Suđenje Jotkinoj grupi: Svedok o ubistvu u Kruševcu

Suđenje Jotkinoj grupi: Svedok o ubistvu u Kruševcu

Žrtve Jotkine grupe: Vojin i Dejan Stanković (foto: Fejsbuk/privatna arhiva)

Prijatelj Stefana Radulca optuženog za ubistvo Vojina Stankovića u maju 2018. godine u Kruševcu ispričao je juče na sudu da je ubistvu prethodila rasprava, kao i da su njih dvojica mesec dana pre toga bili u lošim odnosima. Radulcu se u ovom postupku sudi i za likvidaciju Vojinovog oca Dejana Stankovića Ždrokinca čije ubistvo je organizovao, tvrdi tužilaštvo, poznati kruševački kriminalac Zoran Jotić Jotka.

Piše: Milica Vojinović

Nemanja Radić, prijatelj Stefana Radulca optuženog da je u sred dana ispred kafića „Arabika” u centru Kruševca ubio Vojina Stankovića, ispričao je da je tog dana bio sa Radulcem u jednom kruševačkom restoranu.

„Konobar je doneo meni, kako sam uzeo da ga pogledam začula se galama. Čuo sam kako pokojni Vojin kaže: ‘Vadi ruke iz džepa’“, kazao je Radić, ali ne i gde je u tom trenutku bio Radulac.

Dodao je da su se odmah nakon toga začuli pucnjevi i da se on sakrio ispod stola.

„Kada sam se okrenuo video sam kroz ogradu da Vojin leži na ulici i shvatio sam o čemu se radi“, kazao je ne precizirajući na šta tačno misli.

Radić je naveo i da je odmah potom Radulac prošao pored njega i da mu ništa nije rekao.

Sa Radulcem se, kako je ispričao, druži više od 10 godina, a nekoliko meseci pre ubistva sprijateljili su se i sa Mihajlom Stankovićem, sinom ubijenog Vojina.

Radić je ispričao da su jednog dana pucali iz pištolja na plastične kuglice ispred kafića Riznica u Kruševcu kada je došao policajac i oduzeo im ga. Nakon toga Vojin je bio ljut na Radulca, mislio je da mu kvari sina, kazao je Radić.

Par dana kasnije Vojin i Radulac su se potukli u jednom kruševačkom lokalu i tada ga je Vojin udario više puta pištoljem u glavu, naveo je svedok. Nakon tog incidenta Radulac je insistirao da odu negde, pa su otputovali u Hamburg u Nemačku gde su inače kupovali garderobu koju su kasnije prodavali u Srbiji. Sve to, prema rečima svedoka, dogodilo se mesec dana pre ubistva.

Osim Radića, juče je svedočila i supruga ubijenog Dejana Stankovića – Vojinovog oca koji je ubijen mesec dana posle sina. I za ovo ubistvo tužilaštvo tereti Stefana Radulca.

Ljiljana Antić Stanković kratko je ispričala da je u trenutku kada je njen suprug ubijen bila na moru u Grčkoj, da je inače živela u Beogradu, dok je Dejan stanovao u Kruševcu, a povremeno je dolazio kod nje.

„Sa svima je bio dobar, nije imao neprijatelje“, kazala je ona.

Njoj je nekoliko pitanja postavio Zoran Jotić koji je u ovom slučaju optužen kao vođa grupe koji je organizovao Stankovićevo ubistvo.

„Da li Vam je Dejan rekao da je u svađi sa mnom, je l’ me hvalio ili kudio?“, pitao je Jotić.

„Nikada ništa nije pričao“, kazala je Antić Stanković.

„Nije Vam rekao da smo bili kućni prijatelji, da smo zajedno išli u inostranstvo?“, pitao je Jotić.

„Znam da ste se znali“, rekla je svedokinja, ali nije iznela više detalja o njihovom odnosu.

Jotić je zatim pitao o Stankovićevoj prošlosti, o procesu koji se protiv njega vodio zbog ubistva stomatologa u Kruševcu i njegovom životu Južnoj Africi, ali je sudija Zorana Trajković ova pitanja zabranila jer nemaju veze sa postupkom.

Juče je svedočio i Stefan Nikolić, bivši dečko Radulčeve sestre čiji je pasoš Radulac koristio dok je bio u bekstvu. On je rekao da mu je pasoš ukraden iz kuće i da ne zna kako je završio kod optuženog Radulca.

„Iz novina sam saznao da su moja dokumenta zloupotrebljena“, rekao je Nikolić i negirao Radulčevu tvrdnju da mu je povremeno davao pasoš kada ode u inostranstvo.

„Samo bih ga pitao zašto laže, ništa drugo“, rekao je Radulac na pitanje sudije da li ima još pitanja za svedoka.

Podsetimo, Jotićeva grupa optužena je za dva ubistva, ali i za pranje novca.

Kako tužilaštvo tvrdi optuženi Stefan Radulac ubio je Vojina Stankovića u maju 2018. u Kruševcu. Jotić ga je zatim nagovorio da ubije i Vojinovog oca Dejana Stankovića tako što mu je kazao da će u suprotnom Dejan ubiti njega kako bi osvetio sina, piše u optužnici. Starijeg Stankovića Radulac je ubio mesec dana kasnije, a u tome mu je pomogao Igor Gajić, tvrdi tužilaštvo.

Ubistvom Dejana Stankovića Jotić je želeo da osveti svog prijatelja Gorana Petrovića Petu jer je bio uveren da su ga ubili Dejan i Vojin Stanković.

U optužnici se navodi da su u ubistvu učestvovali i Jotka, Saša Zoraja i deca ubijenog Pete – Iva i Vuk Petrović tako što su mu pomogli da pobegne i sakrije se u Bosni i Hercegovini.

Policija je ovu grupu razbila sredinom prošle godine.

Prvo je uhapšen Radulac u julu 2019. u Banjaluci, a mesec dana kasnije u Kruševcu su uhapšeni i ostali članovi.

Ovo je bio drugi put da je Jotić uhapšena kao vođa kriminalne grupe.

Reketiranje devedesetih

Jotka je ranije osuđivan, a izašao je iz zatvora nekoliko meseci pre nego što je uhapšen zbog ubistva Stankovića.

Naime, on je devedesetih godina predvodio nasilnu kriminalnu grupu koja se uglavnom bavila reketiranjem lokalnih biznismena.

Na njihove kuće članovi Jotićeve grupe su bacali bombe i palili im automobile kako bi ih zaplašili, a kada nisu hteli da plate reket prebijali su ih i pratili njihove porodice po gradu da bi izvršili dodatni pritisak.

Grupa je 1999. pokušala da zapali, između ostalog, i automobil Bratislavu Gašiću koji je tada bio trgovac kafe, a danas šef Bezbednosno-informativne agencije.

U Beloj knjizi organizovanog kriminala navodi se i da se Jotkina grupa bavila krijumčarenjem droge i oružja.

Jotka, njegova desna ruka Peta i ostali članovi grupe uhapšeni su u policijskoj akciji „Sablja“ 2003. godine.

Članovi su osuđeni zbog reketa, a kasnije se Jotki još jednom sudilo – jer je potplatio sudiju Vrhovnog suda kako bi poništio presudu za reket.

Pročitajte više o Jotkinoj grupi i Goranu Petroviću Peti

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.