, nije bilo.

Ni ovo objašnjenje nije uverilo Agenciju da Vulin govori istinu. Ukoliko je stvarno uzeo pozajmicu od suprugine tetke, po zakonu je bio obavezan da i taj dug prijavi – što nije uradio.

Aleksandar i Nataša Vulin (foto: facebook)

Naveo je da je stan u potpunosti isplatio dan nakon overe ugovora. Kao dokaz dostavio je još jednu priznanicu, ali ni ovaj dokument nije bio u potpunosti validan. Na njoj se nalazio potpis prodavca stana koji živi u Marbelji u Španiji, ali je nedostajao broj računa na koji je Vulin uplatio novac.

Njegove nepotpune i neusaglašene izjave bile su sumnjive Agenciji, pa se upustila u dalje provere. Direktorka Babić obratila se Carini i Upravi za sprečavanje pranja novca.

Informacije koje su stigle srušile su Vulinovo objašnjenje – po drugi put.

Bez dokaza o uplati

Da je neko u zemlju uneo 205.000 evra u kešu, to ne bi moglo da prođe nezapaženo.

Po zakonu je dozvoljeno da se preko granice neprijavljeno prenese maksimalno 10.000 evra, a za svaki veći iznos mora da se obavesti carina i da se objasni poreklo novca.

Bivša direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić

Ne postoji, međutim, zabeležen podatak da je bilo ko od supružnika Vulin, kao ni tetka iz Kanade, uneo novac u Srbiju. Ni Uprava za sprečavanje pranja novca koja evidentira novčane transakcije nije pronašla da je na njihove ili račun prodavca stana uplaćen pomenuti iznos, piše u izveštaju. Agenciji je bilo sumnjivo i to što prodavac stana živi u Marbelji – španskom gradu poznatom po sumnjivim novčanim transakcijama. U izveštaju koji je dostavljen KRIK-u prikriveno je ime osobe koja je Vulinu prodala stan.

Agencija je zaključila da ne postoji validna dokumentacija o plaćanju stana i navodnoj pozajmici.

„Sve i da je tačno“, navodi Babić u izveštaju, „da je pozajmljenim novcem kupljen stan, postavlja se pitanje načina, odnosno platežne mogućnosti njega i njegove supruge da taj novac vrate imajući u vidu visinu njihovih zakonitih i prijavljenih primanja.“

Kamere na Kosovu

Izveštaj u kojem je izrazila sumnju da je Vulin počinio neko krivično delo Agencija je u decembru 2015. poslala Tužilaštvu za organizovani kriminal.

U vezi sa ovim okolnostima, Agencija je podsetila tužilaštvo na pisanja medija o poslu koji je Vulin sklopio kao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. On je odobrio nabavku i postavljanje kamera u Kosovskoj Mitrovici u vrednosti od skoro milion evra.

„Posao je dodeljen po hitnom postupku bez tendera privrednom društvu ‘DBS Konsel security service’ čiji je vlasnik prijatelj Aleksandra Vulina“, piše Agencija i dodaje da je iznos plaćen unapred, a da se ne zna koliko je kamera postavljeno.

Gašenje postupka

Samo nedelju dana nakon što je izveštaj Agencije stigao u Tužilaštvo za organizovani kriminal, na čelo ove institucije došao je advokat Mladen Nenadić. Vladajuća većina ga je izglasala u skupštini.

Postupak je zatim bio „u fioci“ skoro dve godine jer je, kako je navelo tužilaštvo, policija ignorisala njihove zahteve.

Početkom jula, međutim, nakon što su KRIK i Insajder objavili vest da postoji postupak protiv Vulina, Tužilaštvo za organizovani kriminal ga je brzo okončalo. Saopštilo je da nema dokaza da je Vulin počinio bilo koje krivično delo iz njihove nadležnosti.

„Prikupljeni podaci ne ukazuju na osnov sumnje da se u radnjama Aleksandra Vulina stiču bitni elementi krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita“, piše u odgovoru tužilaštva.

Slučaj je prebačen Prvom osnovnom tužilaštvu koje je proveravalo samo da li je Vulin prijavio imovinu Agenciji.

S obzirom na to da je stan prijavljen kada je kupljen, i ovo tužilaštvo je odbacilo prijavu protiv Vulina i sredinom avgusta zatvorilo slučaj.

