Suđenje Šariću za pranje para okončano, presuda za dve nedelje

Suđenje Šariću za pranje para okončano, presuda za dve nedelje

Darko Šarić (foto: printskrin Al Jazeera)

Nakon što je i poslednji optuženi izneo završnu reč, suđenje Darku Šariću i grupi saradnika koji su sa njim optuženi da su prali novac zarađen švercom kokaina juče je okončano. Presuda će biti izrečena za 15 dana.

Piše: Jelena Radivojević

„Supruga mi je rekla manje je često više, a advokat Marko Kljajević mi je rekao da skratim maksimalno svoju završnu reč i da ćemo sutra dobiti pismeni otpravak oslobađajuće presude“, započeo je juče svoje izlaganje optuženi novosadski advokat Radovan Štrbac.

On je juče govorio satima , zbog čega se pobunio tužilac Saša Ivanić, a sudija Siniša Petrović mu nekoliko puta dao instrukcije kako da nastavi svoje izlaganje i rekao da će morati da skrati svoj govor.

Štrbac se detaljno osvrnuo na dokaze, svedoke, kao i na tužiočevu završnu reč.

Ono što mu je, čini se, najproblematičnije je svedok tužilaštva Mile Jerković. Jerković je biznismen koji je osuđivan zbog šverca cigareta krajem devedesetih godina, a u ovom postupku njegovo svedočenje značajno je jer opisuje na koji je način Šarić sa saradnicima od njega kupovao preduzeća i tako, tvrdi tužilaštvo, prao novac stečen prodajom kokaina.

Štrbac je, kao i tokom čitavog postupka, insistirao na tome da Jerkoviću ne može da se veruje jer je nepouzdan i krivično osuđivan. Navodi da da je Jerković uništio mnoge firme, ostavio ljude bez posla, a onda lažno svedočio protiv njega, pa pobegao u Ameriku da ne bi krivično odgovarao za sve što je uradio.

„Da sam mogao da biram svedoka protiv mene, to bi sigurno bio Jerković, ne znam koga bih lakše diskreditovao, on laže, mulja, pljačka“, rekao je Štrbac.

Štrbac smatra da sud njega, kao i ostale optužene jedino može da oslobodi jer je, kako kaže, Darko Šarić „nedvosmisleno dokazao da je raspolagao gotovim legalnim novcem“.

On osporava i legalnost načina na koji je prisluškivan i tvrdi da sama naredba  nije bila zakonita, pa tako ni snimljeni razgovori. O ovome je odbrana optuženih detaljno govorila tokom suđenja. U snimljenim razgovorima Štrpca i Jerkovića moglo se čuti kako Jerkoviću objašnjava sistem po kom radi Darko Šarić – kako se čuva i prenosi keš, a pominje i drogu. Na suđenju je rekao da je pričao Jerkoviću ono što što je želeo da čuje.

Štrbac je juče zaključio da tužilac nije dokazao kada je navodno osnovana kriminalna grupa, koje njihove radnje su krivično delo, kao i kako je Šarić navodno delio zaduženja.

Suđenje je završeno, a presuda će biti javno saopštena poslednjeg dana u mesecu.

Podsetimo, Darku Šariću sudi se od 2011. godine da je organizovao kriminalnu grupu sa kojom je oprao više od 20 miliona evra stečenih švercom kokaina. U optužnici piše da je novac u legalne tokove uglavnom ubacivan kupovinom preduzeća i nekretnina.

Šariću se sudi i za međunarodni šverc kokaina. On je u decembru 2018. godine osuđen na 15 godina, ali se čeka odluka Apelacionog suda na žalbe koje su podnete nakon presude. Više pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Comments are closed.