Suđenje Šariću: Brojali smo novac tri sata

Suđenje Šariću: Brojali smo novac tri sata

Darko Šarić u sudnici

Mile Jerković, biznismen osuđivan zbog šverca cigareta krajem devedesetih godina, svedočio je danas na suđenju Darku Šariću i njegovoj grupi za pranje oko 22 miliona evra. Prvi put se u sudnici pojavio Šarićev brat Duško.

Piše: Bojana Pavlović

Jerkovićevo svedočenje značajno je za tužilaštvo jer opisuje na koji je način Šarić sa saradnicima od njega kupovao preduzeća i tako prao novac stečen prodajom kokaina.

Mile Jerkovic

Mile Jerković (foto: facebook)

Jerković je danas detaljno govorio o događajima koje opisuje optužnica. Rekao je da je 2008. posedovao oko dvadesetak preduzeća koje je kupio u privatizaciji. Zbog finansijskih poteškoća stupio je u kontakt sa advokatom Radovanom Štrpcem, jednim od optuženih u ovom postupku.

„Advokat (Štrbac) mi je rekao da zna biznismene koji hoce da kupe neka preduzeća. Dogovorili smo se da Štrbac ode do tih biznismena i da se dogovori. Sutradan, ili posle dva tri dana zvao je da hitno dođem. Pitao me je da li bih prodao poljoprivredna preduzeća. Rekao sam da ću prodati sve da vratim kredite“, rekao je Jerković.

Tako ga je Štrbac upoznao sa Darkom Šarićem. Ispričao je da je Šarića prvi put sreo u njegovoj vili na Tatarskom brdu kod Novog Sada prilikom pregovora u vezi sa kupovinom „Bačke“ iz Sivca.

„Pružio je ruku i izljubili smo se za 21 milion evra. Sutradan me je zvao Štrbac da dođem hitno. Rekao je da je Šarić zvao i rekao da ne može da da više od 13 miliona“, ispričao je Jerković objašnjavajući na koji način su pregovori propali.

Nešto kasnije sa Šarićem je pregovarao i o prodaji preduzeća „Mladi borac“ iz Sonte i „Jedinstvo“ iz Gajdobre.

Jerković je naveo da je preduzeća kupio Šarić, a da je dogovoreno da se vode na Štrpca, koji mu je davao novac. Rekao je i da mu je uvek bilo jasno da je taj novac Šarićev.

„Neki put bih došao, a pare su bile u putu. Neki put je novac bio već spreman i Štrbac bi rekao supruzi ´Dubravka, donesi taj novac´. Tu su sve bili apoeni od pet, deset evra. Prvi dan smo brojali tri sata, sutradan je Štrbac kupio mašinu za brojanje para, da ne gubimo toliko vreme.“

„Slušaju nas“

Jerković je svedočio da je od Štrpca saznao da im je policija na tragu.

Smiley face
Duško Šarić prvi put na suđenju bratu
Danas se u Specijalnom sudu pojavio i brat Darka Šarića, Duško, koji je suđenje pratio iz dela predviđenog za publiku. Protiv Duška Šarića u Crnoj Gori takođe su se vodila dva postupka – za trgovinu narkoticima i za pranje para.

„Mene je Štrbac zvao kad je bila frka i rekao ´Slušaju nas´. Ja sam pitao odakle ta informacija, on je rekao da je od Lazarevića. Pitao sam ko je taj Lazarević, a on je odgovorio da je to šef kabineta Dačiča. Štrbac je rekao Šariću da nas prate i prisluškuju. Šarić je rekao ´Znam ja, dobio sam informaciju iz tužilaštva´. Mi smo pitali odakle, ali on nije ništa rekao. A Štrbac je stalno ponavljao da mu je Lazarević rekao i da ne brinemo, jer ako reše da nas hapse, nama će javiti.“

Jerković je rekao i da je insistirao da ga Štrbac upozna sa Brankom Lazarevićem, pa je jednom prilikom zbog toga sa Štrpcem došao u Beograd.

„Štrbac se video s njim, a ja sam ostao u kolima. Vratio se i rekao da ne može sad da priča sa mnom, tako da su me eskrivirali tad.“

Ovaj deo Jerkovićevog svedočenja od velike je važnosti za još jedan postupak koji se vodi pred Specijalnim sudom – protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića, za odavanje službene tajne narko-klanu.

Jerković je već svedočio u ovom postupku, ali je suđenje nedavno počelo iznova zbog izmena člana sudskog veća. Sud je zbog toga odlučio da Jerkovića sasluša još jednom i omogući optuženima da mu postavljaju pitanja. Šarić je u nekoliko navrata od suda tražio da mu omogući suočavanje sa Jerkovićem.

Svedoka su danas propitivali zamenik tužioca za organizovani kriminal i optuženi Radovan Štrbac.

Suđenje se nastavlja sutra.

 

1 Comment

  1. nikica kaže:

    kako je ovaj nepismeni MJ dosao do tih 20 preduzeca uz ciju pomoc i cijim novcem, i na osnovu cega mi poreski obveznici placamo njegovo i svrckanje i vozikanje desetak pripadnika MUP-a