Stefanović opet nije došao na suđenje Papiću, svedočio bivši načelnik beogradske policije

Stefanović opet nije došao na suđenje Papiću, svedočio bivši načelnik beogradske policije

Goran Papić (foto: Miodrag Ćakić KRIK)

Ministar odbrane Nebojša Stefanović ni danas nije došao u sud kako bi svedočio u postupku protiv svog bivšeg prijatelja i zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Gorana Papića. Papiću se sudi da je tražio od kolega da mimo propisa vrate automobil koji su oduzeli od najbližeg saradnika kriminalca Veljka Belivuka. Stefanovićevo svedočenje predložila je odbrana, pošto Papić tvrdi da je sve radio po njegovom nalogu.

Piše: Milica Vojinović

Na početku današnjeg suđenja sudija Milan Grkinić pročitao je Stefanovićevo obaveštenje da ne može da dođe u sud pošto je na poslovnom putu u Francuskoj, gde kao ministar odbrane posećuje sajam naoružanja.

„Da li ima smisla opet zakazivati suđenje ako ne znamo kada on može da dođe“, upitao je Papićev advokat Branislav Tapušković i dodao da, ukoliko ministar nastavi da se ne pojavljuje, sudija ima pravo da izda nalog za njegovo privođenje u sud.

„On se ne razlikuje ni od mene ni od Vas“, rekao je Tapušković aludirajući na to da Stefanović ne treba da ima poseban tretman jer je ministar.

„Kao svedok ne“, potvrdio je sudija.

Sudija Grkinić nije pridao mnogo značaja Tapuškovićevom negodovanju, već je u Stefanovićevu odbranu dodao da je on opravdao dolazak poslovnim putovanjem u Francusku.

Tapušković je na kraju predložio da sudija od ministarstva zatraži informaciju kada će Stefanović moći da dođe, pre nego što zakaže naredno suđenje, ali sudija to nije uradio, već je sledeće suđenje zakazao za sredinu jula.

Zbog Stefanovićevog izostanka danas je saslušan samo bivši načelnik beogradske policije Milan Stanić. On je bio šef policajcima koji su od Miljkovića oduzeli automobil i pregledali ga u aprilu 2020. godine.

„Da sam bio upoznat sa problemom ne bi se tako završilo“

Stanić je danas kazao da je intenzivne kontrole blindiranih automobila, poput Miljkovićevog, inicirao upravo on i to jer je policija primetila da je na ulicama Beograda sve više takvih vozila.

„Zadatak je bio da provere ko su ta lica, zašto se osećaju ugroženo i zašto su na teritoriji grada Beograda“, naveo je Stanić i dodao da je policija zaustavljala i biznismene u ovim automobilima, ali da se u većini slučajeva ipak radilo o osobama iz sveta kriminala.

Da je zaustavljen Miljković, Stanić je saznao iz “vajber” grupe u koju su policajci slali obaveštenja šta rade na terenu.

„Ja znam ko je on, pratim na “vajber” grupi da li će ga dovesti, saznao sam da dovode lice u policijsku stanicu“, ispričao je.

Ovlašćenje za blindirani automobil imali su Miljković, ali i Belivuk, a Stanić je danas istakao i da je policija znala ko su oni.

„Mi smo ih posmatrali kao pripadnike organizovane kriminalne grupe.“

Stanić je naveo da nije znao da je postojao ikakav problem sa vraćanjem automobila Miljkoviću. Za to je saznao tek pošto mu je, više od godinu dana kasnije, tužilac pokazao službenu belešku u kojoj su trojica policajaca tvrdili da im je naređeno da to učine pre nego što su izvršili sve provere automobila.

„Da je mene neko obavestio da postoji problem sa vraćanjem vozila ne bi se to tek tako završilo“, istakao je Stanić. „Druga priča bi bila da mi je rekao vraća se automobil, a da nema osnova za to. Onda sigurno ne bi bilo vraćeno.“

Stanić je izneo dva kontradiktorna stava – da bi mu za donošenje odluke o vraćanju automobila Miljkoviću bilo merodavno šta misle policajci koji su planirali da urade još provera, ali i da bi na njihovom mestu poslušao nadređene ukoliko nema preke potrebe za tim proverama.

„Ja bih tražio detaljne povere, ali ako bi mi neko tražio da se vrati vozilo, a nema zakonskog osnova da se zadrži, ja bih zaključio da je taj neko pametniji.“

Miljković je, podsetimo, na dan privođenja trebalo da bude saslušan u SBPOK-u jer ga je žandarm Nenad Vučković Vučko, ranije blizak Belivukovoj ekipi, prijavio da mu je pretio. Pre nego što je stigao na saslušanje njega su, međutim, uhapsili policajci beogradske Uprave kriminalističke policije (UKP) i oduzeli mu automobil. 

Tada zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Goran Papić je, mimo propisa, naložio svojim kolegama iz UKP-a da Miljkoviću odmah brzo automobil, kako piše u optužnici protiv njega.

Milenko Munižaba, načelnik UKP-a, zatim je zahtev prosledio svojim podređenima koji su kontrolisali automobil. Oni su poslušali nadređene, ali odlučili da o tome naprave službenu belešku pošto im je ovakav zahtev bio neobičan.

Papić od hapšenja negira krivicu, tvrdeći da nije ni znao da su policajci UKP-a Miljkoviću oduzeli automobil.

On krivicu prebacuje na svog nekadašnjeg prijatelja i tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića.

„Stefanović mi je tom prilikom rekao da će Miljković doći za dva dana i da to obavimo profesionalno i bez zadržavanja“, kazao je Papić na početku suđenja.

Papić nije jedina osoba koja je bila bliska Stefanoviću, a protiv koje je pokrenut postupak zbog veza sa grupom Belivuka koja je optužena za sedam ubistava. Između ostalog, osim njega, pod istragom se našla i Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka MUP-a. Oboje su, međutim, optuženi za blaga krivična dela i brzo nakon hapšenja stvari su se promenile i počele da im idu naruku, postupci protiv njih se raspadaju, a oni krivicu prebacuju na Stefanovića.

Tužilaštvo je samo zagrebalo veze koje je Belivukova grupa imala u vrhu policije i politike, dok su one ključne ostale neispitane, poput žandarma Nenada Vučkovića i generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića.

Više o tome pročitajte ovde

Comments are closed.