Javnost je tako ostala bez odgovora otkud ministru Vulinu više od 200.000 evra u kešu.

Bivši član Odbora Agencije Zoran Stojiljković

Zoran Stojiljković, bivši član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i profesor Fakulteta političkih nauka, kaže za KRIK da se iz slučaja Vulin vidi da se postupci protiv uticajnih pojedinaca u tužilaštvima ne vode stvarno – već samo formalno.

„Tužilaštvo je poslednja linija odbrane režima“, kaže Stojiljković. „Kada dođe do tužilaštva, teško da (ljudi iz vlasti) budu procesuirani. Po pravilu se postupci odugovlače, otaljavaju, ne utvrđuju se detalji, ne ide se dalje nego što se formalno mora da bi se sprečile kritike javnosti i međunarodne zajednice“, objašnjava Stojiljković.

„Ovo glumljenje istrage i brže-bolje zatvaranje postupka treba samo da fingira stvar. Nema tu volje da se ide do kraja.“

Pročitajte Vulinov profil u KRIK-ovoj bazi imovine političara i saznajte za kog medijskog magnata su on i njegova porodica radili, prekršaje koje je ministar počinio i više detalja o njegovoj imovini.

Pomozite KRIK-u da nastavi da istražuje korupciju. Bez podrške čitalaca ovakve priče ne bi bile moguće. Donirajte nas na sledećem linku.

 

37 Comments

 1. Kovac kaže:

  Pa nije javnost ostala bez odgovara. Zna javnost da je te pare ministar ukrao ili dabio za neku uslugu.

  • Opsenar kaže:

   A da malo istrazite poreklo imovine Cede Jovanovica ?

   • Petar kaže:

    Pa Čeda Jovanović je isto „vaš“. Zapravo, skoro svi danasnji politicari su „vaši“. Čeda Jovanović, Čanak, Djilas, DInkić, DS i slični vam zapravo samo i služe u ovakvim situacijama, da biste mogli da ih potegnete kada neko iznese dokaze o vašim malverzacijama, u starom dobrom „drz’te lopova“ stilu. Da vam ne trebaju, odavno bi bili iza rešetaka. A ko je iza rešetaka? Niko bitan. Svi ste vi, što bi rekao onaj lik što je udario Velju Ilića onomad, „ista g**na“. Tako da, „nazad u laboratoriju“, smišljajte neku drugu liniju napada sa vašim botovskim timom, ovo ne pije vodu ni kod koga.

 2. Marijana kaže:

  Da li ce mi neko objasniti odakle mom sugradjaninu NN licu, novac da finansira 4 stambene zgrade na crnogorkom primorju, nekoliko u BGu i NSu, stan u Las Vegasu i po firma na po jednog clana porodice??? Pa znate, 200.000e za njega je jedan udah… Ah da, ne preziva se Vulin, pa nije bitan, jel to???

  • Tom kaže:

   Ček ko je sada na vlasti? Tko ima policiju, utjecaj na tužilaštvo? Ili je i sada kriva opozicija, žuti, Zapad, Marsovci? Ako taj vaš NN zaista postoji, i ako je to postigao nelegalno, nismo tu ja vi ili Krik da istražuje, već, kako vi često u SNS rečete, „institucije“. Vulin je ne samo javna osoba već i sama vlast, te su njegove greške i kršenja zakona drugačija. Mislim, znam da vi to znate i da pišete komentar za sendvič, ali ajde…

  • Rade kaže:

   NN lice nije ministar.

 3. Dragan kaže:

  Kako ih nije sramota, kako Vulina nije sramota da krade… od sopstvene zemlje, od Srba sa Kosova u koje se toliko kune… desice se 6. oktobar i svi cete zavrsiti gde vam je i mesto.. u Zabeli !!!

 4. Darko kaže:

  Samo tetki da odnesem lek.

 5. Dragica kaže:

  Ti, ti budjavi…

 6. Ranko kaže:

  Zaboravili ste da je policija u kontroli na ibarskoj magistrali, u vozilu njegovog ministarstva pronađena droga. Jedno vozilo palo, stotinu je prošlo

 7. Megi kaže:

  Sta je na kraju, pojeo vuk magarca, kao i uvek, ili ministarsko mesto kao nagrada?

