Predmet „Vulin“ prešao u Prvo osnovno tužilaštvo

Predmet „Vulin“ prešao u Prvo osnovno tužilaštvo

Aleksandar Vulin (foto: minrzs.gov.rs)

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije našlo dokaze da je ministar odbrane Aleksandar Vulin pri kupovini nekretnine 2012. godine počinio krivično delo iz njihove nadležnosti, rečeno je novinarima KRIK-a. Predmet je prosleđen Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu koje će proveravati da li je izvršio neko drugo krivično delo.

Piše: Nataša Marković

Predistražni postupak protiv ministra Vulina Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je krajem 2015. nakon što mu je Agencija za borbu protiv korupcije dostavila izveštaj sačinjen po kontroli Vulinove imovine i prihoda.

Agencija je izrazila sumnju da je Vulin počinio dva krivična dela – zloupotreba službenog položaja i primanje mita.

Tužilaštvo je pre mesec dana u pisanom odgovoru KRIK-u navelo da se u izveštaju Agencije pominje da ne postoji validna dokumentacija kako su Vulin i njegova supruga Nataša platili stan u beogradskom naselju Zvezdara.

U istom odgovoru tužilaštvo je istaklo da je policiji poslalo zahtev da ispita navode iz izveštaja i prikupi potrebne informacije, ali da ni uprkos urgencijama od Uprave kriminalističke policije nije dobilo nikakav odgovor.

Nepunih mesec dana kasnije, međutim, tužilaštvo je novinarima KRIK-a odgovorilo da je predistražni postupak okončan i da je utvrđeno da nema dokaza da je Vulin pri kupovini trosobnog stana vrednog 229.620 evra počinio dela iz oblasti organizovanog kriminala.

„Prikupljeni podaci ne ukazuju na osnov sumnje da se u radnjama Aleksandra Vulina stiču bitni elementi krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i primanje mita“, piše u odgovoru.

Izveštaj Agencije, kako navode, prosleđen je Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu koje će proveriti da li je Vulin izvršio neko drugo krivično delo.

Kupovina stana

Tokom rada na bazi imovine političara, KRIK je otkrio da je Vulin sa suprugom Natašom u julu 2012. u novoizgrađenoj, modernoj zgradi na Zvezdari kupio stan od 107 kvadrata.

Prema ugovoru, cena stana bila je 229.620 evra. Prvu ratu od 40.000 evra su Bračni par Vulin isplatio je u oktobru 2011. godine. Obavezali su se da ostatak novca isplate do kraja septembra 2012. godine.

Ministar je stan prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije uz objašnjenje da ga je stekao „prodajom imovine“.

Jedina nekretnina koju je posedovao pre ovoga, međutim, bio je jednosoban stan u Novom Sadu. Taj stan je, kako je otkrio KRIK, 2010. godine dobio na poklon od sudije Olgice Milošević, da bi ga dve godine kasnije prodao rođenom bratu za 38.000 evra. Ovaj iznos bio je dovoljan da se otplati samo prva rata stana na Zvezdari.

Nije poznato da li je Vulin stan isplatio do kraja, kao ni ukoliko jeste, kako je došao do novca. Uz stan, bračni par Vulin kupio je i parking mesto, ali to nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije.

Agencija za borbu protiv korupcije odbila je da novinarima KRIK-a na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dostavi kopiju izveštaja zbog čega se KRIK žalio Povereniku za informacije od javnog značaja.

Pogledajte profil Aleksandra Vulina u bazi imovine političara.

1 Comment

  1. munja kaže:

    Častan,pošten i iznad svega iskren, ali sve za svoj đep.Ima obraz kao đon, a na žalost nije jedini, takvih se namnožilo kao i komaraca koji nam natanane piju krv.