Suđenje Šariću za planiranje ubistva svedoka saradnika: Prikazani snimci eksplozije automobila

Suđenje Šariću za planiranje ubistva svedoka saradnika: Prikazani snimci eksplozije automobila

Darko Šarić (foto: Stevan Dojčinović)

Video-snimci eksplozije automobila Gorana Nikolaševića prikazani su juče na suđenju narko-bosu Darku Šariću za planiranje ubistva i pokušaj diskreditacije Nebojše Joksovića, ključnog svedoka saradnika u postupku koji se protiv Šarića vodio zbog šverca droge. Šariću se sudi da je naručio i organizovao dizanje u vazduh Nikolaševićevog automobila da bi kasnije za to okrivio svedoka saradnika.

Piše: Sofija Parojčić

Na snimcima nadzornih kamera vidi se mladić sa kapuljačom i maskom preko lica kako šeta ulicom u Valjevu u kojoj živi Nikolašević, odlazi do njegovog automobila na koji stavlja i pali eksploziv, a potom beži. Automobil je eksplodirao, a nakon nekoliko minuta do njega je dotrčao Nikolašević koji je pokušao da ugasi vatru, ali je bilo kasno.

Tužilaštvo tvrdi da je mladić sa snimka optuženi Marko Vukić, koji je u bekstvu, a da mu je huligan Uroš Radovanović (ranije Mišić) „čuvao stražu“. Nikolaševićev automobil zapalili su po nalogu Darka Šarića, tvrdi se u optužnici. 

„Što se tiče toga da čuvam stražu, ja nisam video (na snimku) nikoga da čuva stražu, samo neko kuče i gospođu na prozoru“, rekao je Radovanović juče u sudu komentarišući snimak. Naveo je da ima dokaz da u tom trenutku nije bio na mestu eksplozije, ali da ne želi da ga pokazuje zbog privatnosti jedne devojke.

Osim snimka, juče u sudu prikazani su i dokazi prikupljeni prilikom pretresa Radovanovićevog automobila, dan nakon eksplozije. Policajci su u kolima pronašli odeću, na kojoj su kasnije nađeni tragovi eksploziva – isti je pronađen i na ostacima Nikolaševićevog automobila. U kolima je bilo i nekoliko mobilnih telefona, od kojih je jedan „ajfon“ imao instaliranu „skaj“, aplikaciju za šifrovanu komunikaciju. 

Policajcima ukinut pritvor
Policajcima Danilu Stojanoviću i Milutinu Radovanoviću, koji su optuženi kao deo Šarićeve grupe, juče je ukinut pritvor pošto su platili jemstvo od po 100.000 evra. Oni su optuženi da su istragu za paljenje automobila Nikolaševića usmerili u pogrešnom smeru. Radovanović je, tvrdi se u optužnici, kolegama iz valjevske policije davao lažne informacije da je zapravo Joksović naručio paljenje automobila.

Radovanović je odbio da odgovori na pitanje sudije Zorana Šešića da li je koristio ovaj telefon. Isti telefon je na fotografiji koja je pribavljena kao deo „skaj“ komunikacije, a na kojoj se vidi Radovanović kako se fotografiše u ogledalu.

Šarić je, tvrdi tužilaštvo, želeo da Joksovića okrivi za eksploziju automobila iz osvete, jer je njegovo svedočenje bilo ključno da Šarića osude za međunarodni šverc droge, pa je želeo da Joksovića diskredituje kako bi izgubio status svedoka saradnika. Šariću je naruku išlo to što je Joksović odranije bio u sukobu sa Nikolaševićem, kao i to što je Nikolašević policiji već jednom prijavio da Joksović želi da ga ubije, navodi tužilaštvo.

Prethodno je Šarić, piše u optužnici, dva puta planirao Joksovićevu likvidaciju – prvi put na manifestaciji „Drinska regata“ na kojoj je Joksović trebalo da se pojavi. Događaj je odložen zbog pandemije koronavirusa, ali se u optužnici navodi da je Šarić potom osmislio novi plan – da Joksovića ubiju ispred zgrade u kojoj živi. Svedok saradnik ima policijski zaštitu, ali su članovi Šarićeve grupe navodno primetili da policajci nisu sve vreme sa njim. Ovaj plan takođe nije realizovan, a tužilaštvo u optužnici nije objasnilo zbog čega.

Tužilaštvo tvrdi da je Šarić organizovao grupu iz pritvorske ćelije u Beogradu, koristeći više telefona sa „skaj“ aplikacijom. Međutim, do danas nije otkriveno kako su mu ovi telefoni dostavljeni. 

Upravo poruke sa „skaja“ su ključni dokazi tužilaštva, a sudija Šešić je na jednom od prethodnih ročišta odlučio da je „skaj“ zakonit dokaz i da će se koristiti u postupku. 

Ove poruke otkrivaju čak i Šarićevu umešanost u ubistva, ali on do danas ni za jedno nije optužen. 

Naime, kada je uhapšen u aprilu 2022. tužilaštvo je saopštilo da je osumnjičen za ubistvo svog nekadašnjeg saradnika Milana Milovca Cigle 2020. u Ekvadoru. Uprkos tome, optužen je za druga dela, ali ne i za ubistvo.  

Osim ubistva Milovca, dovodi se u vezu sa još dve likvidacije, ali ni za njih nije optužen. Prema izveštaju Europola i „skaj“ poruka, Šarić je delom finansirao ubistva jednog od šefova škaljarskog klana Alana Kožara i njegovog saradnika na Krfu 2020. godine, o čemu je KRIK pisao početkom ove godine.

Ove poruke su dostavljene Srbiji i Crnoj Gori, ali je samo crnogorsko tužilaštvo pokrenulo istragu i uhapsilo svoje državljane koji su učestvovali u ubistvu. 

Pročitajte više o slučaju Šarić:

Detalji istrage protiv Šarića: Snajper za ispraćaj svedoka saradnika na „dug put”

Istraga šverca kokaina Šarićevih saradnika: otmica kamiona, ekipa na „poligrafu“ i kineski krijumčari novca

Ubistvo Šarićevog saradnika: „Pokušali smo sve i ne ide“

Hrkalović koristila „skaj“ telefon sa nadimcima Arona, Vila, Rina, sumnjalo se da je bila deo grupe koja je učestvovala u ubistvima

Skaj poruke: ubistvo na Krfu

Comments are closed.