 8. Sremac kaže:

  Zar Vulin ne zivi na B Kosi odmah pored Stefanovica … ? Srem prica da je jednom od njih Nicovic kupio kucu… svasta selo prica….

 9. Šone kaže:

  Ovo neće proći bez nemira, kriminal je već toliko uzeo maha da je neizdrživo,više i ne sakrivaju koliko kradu, već to rade javno. Mislim da ovde treba preki sud,izaći na ulice,pohvatati taj sljam i poslati na najtežu robiju, a kompletnu imovinu zapleniti i doneti zakone da se sa svim budućim političarima i njihovih pulenima radi na isti način.

 10. Pravda kaže:

  Sada ce baba i šmajser da mu ištrika

 11. Caruga kaže:

  O cemu vi pricate? Uzeo Vulin pa svi oni uzimaju nisu se oni borili za nse bolje sutra vec za svoje bolje sutra. Pa svi mi znamo na lokalu ljude koi su se obogatili a niko ih nikad nije pitao kako i odakle im to. Ja sam jedan od onih koi nemogu da cute i kada sam pitao odakle 15_20 jutara zemlje a da pri tome jutro kostalo u tom momentu i do 10000 evra,dvaBMW,nova kuca koju pravi sinu a pritom covek nema neku veliku funkciju. On mi posle svega toga posalje coveka da me pita dali ja znam ko je on i ko stoi iza njega i da pzim sta pricam. A taj koi je dosao da me opomene bila je lokalna baraba koja je zivela u supi a sad poseduje tri stana i radi kod istog u firmi a pri tom nije uspeo redovno da zavrsi ni osnovnu skolu. Dete tog istog je pravio gluposti i to ozbiljne u skoli i niko prstom mrdnu nije. Skolu je zavrsio fakultet upisao zavrsice ga isto kao i skolu tata ce dati malu donaciu i eto diplome. Cerka studirala deset godina i kada je jedva zavrsila saceka je posao u javnom preduzecu imalo dete srece. I dali neko moze da mi objasni za koga ovaj covek radi kad ga niko nepita nitasta? I ja dodjem do zakljucka da onaj sto me je opominjao u pravu i da treba da se pokrijem usima i da cutim. Zato sto sam sitna riba u ovom moru plavom.

  • Buxi kaže:

   Na vašoj sam strani u vezi svega, samo ne u vezi pismenosti. Prvo se čoveče opismenite, da bi vas i drugi ozbiljno shvatili.

   • zika kaže:

    Buxi tema je ozbiljna a vi se bavite pravopisom. Svaka cast. … samo ds popravim kragnu da neko ne vidi da e kriva.

 12. др kaže:

  Само Баби Јули да однесем лек па се враћам да докажем одакле ми 200 К за куповину стана!

 13. D. Maksimović kaže:

  Jasno kao dan da je taj novac vulin stekao nelegalno, zato i ne može dokazati odakle mu. Ono što se ne može dokazati treba smatrati ukradenim i vlasništvom države. Sve dok se ne donese zakon o poreklu imovine i ne počne odmah sprovoditi biće korupcije, krađe… To što se ovaj zakon ne donosi je dokaz da svaka vlast krade jer da ne kradu doneli bi zakon o poreklu imovine. Međutim kako da ga donesu kad većina ima imovinu čije poreklo ne mogu dokazati!!!
  Jedno me raduje samo a to je ništa od toga neće u grob odneti. Ja šelim da bog pomogne svakome bar duplo srazmerno onome što radi. Ako dobro čini da mu Bog duplo vrati, ako zlo čini da mu Bog opet bar duplo vrati. Vreme će pokazati kako je ko prošao!

  • srđan kaže:

   Bog Vam je slab garant. Jedino može pomoći kuka i motika, koje u Srbiji nema!

 14. Nata kaže:

  Kakav komentar da ostavim?Da smo narod pod teškom anestezijom i da se bez kuke i motike ova šizofrenija ne može okončati ? To je jasno kao dan.

 15. eklipticni manijak kaže:

  Hocu i ja da mi “ Tetka“ kupi dzip Pajero

 16. Kanadjanin kaže:

  Ljudi, price za malu decu. 205.000 evra je nesto preko 300.000 kanadskih dolara. To nije sica, ni za Kanadu. Ljudi nemaju tolike pare da vam pozajme osim ako nisu neki stvarno veliki lovani. Treba i vise od 10 godina da takve pare namaknete, uz vise nego pristojnu platu advokata ili lekara, ili da ste gazda neke firme. Ko je lud da pozajmi toliko nekom ko zivi u Srbiji? Pa ko posten moze to da zaradi i vrati za 10 godina? U Kanadi se stanovi kupuju na kredite, niko ne kesira kao u Srbiji. A tetka sigurno nece da uzme kredit na 300.000 da pozajmi bratancu, pa da ga otplacuje 30 godina sa kamatom. Tu pricu moze da proda nekom ko ne zivi ovde u Kanadi i misli da ti posao i pare padaju sa neba. Ovde se leba i te kako krvavo zaradjuje…

 17. Јакиша kaže:

  E, ja ću da dam tetki. Nije red da ona, jadna, jedina bude u buli.

 18. (S)oparenko kaže:

  Ko god ode da se bori za Srbe na Kosovu(a Čović je eklatantan primer)napuni se kao brod a Srba sve manje i sve jadnije živi.Fuj,Srbijo…kakva li će nam tek deca biti?!

  • Kosovar kaže:

   Kad je tesko Covic! More dobro vam ide poceli ste sa Kosovom otkad je Pasic dao sumu u Decanima za eksploataciju!

 19. rada kaže:


  Ovi sto su se putem institucija borili za nas srpski narod na Kosovu prodjose nevideno dobro.
  Boze u cemu li je fora.

 20. Људи, ви мени уопште нисте јасни. Ево ја живим у Канади, и овде је општепозната ствар да свако ко има тетку добија 9000 евра у доларској противвредности кад год оде код ње. Сваки пут! Ко има две или три тетке… Да не објашњавам. Ја посећујем своју тетку минимум једном месечно, а плата ми дође за џепарац. Зато не дирајте џабе министарку, свака јој је ко Његошева.

 21. Goran kaže:

  Bravo za KRIK!Sada lepo u istom stilu udarite na:Vlahovica,Ruzicu,Pitica,Labusa,Dinkica,Jovanovica,Draskovica,Sutanovca,Djilasa…

 22. Nn kaže:

  Pa dobro, uzeo 20% provizije na posao sa kamerama. 😀
  Mene vise brine sto nije umeo to da sakrije malo bolje.

  • Konstantin kaže:

   Dal će neko malo barem da misli glavom? Pare su s iKiM, kao i druge i drugima…. tamo je veseraj! Ne znate, i ne treba ! Spavajte i jedite Beogradjani ! Kad treba reci i sedati pred skupštinom nemojte…. pretoplo je ! A, može pasti ì tri kapi kiše! Treba gore…. ! Oni da uzmu motke, ne vi…

 23. Dusan kaže:

  Kada se iznosi novac iz Kanade, ako je u pitanju suma veca od 10 000 CAD, mora se prijaviti. Ukoliko je zaista preneseno 9000 po 9000 evra mora da postoji neki zapisnik kod carinske sluzbe u Kanadi jer je ta suma mnogo veca od dozvoljenih 10 000 CAD. Ukoliko nema pismenog traga, a ministar je zaista tako donosio novac u Srbiju (bilo on licno, ili tetka, ili neka treca osoba), ima tu posla i za istrazne organe u Kanadi.

 24. Di kaže:

  Cela Srbija prica o malverzacijama Andreja Vucica. Da li je moguce da se ne mogu pronaci dokazi sa kojima bi se izaslo u javnost?!

 25. sad sam obavesten teta iz kanade i BABA TREŠNJA gospodina predsednika

 26. Mrk kaže:

  Nisam čitao ostale komentare, pa ne znam da li Vam je iko rekao, ali navedeni stan je davno prodat i kupljena je kućetina. Proronjajte to malo dublje…

 27. biciklista kaže:

  Gospodine Vulin , ljubazno vas molim da mi objasnite kako da prenesem preko granice ram bicikla a da me carinici ne oderu .To je samo jedan ram bicikla iz EU gospodine Vulin ..